Gepubliceerd op 21 november 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 22 november 2023.

In de industrie en techniek zijn beschermslangen onmisbare componenten voor het waarborgen van zowel de levensduur van kabels, als de veiligheid op de werkvloer. Niet alleen zorgen deze slangen voor een fysieke bescherming van de kabels tegen beschadigingen en invloeden van de omgeving, maar ze dragen ook bij aan het creëren van een gestructureerde en overzichtelijke werkomgeving, wat essentieel is voor effectieve communicatie en veiligheid.

Hoe belangrijk zijn beschermslangen?

Beschermslangen zijn ontworpen om kabels te beschermen tegen externe factoren zoals slijtage, vocht, chemische stoffen en temperatuurschommelingen. Deze bescherming verlengt de levensduur van kabels aanzienlijk, wat een economisch voordeel oplevert door het verminderen van onderhouds- en vervangingskosten. Bovendien draagt een goede kabelbescherming bij aan de preventie van storingen en bedrijfsongevallen, wat cruciaal is voor het handhaven van de veiligheid op de werkvloer.

Veiligheid op de werkvloer is een complex begrip dat verder gaat dan het simpelweg installeren van beschermende maatregelen. Het omvat ook de manier waarop werknemers met elkaar communiceren en hoe zij worden getraind om veilig te werken met de apparatuur en materialen. Beschermslangen dragen bij aan deze veiligheid door een duidelijke en georganiseerde indeling van de werkruimte te bevorderen, wat de communicatie tussen medewerkers vereenvoudigt en misverstanden voorkomt.

Hoe kies je voor de juiste beschermslang?

Kabelbeschermslangen

De keuze van de juiste beschermslang is een proces dat een gedetailleerd inzicht vereist in de specifieke behoeften en omstandigheden van de werkomgeving. Dit omvat het analyseren van de industriële omstandigheden, waarbij in zware industriële omgevingen de kans op mechanische schade groter is, waardoor robuuste slangen vereist zijn die bestand zijn tegen slijtage en impact. Ook de blootstelling aan chemicaliën speelt een rol; in chemische fabrieken of laboratoria is het essentieel om slangen te gebruiken die bestand zijn tegen corrosie door zuren of basen. Voor buitentoepassingen moeten slangen UV-bestendig zijn en bestand tegen weersinvloeden zoals regen of vorst.

De eigenschappen van de kabels zelf zijn ook van belang. Elektrische eigenschappen vereisen slangen die geen elektriciteit geleiden en een goede isolatie bieden.

Grote of zware kabelbundels vereisen grotere en sterkere slangen. In omgevingen waar kabels vaak bewegen, zoals bij robotarmen, zijn flexibele en duurzame slangen nodig. De materiaalkeuze is een ander cruciaal aspect. Metalen slangen zijn geschikt voor zeer hoge temperaturen en bieden een uitstekende bescherming tegen scherpe voorwerpen. Kunststof slangen zijn veelzijdig en beschikbaar in vele varianten; sommige zijn bijzonder flexibel, terwijl andere extra sterk zijn voor zware toepassingen.

Voor specifieke toepassingen kunnen slangen van speciaal gefabriceerde materialen, zoals siliconen of Teflon, nodig zijn.

Tot slot

Beschermslangen zijn fysieke beschermingen voor kabels, maar ook belangrijke onderdelen in een veilige en efficiënte werkomgeving. Door de juiste slangen te kiezen en werknemers goed te informeren en te trainen, wordt niet alleen de levensduur van kabels verlengd, maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de algehele veiligheid en productiviteit op de werkvloer.

Voor meer tech nieuws en updates, blijf je Steviefy volgen.