Gepubliceerd op 11 juli 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 11 juli 2023.

Steeds meer mensen hebben ooit iets via een online winkel besteld. Het is daarom niet zo verrassend dat ecommerce een van de hardst groeiende industrieën ter wereld is. Maar hoe is dit precies gekomen? Er zijn allerlei factoren die hier voor hebben gezorgd, zoals de pandemie en het feit dat de smartphone door bijna iedereen wordt gebruikt. Technologie heeft echter de grootste rol gespeeld hierin. In deze blog leer je welke technologieën het meest verantwoordelijk zijn voor de veranderingen en groei van ecommerce.

Ecommerce hosting

In de eerste plaats heeft ecommerce voor veel veranderingen gezorgd met ecommerce. Denk dan bijvoorbeeld aan hosting voor woocommerce. Met dit soort hosting is het voor bedrijven niet langer nodig om kennis te hebben van zaken als webdesign en codering. Hierdoor kan er meer focus uitgaan naar zaken als marketing en de klantenservice. Tevens heeft ecommerce hosting ervoor gezorgd dat webshops veiliger zijn geworden. Dit heeft als gevolg dat klanten meer vertrouwen hebben in online winkels, waardoor er meer sales worden gemaakt. Als kers op de taart is er veel meer ondersteuning door ecommerce hosting van partijen als Hypernode.com, waardoor ecommerce bedrijven hier geen problemen meer mee ervan.

Cloud Computing

Cloud computing heeft een revolutie teweeggebracht in e-commerce door bedrijven in staat te stellen snel en eenvoudig grote hoeveelheden gegevens op te slaan, te beheren en te benaderen. Door gebruik te maken van cloud technologie kunnen bedrijven nu snel hun e-commerce oplossingen implementeren zonder te hoeven investeren in dure hardware-infrastructuur of IT-ondersteuning op locatie. Bovendien stelt het bedrijven in staat om op verzoek op te schalen, wat de operationele kosten sterk verlaagt. Met cloud computing hebben bedrijven ook toegang tot geavanceerde analysetools waarmee ze het gedrag en de voorkeuren van klanten beter kunnen begrijpen.

Mobiele betalingen

Verder hebben mobiele betalingen e-commerce veranderd door het voor gebruikers gemakkelijker en handiger te maken om aankopen te doen en te betalen voor goederen en diensten. Met het gebruik van mobiele apparaten kunnen klanten nu overal en altijd winkelen en betalen met hun telefoon of tablet. Hierdoor kunnen e-commerce bedrijven een breder publiek bereiken en hun omzet verhogen. Mobiele betaaloplossingen hebben bedrijven in staat gesteld om snelle en veilige betalingen aan te bieden, waardoor het voor klanten gemakkelijker is geworden om online artikelen te kopen. 

Kunstmatige intelligentie

Tot slot heeft kunstmatige intelligentie een grote invloed gehad op e-commerce. Met AI-oplossingen kunnen retailers personaliseren, klantenservice automatiseren en de behoeften van hun klanten beter begrijpen. Daarnaast kan AI worden gebruikt om frauduleuze activiteiten te detecteren en het risico op terugboekingen voor verkopers te verkleinen. AI helpt verder bij het automatiseren van taken zoals voorraadbeheer en orderverwerking, waardoor bedrijven tijd en geld kunnen besparen terwijl de efficiëntie toeneemt.