Gepubliceerd op 9 juni 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 9 juni 2022.

Zoek je een nieuwe stofzuiger en stel je jezelf de vraag: wat is het verschil tussen een steelstofzuiger en traditionele stofzuiger? Dit artikel gaat je daar antwoord op geven. Dat de normale stofzuiger een slang heeft en de steelstofzuiger op een steel is, zul je ongetwijfeld wel weten. Maar wat is de beste keus als het aankomt op zuigkracht, op gewicht en op het wekelijkse gebruik? Lees snel verder.

De steelstofzuiger is ideaal voor appartementen

De steelstofzuiger is ideaal voor kleinere ruimtes zoals appartementen, studio’s en kleine woningen. Hij is licht van gewicht, gemakkelijk op te bergen en compact om rond meubels en in krappe ruimtes te zuigen. Er zijn echter niet alleen maar voordelen aan een steelstofzuiger. Het gewicht van de steelstofzuiger heb je altijd in je hand, terwijl bij een stofzuiger met slang je dit gewicht tijdens het gebruik niet steeds hoeft te dragen. Bij het kopen van een stofzuiger is het vermogen een van de belangrijkste kenmerken waarmee je rekening moet houden.

Vermogen stofzuiger

rsz cleaning home with a vacuum cleaner 2021 08 29 14 57 31 utc

De normale stofzuiger zal in de regel een sterkere zuigkracht hebben. Zeker wanneer je het vergelijkt met een goedkope steelstofzuiger kun je wat kracht betreft beter een normale stofzuiger of de beste steel stofzuiger kopen. Kijk daarbij goed naar het vermogen, want dit geeft een goede indicatie van de zuigkracht. Maar waarom heb je eigenlijk meer zuigkracht nodig? Wanneer je een laagpolig tapijt of gladde vloer hebt, kun je vuil ook met weinig kracht opzuigen. Heb je een hoogpolig tapijt, dan zal de stofzuiger aardig wat kracht moeten leveren om het vuil tussen de haren vandaan te zuigen. Ook zwaarder vuil, zoals steentjes en zand, worden makkelijker opgezogen met een sterkere normale stofzuiger.

Geen stofzuigerzak

Een stofzuiger zonder stofzuigerzak is te vinden in de categorie steelstofzuigers en bij de normale stofzuigers. Het hebben van een stofzuiger zonder zak scheelt enkele tientallen euro’s per jaar. Maar ook hier zijn er niet alleen maar voordelen te vinden. Een nadeel is dat de lucht die uit de stofzuiger komt niet door de zak gefilterd wordt. Je stofzuiger zal dus een goede filter moeten hebben om geen vuile lucht vol van fijnstof je woning in te blazen. Let daarbij op het woord HEPA, dit is de naam van de filter die zeer goed kleine deeltjes op kan vangen. Dit is heel belangrijk, want je wilt geen schadelijke (chemische) stoffen inademenden die je opzuigt uit bijvoorbeeld een synthetisch tapijt of van meubels.

Steelstofzuiger als tweede stofzuiger

Zoals gezegd kun je voor een klein huis ook alleen een steelstofzuiger kopen, maar voor een groot huis zal je met een normale stofzuiger vaak sneller klaar zijn. Wel is een steelstofzuiger de ideale vervanger van de kruimeldief. Vaak kan de steel eraf en kun je vervolgens met een ander mondstuk hem als snel en handig stofzuigertje gebruiken. Overweeg zeker bij een huis met meerdere verdiepingen de steelstofzuiger als stofzuiger voor boven. Je hoeft dan niet met een zware normale stofzuiger te slepen.

Accu vs kabel

Een steelstofzuiger is draadloos en werkt daarmee op een accu. Dit is nog een reden waarom je voor een klein huis wel een steelstofzuiger kunt kopen, maar bij een groot huis beter voor een normale kunt gaan. De accu raakt toch sneller leeg dan je verwacht en in veel gevallen is de opvangbak voor stof ook kleiner. Met een kabel heb je natuurlijk geen limiet aan het gebruik en kun je altijd de stofzuiger pakken.