Gepubliceerd op 19 december 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 20 december 2022.

Stel je dit voor. Je hebt net een nieuwe elektrische step gekocht. Het model wat je hebt gekozen is trendy, praktisch, zuinig en groen. Hij brengt je van punt A naar punt B, zoals het hoort.

Maar dan krijg je een idee: wat als je elektrische step meer zou kunnen betekenen dan je enkel rond te rijden? Wat als de step comfortabeler gemaakt kan worden? Wat als je meer bagage kan meenemen? Wat als je er tot diep in de nacht op zou kunnen rijden?

Het goede nieuws is dat je jouw elektrische step kunt aanpassen aan jouw wensen door het gebruik van elektrische step accessoires of gadgets. 

Steeds meer accessoires en gadgets

De eerste elektrische step was kaal, met twee wielen, een frame, een stuur en een motor. Maar toen het idee van woon-werkverkeer met een elektrische step wortel begon te schieten, werden meer functionele onderdelen standaard voor nieuwe steps.

Om de productiekosten laag te houden en elektrische steps betaalbaar te houden, houden veel bedrijven hun eindproducten eenvoudig met voorzieningen voor upgrades. Hierdoor is een vraag ontstaan naar aftermarket accessoires voor elektrische steps. Vandaag de dag vind je meer dan honderd gespecialiseerde accessoires voor jouw elektrische step.

Daarbij is er wet- en regelgeving die verplicht om bepaalde accessoires aan te schaffen, dit verschilt natuurlijk per land. Ga je bijvoorbeeld een elektrische step kopen in België of in Frankrijk? Dan kunnen de regels per land verschillen. Lees je daarom eerst in over de regelgeving om precies te weten welke accessoires je sowieso moet aanschaffen. Het is onze taak om je te helpen de meest praktische accessoires te selecteren die je nodig hebt als eigenaar van een elektrische step. Laten we starten.

Helm

Tot op zekere hoogte is een helm niet zomaar een accessoire, maar een noodzaak voor iedereen die op een elektrische step rijdt. Het zou het eerste moeten zijn wat je koopt als je een step hebt.

Ongelukken gebeuren. Een bestuurder loopt een groter risico op ernstige verwondingen als hij zonder de juiste uitrusting bij een ongeval betrokken raakt.

pexels gforce bike 9435609

Sommige moderne elektrische steps kunnen snelheden bereiken tot 75 kilometer per uur. Een val van zo’n snelheid kan fataal zijn als je niet uitgerust bent met de juiste helm. Nog erger is het om een ongeluk te krijgen met grotere voertuigen zonder de juiste bescherming. Het dragen van een helm verhoogt jouw overlevingskansen wanneer je in dergelijke scenario’s terechtkomt.

Er zijn verschillende soorten helmen die je kunt overwegen. Om te beginnen zijn er helmen voor zwaar gebruik, vergelijkbaar met wat motorrijders dragen. Als die voor jou net een maatje te groot zijn, kun je kiezen voor de lichtere en opvouwbare helmen die gemakkelijk te dragen en op te bergen zijn.

Grotere motor helmen worden aanbevolen voor snelle rijders, terwijl de lichte alternatieven perfect zijn voor de dagelijkse rit van 15 tot 25 km.

Bandenplak setje

Een bandenplak setje of bandenafdichtmiddel is een must-have accessoire als jouw elektrische step op luchtbanden rijdt. Het biedt een snelle oplossing voor lekke banden of binnenbanden.

We houden allemaal van luchtbanden. Ze bieden een ongeëvenaard niveau van comfort. Ze kunnen echter duur zijn in vergelijking met niet-pneumatische banden. Het vervangen of repareren van lekke banden is niet goedkoop waardoor deze extra accessoire zeker van pas kan komen om kosten te besparen.

Een reparatie setje bespaart je reparatiekosten of zelfs de kosten van het vervangen van jouw banden, omdat hij gemakkelijk te gebruiken is. Je hebt geen enkele gespecialiseerde opleiding nodig om jouw banden te repareren. Je hoeft alleen maar het lek te vinden en het afdichtmiddel aan te brengen om weer verder te kunnen rijden met je elektrische step.

Beschermingsmiddelen

Je lichaam absorbeert de volledige kracht van een botsing als je een ongeluk krijgt tijdens het rijden op een elektrische step. Naast een helm heb je extra veiligheidsuitrusting nodig om je bij een ongeval te beschermen. Accessoires zoals handschoenen, kniebeschermers, elleboogbeschermers en een beschermende bril zijn aan te raden.

Een paar geschikte handschoenen houdt niet alleen je handen warm, maar voorkomt ook dat je jouw hand schaaft bij een val of aanrijding. Dit soort veiligheidsuitrusting is essentieel, ongeacht je rijsnelheid. Een val met 5 kilometer per uur is genoeg om je huid af te schaven.

Er zijn verschillende soorten handschoenen, beschermers en veiligheidsbrillen. De vuistregel is altijd diegene te kiezen die maximale bescherming bieden. Motorhandschoenen zijn in dit geval de beste keus. Je kunt echter ook kiezen voor lichte kleding, afhankelijk van de rijstijl.

Telefoonhouders

Allereerst is het niet raadzaam om je telefoon te gebruiken tijdens het rijden op de elektrische step. De gevaren hiervan zijn groter dan sms’en tijdens het rijden. Zoals we al eerder zeiden, beschermt niets je lichaam tegen het absorberen van de volledige impact van een crash. In dit geval is voorzichtig rijden de beste preventie, waarbij een telefoon in de hand niet van pas komt.

pexels norma mortenson 4393240

Er zijn echter gevallen waarin we een snelle blik op onze telefoon willen werpen. Misschien neem je een kijkje op Google Maps of controleren we een inkomend gesprek. Je zult het met me eens zijn dat het omslachtig kan zijn om telkens je telefoon uit je zak te halen. Daarom heb je een telefoonhouder nodig. Een telefoonhouder is meestal gemonteerd op het stuur van de step voor gemakkelijke toegang.

Naast het controleren van je kaart of inkomende gesprekken, komen de meeste steps met de optie van een gekoppelde app. Deze toepassingen kunnen helpen bij het bijhouden van uw snelheid, batterijniveaus, afgelegde afstand, of zelfs foutmeldingen voor jouw step doorgeven. Met een telefoonhouder heb je gemakkelijk en op een veilige manier toegang tot deze informatie.

Sloten

Elektrische steps zijn een belangrijk doelwit voor dieven omdat ze licht en draagbaar zijn. Omdat elektrische steps het favoriete vervoersmiddel zijn geworden voor kort woon-werkverkeer, zijn ze overal aanwezig, zoals op school, op het werk, in de bioscoop en in de supermarkt.

De meeste van deze plekken laten geen elektrische steps toe op hun terrein, maar kunnen wel een parkeerplaats bieden. Helaas bieden de meeste van deze parkeerplaatsen geen enkele vorm van beveiliging voor jouw step. Dit betekent dat je een veilig slot nodig hebt om te voorkomen dat je step wordt gestolen.

Er zijn verschillende soorten sloten beschikbaar voor eigenaren van elektrische steps. Het meest gebruikelijke is het kabelslot; het is flexibel, licht en biedt meerdere vergrendelingshoeken. Kabelsloten zijn echter ongeschikt voor gebieden met een hoog risico op diefstal, omdat elke vastberaden dief ze kan doorknippen.

Je kunt ook het kettingslot gebruiken. Dit is een upgrade van het kabelslot in termen van veiligheid, en biedt een betere beveiliging omdat het is gemaakt van staal met een hoge treksterkte dat moeilijker door te knippen is. Het enige nadeel is dat het niet zo draagbaar is als het kabelslot. Daarbij zijn kettingsloten vaak een stuk groter van formaat, waardoor ze niet altijd door een wiel van de step passen.