Gepubliceerd op 21 november 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 23 november 2023.

Wanneer u als ondernemer nadenkt over de verlichting in uw bedrijfshal, is het cruciaal om goed geïnformeerde keuzes te maken. De juiste verlichting kan niet alleen de efficiëntie en het welzijn van je werknemers verbeteren, maar ook bijdragen aan energiebesparing en duurzaamheid. In dit artikel bespreken we enkele sleutelpunten om in gedachten te houden bij het kiezen van verlichting voor uw bedrijfshal.

Over de kwaliteit en duurzaamheid van LED verlichting

De kwaliteit en duurzaamheid van LED-verlichting in een bedrijfshal zijn cruciale factoren die verdergaan dan alleen de oorspronkelijke aanschafprijs. Het is van belang om te begrijpen dat niet alle LED-verlichting dezelfde duurzaamheidsnormen hanteert. Recent onderzoek heeft aangetoond dat sommige fabrikanten van LED-verlichting niet altijd processen volgen die gericht zijn op duurzaamheid. Het (slechte) resultaat is een LED-product dat minder energie-efficiënt is dan geadverteerd, met een kortere levensduur en een grotere aanslag veroorzaakt op het milieu tijdens hun productie- en afvalfase. Bij het selecteren van LED verlichting voor een bedrijfshal is het dus belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het product en de reputatie van de fabrikant. Leveranciers die hun productieprocessen en duurzaamheidspraktijken transparant maken, zijn vaak een betere keuze. Zij kunnen aantonen dat hun LED-verlichting niet alleen energiezuinig is, maar ook geproduceerd wordt met respect voor milieu- en sociale standaarden.

Duurzaamheid in LED-verlichting betekent ook rekening houden met de levenscyclus van het product. Dit omvat de duurzaamheid van de materialen die worden gebruikt, de energie die nodig is voor de productie, en hoe de verlichting kan worden gerecycled aan het einde van zijn levensduur. Een LED-lamp die langer meegaat en minder onderhoud vereist, vermindert niet alleen de afvalproductie, maar bespaart ook op de lange-termijnkosten. Bij het overwegen van LED-verlichten voor een bedrijfshal, is het van belang om een lange-termijnvisie te hanteren. Een hogere eerste investering in kwalitatief hoogwaardige, duurzame LED-verlichting kan leiden tot grotere besparingen en milieuvoordelen op de lange termijn.

Let op kwaliteit van licht en werkomgeving

renith r DCEiz9lchwY unsplash

Het belang van de lichtkwaliteit in een bedrijfshal kan niet vaak genoeg benadrukt worden, vooral als we kijken naar de impact ervan op de werkomgeving. Goede verlichting is essentieel voor het creëren van een productieve en gezonde werkruimte. De keuze voor LED verlichting in de bedrijfshal speelt hierin een centrale rol, niet alleen vanwege de energie-efficiëntie, maar ook vanwege de kwaliteit van het licht dat het biedt. LED-verlichting biedt een helder en consistent licht dat dicht bij natuurlijk daglicht komt. Dit soort verlichting helpt bij het verminderen van vermoeidheid en oogbelasting, wat vaak voorkomt bij werknemers die lange uren maken in een industriële omgeving.

Het is cruciaal om een balans te vinden tussen voldoende licht om taken veilig en effectief uit te voeren, en het vermijden van te fel licht dat ongemak en afleiding kan veroorzaken.

De kleurtemperatuur en de kleurweergave-index (CRI) zijn andere belangrijke factoren die bijdragen aan de kwaliteit van verlichting. De kleurtemperatuur verwijst naar de kleur van het licht, variërend van warm geel tot koel blauw. Een neutrale of licht warme kleurtemperatuur wordt vaak als prettig ervaren in een bedrijfshal. De CRI daarentegen is een maatstaf voor hoe nauwkeurig de verlichting kleuren weergeeft in vergelijking met natuurlijk daglicht. Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de verdeling van licht in de ruimte. Een ongelijkmatige verlichting, met donkere hoeken of te fel verlichte gebieden, kan leiden tot ongemak en verminderde efficiëntie. Een goed ontworpen LED-verlichtingssysteem zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht, waardoor de hele bedrijfshal voldoende verlicht is zonder onnodige schittering of schaduwen.

Installatie en onderhoud van LED verlichting

Een zorgvuldige installatie is fundamenteel om ervoor te zorgen dat de verlichting correct functioneert en om eventuele toekomstige problemen te minimaliseren. Het inschakelen van een professionele installateur met ervaring in bedrijfshalverlichting is hierbij essentieel. Deze specialisten kunnen niet alleen zorgen voor een correcte installatie, maar ook waardevol advies geven over het type en de plaatsing van de verlichting, afgestemd op de specifieke behoeften en layout van uw bedrijfshal.

Eenmaal geïnstalleerd, vereist LED verlichting bedrijfshal regelmatig onderhoud om een optimale werking en energie-efficiëntie te waarborgen. Dit onderhoud omvat niet alleen het vervangen van lampen wanneer deze hun levensduur bereiken, maar ook het regelmatig controleren en reinigen van de armaturen. Stof en vuil kunnen zich namelijk ophopen op de lampen en armaturen, wat de efficiëntie en lichtkwaliteit kan beïnvloeden. Regelmatige reiniging helpt om de helderheid te behouden en kan zelfs de levensduur van de verlichting verlengen.

Daarnaast is het belangrijk om periodieke controles uit te voeren om te verzekeren dat alle onderdelen van het verlichtingssysteem correct functioneren. Dit kan helpen om vroegtijdige slijtage te identificeren en mogelijke problemen aan te pakken voordat ze grotere, kostbare reparaties vereisen. In sommige gevallen kunnen upgrades of aanpassingen nodig zijn om de verlichting aan te passen aan veranderende behoeften binnen de bedrijfsomgeving.

De keuze voor LED verlichting in uw bedrijfshal zijn meer dan slechts een praktische beslissing; het is een investering in de veiligheid, productiviteit en duurzaamheid van uw bedrijf. 

Voor meer tech nieuws en updates, blijf je Steviefy volgen.