Gepubliceerd op 14 oktober 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 14 oktober 2022.

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. We gebruiken ze om online te shoppen, onze bankzaken te regelen, sociale media te benaderen, e-mails te lezen en nog veel meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer ouderen een smartphone aanschaffen.

Een smartphone biedt veel voordelen voor ouderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gemakkelijk contact houden met hun kinderen en kleinkinderen via sociale media(zoals Instagram, Whatsapp of Facebook) of e-mail. Ook zijn er steeds meer apps beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor ouderen, denk bijvoorbeeld aan een app die herinneringen geeft aan medicatie.

Toch is het niet altijd even makkelijk om een geschikte smartphone voor ouderen te vinden.   Waar de jonge generatie binnen no-time alle functies van een telefoon onder de knie heeft, is het voor ouderen die niet met de smartphone zijn opgegroeid toch vaak lastig om ermee te werken. Veel smartphones zijn dan ook niet gebruiksvriendelijk genoeg voor ouderen. Daarom hebben wij enkele tips op een rijtje gezet voor ouderen die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke smartphone.

Kies voor een groot scherm

Een belangrijk aspect waar je op moet letten bij het kiezen van een GSM voor ouderen is het scherm. Het is namelijk belangrijk dat het scherm van de smartphone groot genoeg is. Op deze manier kunnen ouderen de smartphone gemakkelijker gebruiken.

Let bij het kiezen van het scherm ook op de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Dit is vooral belangrijk als je ouderen kent die slechtziend zijn. Een hoge resolutie zorgt er namelijk voor dat het beeld beter zichtbaar is. 

Kies voor een eenvoudig toestel

Een ander belangrijk aspect waar je op moet letten bij het kiezen van een senioren GSM is de eenvoud van het toestel. Kies bijvoorbeeld voor een toestel met een eenvoudige interface. Op deze manier is het makkelijker om de smartphone te bedienen.

senioren gsm 1

Hierbij is het ook belangrijk om in acht te nemen dat als iemand uitsluitend het toestel gaat gebruiken om te bellen, er ook hele simpele GSM’s waar alleen mee gebeld en gesmst kan worden. Deze hebben vaak extra grote toetsen en een vereenvoudigde interface om te bedienen. Dit zorgt ervoor dat het erg makkelijk te bedienen is.

Ga je toch liever voor een smartphone? Dan is het belangrijk dat het toestel niet te veel functies heeft. Kies bijvoorbeeld voor een toestel met alleen de basisfuncties, zoals een telefoon, sms, e-mail en social media. Dit maakt het makkelijker om de smartphone te gebruiken en voorkomt overbodige functies die je toch niet gebruikt. Veel leveranciers bieden speciale senioren smartphones aan, waarbij de interface zodanig bewerkt is dat het toestel grotere toetsen heeft en slechts enkele apps erop staan. Hierdoor kunnen veel senioren er makkelijker mee werken.

Kies voor een toestel met fysieke toetsen

Een laatste tip is om voor een toestel te kiezen met fysieke toetsen. Dit maakt het makkelijker om de smartphone te gebruiken, vooral als je slechtziend bent. Fysieke toetsen zorgen er namelijk voor dat je de toetsen beter kunt voelen.

Let bij het kiezen van een toestel met fysieke toetsen wel op de grootte van de toetsen. Hoe groter de toetsen, hoe makkelijker het is om ze te bedienen. Kies bijvoorbeeld voor toetsen die verlichting hebben, zodat je ze ook in het donker goed kunt zien.