Gepubliceerd op 20 januari 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 20 januari 2023.
DNA is in vele opzichten een belangrijke en eindeloze bron van informatie. Als drager van het erfelijk materiaal dat ons onderscheidt van alle andere mensen en al het leven op aarde in het algemeen, kunnen we dankzij DNA-onderzoek op allerlei gebieden heel veel te weten komen. Van de evolutie van mensen en dieren door de eeuwen en tijdperken heen tot over wie op de plaats van een misdaad aanwezig is geweest en natuurlijk belangrijke medische inzichten die veel kennis en mogelijkheden bieden op het gebied van onze gezondheid. Dankzij de unieke eigenschappen van het DNA die doorgegeven worden kunnen we dankzij een DNA test ook heel veel te weten komen over onze eigen herkomst en aanleg.
Maar wist jij het volgende al over DNA?
- Je DNA verbindt jou met je voorouders. Reken je zeven generaties terug, dan stam je direct af van 128 verwanten. Hoever moet je dan terugrekenen om tot een miljard voorouders te komen? Daar gaan 30 generaties overheen, een kleine 1000 jaar.
- Met een DNA-test kun je ook tot 1000 jaar terug laten achterhalen met welke bevolkingsgroepen in welk deel van de wereld je DNA deelt.
- Al honderden jaren blijft het percentage van buitenechtelijke kinderen op een stabiele 1 tot 2 %. Wetenschappers calculeren dit percentage in en noemen dit de koekoeksgraad.
- Een Y-chromosoom wordt altijd direct van man tot man doorgegeven. Je kunt hieraan de mannelijke erfelijke lijn vele generaties terug herkennen.
- Kaalheid bij mannen daarentegen kan ook via de moeder zijn doorgegeven. Een wilderige haardos bij papa biedt dus geen garanties voor zoonlief.
- Op basis van de genen die jouw DNA tentoonspreidt, kunnen DNA-tests voorspelling doen over waar jouw prioriteiten zouden moeten liggen op het gebied van leefstijl, om gezond te blijven. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld op het gebied van eten, beweging en slaap exact dezelfde behoeften. Deze tests proberen zo iets meer inzicht te geven in welke aanleg jij op dit gebied hebt. Benieuwd? Bestel direct een DNA test via DNAtesten.be.
- De wetenschap kan dan steeds meer aflezen aan ons DNA, van ongeveer 95% van ons DNA weten we nog niet wat de functie ervan is. Dit wordt daarom vaak geschaard onder de noemer “Junk-DNA”. De verwachting is dat zo’n 75% van het DNA inderdaad geen nut heeft.
- Ook al wordt het vaak aan goede genen geweten, de volgende eigenschappen zijn in werkelijkheid NIET uit iemands DNA af te lezen en zijn dus niet bewezen genetisch bepaald: Oud worden of mooi oud worden. Een vrolijk humeur of gevoel voor humor. Of iemand het talent bezit om te schilderen. Ook iemands gedrag is nooit direct en alleen terug te voeren op iemands genen. Al wordt bijvoorbeeld de kans dat je gaat roken of dat je sport leuk gaat vinden wel voor zo’n 60% door je genen bepaalt.
- Topsporter genen? Je DNA bepaalt inderdaad voor een klein deel hoe groot de kans is dat je heel goed wordt in een bepaalde sport, of de aanleg hebt om topsport te bereiken. Maar hier is heel wat meer nodig dan alleen maar goede genen.