Gepubliceerd op 25 december 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 25 december 2022.

Veel mensen gebruiken een tablet om te internetten, video’s te kijken of spelletjes te spelen. Een tablet kan ook worden gebruikt om op te werken. Dat maakt een tablet multifunctioneel. In welke situaties een tablet handig is bekijken we in dit artikel. 

Gebruiksgemak

Tablets spreken veel mensen aan omdat ze makkelijk in het gebruik zijn. Met aanraakscherm zorgt ervoor dat je makkelijk iets op kunt zoeken. Met een laptop is die drempel groter. Ze zijn groter en ze hebben vaak geen scherm dat je kan aanraken. 

Onderweg

Ook voor mensen die veel reizen heeft een tablet veel voordelen. Doordat een tablet licht is en een compact formaat heeft kun je een tablet makkelijk meenemen. Hij is handzamer dan een laptop. Een tablet verbruikt daarnaast meestal minder stroom dan een laptop. In standby modus kan een tablet zo een paar dagen mee gaan zonder te hoeven worden opgeladen. Erg handig als je met het vliegtuig reist. 

Geschikt voor senioren

Ook voor senioren zijn tablets er handig. Een tablet zit eenvoudiger in elkaar dan een computer, heeft een beperkter menu en heeft grote bedieningsknoppen. Een aanraakscherm is daarnaast makkelijker te gebruiken voor senioren dan een muis, een touchpad of een toetsenbord. Daarnaast heeft een tablet voor senioren een groter formaat dan bijvoorbeeld een smartphone waardoor dingen beter te lezen zijn.

Geschikt voor kinderen

robo wunderkind QpJv4J AA unsplash

Veel kinderen zijn gek op tablets. Ze kunnen er talloze spelletjes op spelen en hun favoriete video’s op kijken. Voor veel kinderen is de tablet dan ook hun favoriete speelgoed. Er zijn zelfs speciale tablets voor kinderen op de markt. Deze zijn nog eenvoudiger te bedienen dan normale tablets.

Op een kindertablet vind je spelletjes en video’s die geschikt zijn voor kinderen. Ook zijn er vaak educatieve apps te vinden. Sommige tablets voor kinderen hebben een eigen app store waar je alleen maar apps geschikt voor kinderen kunt downloaden.

Welke tablet kies je?

Er zijn heel veel soorten tablet modellen te koop. Hoe weet je nu of je de goede kiest? Ook een tablet werkt net als een computer met een besturingssysteem. Tablets gemaakt door Apple worden iPads genoemd en gebruiken het iOS besturingssysteem. Bijna alle andere tablets maken gebruik van Android

Apps voor beide platformen

Qua mogelijkheden ontlopen iPads en Android-tablets elkaar niet veel. iPads zijn vaak wat duurder dan tablets die op het Android besturingssysteem werken. Voor beide systemen zijn er veel apps te downloaden.

De keuze tussen iOS en Android is vooral een kwestie van smaak. Heb je al andere apparaten van Apple dan kan gegevensoverdracht tussen deze apparaten makkelijk plaatsvinden. In dat geval kan het handig zijn om voor een iPad te kiezen in plaats van een tablet die op Android werkt.

milena trifonova 5 h5cX1e11I unsplash

Het scherm

Een belangrijk onderdeel van een tablet is het scherm. Het formaat van het scherm bepaalt de grootte van de tablet. Je hebt mini-tablets van 18 cm. Dit is ook het formaat van een grote smartphone. Een mini-tablet neem je makkelijk mee. Het nadeel is dat ze moeilijker te bedienen zijn. Het standaardformaat van een tablet is 25 cm. Sommige mensen vinden dit alsnog te klein en kiezen voor een tablet van 30 of 33 cm.

Processor

Hoe goed een tablet werkt wordt bepaald door de processor en de grootte van het interne geheugen. Hoe hoger het aantal GHz, hoe krachtiger de processor en des te sneller de tablet is. Het aantal cores geeft aan hoe snel de tablet werkt. De snelheid van de processor is belangrijk om apps goed te kunnen draaien en video’s goed te kunnen afspelen. 

Foto’s maken

Met de meeste tablets kun je ook foto’s en video’s maken. Een tablet is alleen niet zo handig om foto’s mee te maken. Het apparaat ligt niet zo lekker in de hand als een smartphone. Toch heeft een tablet vaak een of meerdere camera’s. Deze worden vooral gebruikt voor beeldbellen. De kwaliteit van de camera is bij de meeste tablets niet zo hoog.