Gepubliceerd op 6 mei 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 11 mei 2022.

De laatste jaren vinden we het steeds belangrijker om het thuis gezellig te maken. Dat heeft zonder twijfel te maken met de lockdowns waarin we hebben gezeten tijdens de coronacrisis. Voor de tuincentra is dat goed nieuws: daar steeg de omzet enorm door de verkoop van bloembollen, loungesets, planten, graszaad, vuurkorven en tuinsets.

Ook wanneer je een kleine tuin hebt, kun je optimaal genieten van de buitenlucht bij je huis. Weet je niet goed hoe je een kleine tuin in moet richten? Geen zorgen: in dit artikel lees je enkele handige tips om een tuin van klein formaat functioneel en gezellig in te richten.

1. Ga alleen voor hoognodige tuinmeubels

robin wersich Q0IrpWQIMR4 unsplash

Wanneer je over een tuin beschikt, groot of klein, wil je in ieder geval wel in die tuin kunnen zitten. Waar je in een grote tuin misschien sneller voor meerdere zithoekjes zou gaan, is dat in een kleine tuin af te raden. Ga liever voor één mooie tuinset op een centrale plek zodat de rest van de tuin mooi open blijft. Zet de tuinset het liefst een beetje aan de zijkant neer, zodat je nog loopruimte hebt in de tuin. Maak het geheel gezellig met mooie tuinkussens en je kunt in ieder geval al zitten in je tuin of op je balkon.

Is zelfs een tuinset te groot? Kijk dan eens naar de mogelijkheid voor inklapbare stoeltjes en tafels. Deze kun je uitklappen waar en wanneer je wil en aan de kant zetten als dat nodig is.

2. Kies altijd voor rustige en lichte kleuren

Om je tuin optisch groter te lijken dan het is, is het aan te raden om te kiezen voor lichte en natuurlijke kleuren. Uiteraard kan een beetje kleur hier en daar geen kwaad, maar ga dan voor een mooie mosgroene, terracotta of andere natuurlijke tint. Felle en donkere kleuren maken een kleine tuin al gauw chaotisch en zelfs rommelig waardoor de oppervlakte nog kleiner lijkt dan die al is. Wanneer je bijvoorbeeld een loungeset koopt, is het dus belangrijk om op de kleuren van zowel de set zelf als de kussens die erop liggen te letten. Een zwarte onderkant kan, maar kies in dat geval wel voor lichte kussens zonder een te heftige print, zodat het geheel rustig blijft.

3. Verticaal tuinieren in een kleine tuin

Veel mensen denken dat je met een kleine tuin helemaal niets kan wat betreft groen. Dat is gelukkig écht niet het geval. Wat bijvoorbeeld een echte aanrader is in een kleine tuin is verticaal tuinieren. Wat dat precies is? Simpel: hang plantenpotten verticaal op aan de muren en schuttingen of kies voor een lange verticale tuin aan de wand. Daarmee zorg je voor volop groen in de tuin zonder dat het ruimte inneemt op de grond. Er zijn een aantal planten dat perfect zijn voor verticaal tuinieren, waaronder varens, longkruid, diverse grassen en tuingeranium.

Wat ook leuk is, is om een verticaal moestuintje te maken met verschillende soorten kruiden. Je kunt echt alle kanten op met een verticale tuin! 

vincent ghilione yzPdlJD6gY0 unsplash

4. Maak je tuin optisch groter met spiegels

Een spiegel in je tuin klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het zeker niet wanneer je je tuin optisch groter wil laten lijken. Met een spiegel creëer je namelijk optisch gezien een veel grotere ruimte. Dat geldt voor wonen, maar ook zeker voor je tuin. Hierbij is het aan te raden om een spiegel achter in een hoek of op een andere plek te plaatsen waar de spiegel niet ontzettend opvalt. Ook kun je de omliggende omgeving bedekken met groen, zodat het groen in je tuin door de spiegel juist groter lijkt. Probeer een beetje te experimenteren met de spiegel in je tuin en je komt er al gauw genoeg achter welk punt het handigst is om je tuin optisch groter te laten lijken.

5. Wees creatief met hoogteverschillen

Tot slot nog een tip om een kleine tuin op een creatieve manier in te richten: wees creatief met hoogteverschillen. De trend van de verticale tuin past hier heel goed bij, maar dat is zeker niet het enige dat je op hoogte kunt hangen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om op de grond hoogteverschillen te maken? Zet je tuinset of loungeset bijvoorbeeld op een verhoging waar je met een trapje naartoe moet. Op de trap kun je een paar mooie groene planten in potten zetten en aan de muren bevestig je planken met nog meer planten en tuinverlichting. Wat ook heel tof is, is om haken in de muren te steken waaraan je wanddecoratie en planten vastmaakt. Kortom: met een mooie tuinset, een verticale tuin, spiegels en hoogteverschillen kun je zeker wat maken van een kleine tuin.