Gepubliceerd op 22 november 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 22 november 2023.
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat een warmtepomp een duurzame investering is die zich op termijn zal terugverdienen en waarvan je veel plezier en comfort zult hebben in huis. Niet alleen profiteer je van een aangename temperatuur binnen wanneer het buiten koud is, maar veel warmtepompen kunnen ook koelen voor een aangename temperatuur in de zomer. Maar een warmtepomp is een flinke investering en daarom wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de juiste warmtepomp koopt.
Kies de juiste soort warmtepomp
De eerste vraag in de zoektocht naar een warmtepomp is de vraag welke soort warmtepomp je gaat kopen. Globaal genomen zijn er drie soorten warmtepompen:
- Lucht/water warmtepomp: een warmtepomp die gebruikmaakt van de buitenlucht, bestaat uit een binnenunit en een buitenunit.
- Water/water warmtepomp: een warmtepomp die gebruikmaakt van de warmte uit de bodem met behulp van een bron in de grond.
- Ventilatielucht/water warmtepomp: een warmtepomp die gebruikmaakt van de lucht uit het ventilatiesysteem.
Welke soort warmtepomp je het beste kunt kopen is afhankelijk van de ruimte die je hebt om bijvoorbeeld een buitenunit te plaatsen of een bron in de grond en of je woning beschikt over een ventilatiesysteem.
Daarnaast zit er ook verschil in de kosten van de warmtepomp. Een ventilatielucht/water warmtepomp is over het algemeen het meest goedkoop, gevolgd door de lucht/water warmtepomp en als duurste oplossing de water/water warmtepomp.
Kies het juiste vermogen
Wanneer je een warmtepomp gaat kopen, dan is het belangrijk dat je een warmtepomp koopt met een vermogen dat bij je woning past. Dit vermogen moet ook niet groter zijn dan nodig is, want dan betaal je ook meer geld dan nodig is. En een warmtepomp met een te klein vermogen kan je woning niet goed genoeg verwarmen wanneer het heel koud is buiten. Het benodigde vermogen wordt bepaald aan de hand van een warmteverliesberekening, daar kan een installateur bij helpen.
Ga je voor hybride? Doe het dan als tussenstap
Wil je je cv-ketel of stookolieketel nog niet de deur uitdoen? Dan kan de hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Deze warmtepomp werkt samen met de ketel en zorgt zo al voor een flinke besparing op de energiekosten. Echter is een all-electric warmtepomp die volledig afzonderlijk werkt altijd de beste oplossing voor de grootste besparing. Let er daarom op dat de hybride warmtepomp zogeheten ‘All-Electric Ready’ is ofwel makkelijk om te zetten is naar volledig elektrisch verwarmen.
Denk goed na over de plaatsing van de warmtepomp
Denk er goed over na waar je de binnenunit en eventueel de buitenunit gaat plaatsen. Wanneer je een lucht/water warmtepomp koopt met een buitenunit, dan moet je er rekening mee houden dat de ventilator van de buitenunit wat geluid kan maken. Maar door deze op de juiste manier te plaatsen, heb je daar weinig last van en dat geldt ook voor de buren.
Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je binnen voldoende ruimte hebt voor het plaatsen van de binnenunit en dat deze niet te ver van de buitenunit af staat.
Vraag na of er een vergunning nodig is
In sommige gemeenten gelden bepaalde voorwaarden of vergunningen voor het plaatsen van een warmtepomp, bijvoorbeeld voor het bevestigen van de buitenunit aan de gevel of voor het installeren van een water/water warmtepomp. De gemeente kan je hier alles over vertellen.
Kijk of je in aanmerking komt voor een premie
De overheid komt mensen die een warmtepomp laten installeren tegemoet met een premie. Dit gaat dan met name over het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning. De hoogte van de premie is afhankelijk van het type warmtepomp en het gezinsinkomen. Lees meer op de website van de overheid over de Mijn VerbouwPremie.
Laat je adviseren door een installateur
Een installateur weet het allerbeste wat voor jouw woning de beste oplossing is voor het verwarmen (en eventueel koelen). Deze kan op basis van jouw woning bepalen welke warmtepomp het meeste rendement oplevert en de warmtepomp vakkundig installeren. Een goed advies is het halve werk en daar kan een vakkundige installateur niet bij ontbreken.
Met behulp van de bovenstaande tips kun je jezelf alvast verdiepen in de mogelijkheden en een weloverwogen keuze maken voor de warmtepomp die voor jouw woning het beste rendement oplevert. Met zo’n duurzaam verwarmingssysteem draag je niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar bespaar je flink op je energiekosten. Naast een warmtepomp kun je op meer manieren besparen op deze energiekosten. Kijk bijvoorbeeld naar de beste wasmachines met een gunstig energielabel en zo kun je mogelijk ook keukenapparatuur vervangen door een energiezuinige variant.