Gepubliceerd op 25 oktober 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 25 oktober 2022.

Ben je op zoek naar een product, maar wil je daar niet de volle prijs voor betalen? Dan ben je vast blij met Black Friday: op deze dag bieden winkels online en offline de beste kortingen en acties. Ben jij van plan om je slag te slaan op deze dag? Gebruik dan de volgende 6 tips om de beste kortingen te vinden!

1. Begin op tijd

De uit Amerika overgewaaide Black Friday vindt jaarlijks plaats in november. In 2022 is dat op vrijdag 25 november. Nu kun je denken dat je prima kunt wachten tot het 25 november is, om de beste kortingen te vinden. Maar het is erg jammer als je dan pas begint met zoeken. Beter kun je al eerder beginnen door jezelf de vraag te stellen wat je op Black Friday heel graag wilt aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld een nieuw scheerapparaat nodig, een stofzuiger of wasmachine, maar is de huidige nog niet kapot? Dan is het dus slim om met aanschaf te wachten tot Black Friday. Wat je van tevoren dan al kunt doen is het samenstellen van een wensenlijstje voor het product. Aan welke eisen moet het voldoen? Als je dat goed in beeld hebt, wordt het gemakkelijker om op Black Friday de juiste keuze te maken.

2. Check de kortingen

company gea512c92d 640

Ben je een liefhebber van koopjes? Dan is de kans groot dat je helemaal los gaat op Black Friday. En waarom niet? Je schaft dan toch alles aan met korting. Toch is het goed om ook op deze dag op de kortingen te blijven letten. Check altijd even wat de oorspronkelijke prijs van een product was en hoeveel korting je uiteindelijk krijgt. Soms blijkt dan dat de korting maar een paar euro bedraagt. Wat ook nog weleens gebeurt is dat winkels vlak voor Black Friday de prijzen verhogen, zodat de korting op Black Friday enorm lijkt. Maar eigenlijk valt die korting dan dus tegen.

Ook hiervoor geldt de tip om op tijd te beginnen met het checken van prijzen. Zo weet je een beetje wat de normale prijzen zijn van een product, en wordt het gemakkelijker om de echte aanbiedingen te herkennen.

3. Kijk ook bij andere winkels

Heb jij een favoriete winkel? Dan is de kans groot dat dat de eerste en misschien ook wel enige winkel is waar je kijkt voor de kortingen. Dat is jammer, want tijdens Black Friday bieden winkels vaak sterk concurrerende prijzen. Het is dan ook zeker de moeite waard om ook bij andere winkels de aanbiedingen te bekijken. Dit geldt zeker wanneer je al precies weet welk product je wilt kopen. De prijs van een wasmachine van een specifiek type en merk kun je bijvoorbeeld heel simpel vergelijken door deze wasmachine ook op te zoeken bij andere winkels. Dit levert vaak een nog betere prijs op.

4. Kijk niet alleen online, maar ook offline

Black Friday is een feestdag die oorspronkelijk gericht was op fysieke winkels. In 2005 kwam Cyber Monday er daarom bij: deze dag vol kortingen was vooral van toepassing op online shops en was vlot populair in Nederland. Die scheiding tussen offline en online is echter de afgelopen jaren grotendeels verdwenen. Dit betekent dat je op Black Friday ook koopjes kunt scoren in webshops en op Cyber Monday ook kortingen in fysieke winkels kunt vinden. Als je voldoende tijd hebt is het dus aan te raden om zowel het online als het offline aanbod te gaan bekijken.

5. Schrijf je in voor nieuwsbrieven

Niet iedereen is fan van nieuwsbrieven. Begrijpelijk, want het zijn van berichten die ongeopend in je mailbox blijven staan. Toch zijn ze in de periode rond Black Friday vaak heel interessant. Via dit medium kondigen winkels namelijk vaak hun kortingsacties aan. In sommige gevallen krijg je er zelfs nog een extra kortingscode bij, zodat je een product nog voordeliger kunt aanschaffen. Zijn er specifieke winkels waarvan je benieuwd bent naar de prijzen met Black Friday? Dan is het dus de moeite waard om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van deze winkels. En mocht je er na Black Friday geen interesse meer in hebben: uitschrijven gaat tegenwoordig vrij makkelijk.

6. Black Friday duurt vaak langer dan één dag

Veel winkels kiezen er tegenwoordig voor om een langere periode kortingen te rekenen. Dan starten ze bijvoorbeeld al met acties op de maandag voorafgaand aan Black Friday, waardoor je de hele week kunt genieten van lagere prijzen. Ook hier geldt dus weer tip 1: begin op tijd. Het is de moeite waard om in de dagen voorafgaand aan Black Friday al te kijken of er acties lopen. Zo ben je er op tijd bij en weet je zeker dat je niet achter het net vist!