bol solden

De steelstofzuiger heeft op korte termijn de markt van de stofzuigers bestormd, en dat begrijp ik maar al te goed. Ze zijn draadloos, licht, krachtig en bovendien ook compact waardoor je ze gemakkelijk even tussendoor pakt om te stofzuigen.

Een steelstofzuiger kopen is echter niet altijd even gemakkelijk. Welk soort vloer heb je thuis? Heb je een viervoeter rondlopen? Hoelang wil je de steelstofzuiger gebruiken? En wat denk je van een steelstofzuiger met dweilfunctie? Kortom, steelstofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Maar waar moet je precies op letten als je de beste steelstofzuiger voor thuis wilt kopen? Ik zet de belangrijkste informatie voor je op een rij, zodat jij straks de beste keuze maakt. Lees je even mee?

Eerder op zoek naar een traditionele stofzuiger of een robotstofzuiger? Lees dan ook mijn koopgidsen over de beste sledestofzuigers en beste robotstofzuigers.

Dit zijn de beste steelstofzuigers van het moment (update: januari 2021)

De zoektocht naar de beste steelstofzuiger wordt steeds moeilijker. Stofzuigerfabrikanten als Dyson, Philips, AEG en Rowenta toveren haast elk jaar een selectie nieuwe steelstofzuigers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod steelstofzuigers tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste steelstofzuigers van 2021 opgesomd. Niet alleen scoren ze bijzonder goed in onafhankelijke tests (Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig), ze krijgen ook geweldige reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

Philips SpeedPro FC6724 01

 • Philips SpeedPro FC6724/01
  De Philips SpeedPro FC6724/01 is een snoerloze 2-in-1 steelstofzuiger die je dankzij het 180° mondstuk bijzonder vlot en efficiënt kan bewegen op alle type vloeren. De stofemmer zit aan de bovenkant, zodat je deze steelstofzuiger helemaal plat op de vloer kunt leggen. Hierdoor kun je eenvoudig schoonmaken op moeilijk bereikbare plekken zoals onder meubilair. Dankzij de krachtige 18V Lithium-Ion batterij kun je tot wel 30 minuten minuten krachtig en zonder onderbrekingen in de normale stand schoonmaken. Maak je gebruik van de speciale turbo-stand dan kun 15 minuten schoonmaken voordat je het apparaat moet opladen. Door de steel te verwijderen, is de FC6724 SpeedPro eenvoudig te gebruiken als krachtige kruimelzuiger. Ideaal om snel stof en vuil mee te verwijderen van stoffen oppervlakken zoals meubilair. Het geavanceerde filtersysteem blaast schone lucht terug de ruimte in voor een continue hoge luchstroom en sterke zuigkracht. Het motorfilter is afwasbaar, zodat er geen zuigkracht verloren gaat. Ben je op zoek naar beste steelstofzuiger tegen een betaalbare prijs? Dan is de Philips SpeedPro FC6724/01 de beste keuze.
 • Maximale accuduur: 30 min

 • Oplaadtijd: 300 min

 • Maximaal geluidsniveau: 80 dB

 • Grootte stofreservoir: 0,4 l

 • Gewicht: 2,48 kg

 • Type uitblaasfilter: Microfilter

 • Geintegreerde kruimeldief:

 • Turbo Power Functie:

1e keuze

Philips SpeedPro Max FC6823

 • Philips SpeedPro
  Max FC6823/01
  Ben je op zoek naar een steelstofzuiger met een fantastische prijs/kwaliteit? Dan is de Philips SpeedPro FC6823/01 dé steelstofzuiger die je zoekt. Met iedere beweging neemt het 360 graden mondstuk stof en vuil op, zelfs achterwaarts en in hoeken. Het unieke 360 graden mondstuk is geschikt voor alle typen vloeren, zodat wisselen niet nodig is. Gebruik de kleine gemotoriseerde turboborstel voor moeilijk te reinigen oppervlakken en de geïntegreerde borstel op de steel voor nauwe kieren. Met de krachtige PowerBlade-motor en de hoogwaardige 21.6V Li-ion batterij kun je tot wel 65 minuten krachtig en zonder onderbrekingen schoonmaken. De motorfilter is wasbaar en kan onder de kraan worden uitgespoeld. tof, pluizen, haar en kruimels zijn gemakkelijk te zien en te verwijderen dankzij LED-lampen in het SpeedPro-mondstuk. Het LED-mondstuk brengt zelfs moeilijk zichtbaar stof. Met de mini-turboborstel tover je de kruimelzuiger om tot een krachtige tegenstander voor dierenharen en ander grof vuil. Handig, als je de achterbak van de auto uit wilt zuigen. De Philips SpeedPro FC6823/01 is de beste steelstofzuiger die je momenteel tegen een betaalbare prijs kunt kopen.
 • Maximale accuduur: 65 min

 • Oplaadtijd: 300 min

 • Maximaal geluidsniveau: 84 dB

 • Grootte stofreservoir: 0,6 l

 • Gewicht: 2,73 kg

 • Type uitblaasfilter: Microfilter

 • Geintegreerde kruimeldief:

 • Turbo Power Functie:

2e keuze

Rowenta Air Force Flex 760 RH9574

 • Rowenta Air Force
  Flex 760 RH9574
  Ben je op zoek naar één van de beste steelstofzuigers van het moment? Dan moet je aankloppen bij Rowenta. De Rowenta Air Force Flex 760 RH9574 is een complete, krachtige en lichte steelstofzuiger met goede prestaties op zowel harde als zachte vloeren. Met deze steelstofzuiger heb je eindeloze bewegingsvrijheid en kun je tot wel 75 minuten (!) stofzuigen. Met het slimme, flexibele design van deze stofzuiger, kom je tot wel vijf keer verder onder laag meubilair – zonder dat je hiervoor voorover hoeft te buigen. Een unieke zuigmond en gemotoriseerde rolborstel zorgen ervoor dat je het hele huis grondig kunt reinigen; zelfs grotere stukken zoals cornflakes of pinda's zijn geen probleem. Dankzij de led-verlichting is stof ook op donkere plekken duidelijk zichtbaar. De stofzuiger is te gebruiken om zowel de vloer, het plafond, als meubilair te reinigen. Dit model wordt geleverd met accessoires die ideaal zijn voor mensen met huisdieren, waaronder een elektrische mini-borstel en een XL kierenzuiger. Alles wat je nodig hebt om dierenharen volledig te verwijderen uit je huis. Naast de toepassing voor dierenharen is deze stofzuiger ook uiterst geschikt voor het schoonmaken van de auto.
 • Maximale accuduur: 75 min

 • Oplaadtijd: 150 min

 • Maximaal geluidsniveau: 84 dB

 • Grootte stofreservoir: 0,8 l

 • Gewicht: 4 kg

 • Type uitblaasfilter: HEPA

 • Geintegreerde kruimeldief:

 • Turbo Power Functie:

Topper

Philips 8000 Series XC8043 01

 • Philips SpeedPro
  Max XC8047/01
  Ben je op zoek naar één van de beste steelstofzuigers van het moment? Dan moet je aankloppen bij Philips. De Philips SpeedPro Max XC8047/01 is een complete, krachtige en lichte steelstofzuiger met goede prestaties op zowel harde als zachte vloeren. Met deze steelstofzuiger heb je eindeloze bewegingsvrijheid en kun je tot wel 70 minuten (!) stofzuigen. Is je batterij leeg? Dan kan je de Philips SpeedPro Max XC8047/01 opladen in het meegeleverde basisstation. Plaats de stofzuiger in het oplaadpunt en de Philips SpeedPro Max XC8047/01 is in 300 minuten weer volledig opgeladen. Daarnaast is de Philips SpeedPro Max XC8047/01 makkelijk om te toveren tot een kruimelzuiger, enkel door de opzetstukken te veranderen. Zo bereik je ook moeilijk bereikbare plekken; zoals meubels of hoger gelegen oppervlakken. Het digitale Smart LED-display geeft de snelheidsstand en accuduur aan. Daarnaast geeft het display aan wanneer het tijd is om de motorfilter te vervangen of te reinigen. Hierdoor kun je altijd genieten van een maximale performance. Ben je dus op zoek naar de beste steelstofzuiger van 2020, dan heeft Philips de beste keuze voor je.
 • Maximale accuduur: 70 min

 • Oplaadtijd: 300 min

 • Maximaal geluidsniveau: 84 dB

 • Grootte stofreservoir: 0,6 l

 • Gewicht: 2,7 kg

 • Type uitblaasfilter: Microfilter

 • Geintegreerde kruimeldief:

 • Turbo Power Functie:PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van best verkochte steelstofzuigers op bol.com en Coolblue. Zo staan er af en toe echt leuke promoties tussen!

De beste steelstofzuiger kopen? Hier moet je op letten:

Om je zoektocht naar de beste steelstofzuiger voor jouw huishouden te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste keuzes voor jou op een rij gezet.

1. Wat wil je stofzuigen?

Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat je wil stofzuigen. Steelstofzuigers worden namelijk geleverd met een aantal accessoires voor een specifiek gebruik. De meest populaire accessoires heb ik hieronder opgelijst:

steelstofzuiger voor parket

Houten vloeren

Heb je thuis enkele kwetsbare, houten vloeren (parket, laminaat)? Dan heb je een steelstofzuiger met parketborstel nodig. Deze borstel heeft langere en zachtere haren zodat er geen krassen kunnen ontstaan. Door de langere haren zuigt de borstel zich bovendien ook niet vast.

steelstofzuiger voor dierenharen

Tapijten en/of dierenharen

Heb je een viervoeter rondlopen? Of ben je in het bezit van enkele hoogpolige tapijten? Dan heb je een steelstofzuiger met (mini) turboborstel nodig. Zo’n borstel is voorzien van een ronddraaiende middenborstel waardoor hardnekkig vuil beter opgenomen wordt.

steelstofzuiger met geïntegreerde kruimeldief voor auto's

Moeilijk te bereiken plekken

Met een kierenzuigmond heb je een smal, flexibel opzetstuk waarmee je met je steelstofzuiger makkelijker moeilijk bereikbare plekjes stofzuigt. Denk maar aan plinten, spinnenwebben achter de centrale verwarming of de spleetjes tussen de autozetels.

Bovendien kan je met een combiborstel zowel harde stenen vloeren als laagpolig tapijt stofzuigen. Je hoeft dan enkel de borstel om te schakelen. De beste steelstofzuiger voor thuis is er dus eentje waarmee je alle oppervlaktes thuis efficiënt kan stofzuigen.

2. Hoeveel mag de steelstofzuiger wegen?

gewicht van de steelstofzuiger

Woon je in een groot huis met twee of drie verdiepingen? Of heb je rugklachten? Dan speelt het gewicht van de steelstofzuiger ook een rol in je aankoopproces. Steelstofzuigers wegen gemiddeld tussen de twee tot vier kilogram, hoewel je er ook van zes kilogram of meer kunt kopen. Ben je dus van plan om geregeld de spinnenwebben aan het plafond te stofzuigen, dan is een lichte steelstofzuiger geen overbodige luxe. Stofzuigen boven je hoofd vraagt nu eenmaal meer energie en spierballen.

Let bovendien ook op de locatie van de motor. Deze zit dikwijls bovenaan, waardoor jouw pols meer belast wordt tijdens het stofzuigen. Steelstofzuigers waarbij de motor onderaan de steel zit, voelen een stuk lichter aan.

3. Hoe groot moet het stofreservoir zijn?

Het stofreservoir van een steelstofzuiger is niet zo groot, van gemiddeld nog geen halve liter tot ruim één liter. Hierdoor moet je het stofreservoir vaker legen dan bij een traditionele sledestofzuiger. Deze hebben doorgaans een stofreservoir van ruim twee liter. Let bovendien ook op dat bij het legen van het reservoir opnieuw stof kan vrijkomen. Steelstofzuigers werken nu eenmaal niet met stofzakken. Als je een stofallergie hebt, neem dan zeker de nodige maatregelen.

4. Met welke gebruiksgemakken haal je meer uit je steelstofzuiger?

Wil je extra gemak tijdens het stofzuigen? Dan beschikken steelstofzuigers soms ook over extra functies die je leven nét dat tikkeltje gemakkelijker maken:

steelstofzuiger met licht

Mondstuk met LED-verlichting

Sommige steelstofzuigers worden verkocht met een mondstuk waarop LED-verlichting te vinden is. Zo’n lampjes zijn handig om het vuil op donkere plekken, zoals onder je zetel of bed, beter te zien tijdens het schoonmaken.

steelstofzuiger met dweilfunctie

Dweilfunctie

Met een mondstuk met een geïntegreerd dweilsysteem kan je ook hardnekkige plekken van de vloer verwijderen. Het ingebouwde waterreservoir zorgt ervoor dat je niet met een emmer aan de slag moet.

steelstofzuiger met flexibel tussenstuk

Steel met flexibel tussenstuk

Onder laag meubilair stofzuigen, zoals een zetel of bed, is nog makkelijker en ergonomischer dankzij een steel met flexibel tussenstuk. Met een flexibele steel heb je een groter bereik, zodat dat je je hiervoor hoeft te buigen.

steelstofzuiger met parkeerstand

Parkeerstand

Steelstofzuigers met een parkeerstand blijven rechtop staan zonder dat ze moeten ondersteund worden. Dat is handig wanneer je tijdens het stofzuigen de keukenstoelen wilt verplaatsen.

steelstofzuiger met batterij indicator

Turbofunctie

Heb je een viervoeter rondlopen? Of ben je in het bezit van een hardnekkig hoogpolig tapijt? Dan behaal je met een turbofunctie net de zuigkracht die je nodig hebt om dat hardnekkig vuil te verwijderen.

steelstofzuiger met extra accu

Extra accu

Heb je nood aan een langere accuduur? Dan ontvang je bij sommige steelstofzuigers meer dan één accu. Het is dan mogelijk om de accu te vervangen als de ene leeg is. Zo hoef je het stofzuigen niet te onderbreken.

Kortom, de beste steelstofzuiger betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Heb je nood aan een stille steelstofzuiger?

Heb je slapende kinderen in huis? Of stoort het geluid van een stofzuiger je? Kies dan een stille steelstofzuiger. Hoewel steelstofzuigers relatief luider zijn dan traditionele sledestofzuigers, gebruik je ze ook dikwijls minder lang. Daardoor wordt het geluid bij steelstofzuigers ook als minder storend ervaren. Ben je toch op zoek naar een stille steelstofzuiger? Kies dan voor een model met een geluidsniveau van 65 dB of minder.

6. Wat is de gebruiksduur en de oplaadtijd van de accu?

Doordat steelstofzuigers draadloos zijn, maken ze gebruik van een accu. Aan zo’n accu’s zijn natuurlijk ook een gebruiksduur en oplaadtijd verbonden. Dit moet je weten:

accuduur van steelstofzuiger

Gebruiksduur

Steelstofzuigers werken op een accu waardoor je minder lang kan stofzuigen dan met een sledestofzuiger. Hoelang je met de accu doet, hangt grotendeels af van de stand die je gebruikt. Op de hoogste stand, vaak turbostand genoemd, is de gebruiksduur van een steelstofzuiger eerder beperkt, gaande van tien minuten tot wel een halfuur. Je kunt een stuk langer stofzuigen als je een lagere zuigstand gebruikt, hoewel de zuigkracht dan ook wel afneemt. Een harde vloer krijg je dan nog wel schoon, een tapijt daarentegen is dan een stuk lastiger. De beste steelstofzuigers hebben doorgaans een gemiddelde accuduur (op de laagste stand) van 60 minuten of meer.

stofzuiger met laadstation aan de muur

Oplaadtijd

Naast de gebruiksduur speelt de oplaadtijd ook een belangrijke rol in je zoektocht naar de beste steelstofzuiger. De oplaadtijd van een steelstofzuiger varieert namelijk van model tot model. Bij sommige steelstofzuigers heb je een lege accu in minder dan een uur weer volledig opgeladen, bij andere modellen duurt dit dan weer vier uur of langer. Wil je je hele woning stofzuigen, maar is de gebruiksduur niet lang genoeg? Dan is een steelstofzuiger met een kortere oplaadtijd de beste keuze. Sommige steelstofzuigers worden geleverd met een laadstation waar je het toestel aan de muur kan bevestigen of op de vloer kan plaatsen. Goedkopere modellen laad je dan weer op met een los snoertje.

Neem ook zeker een kijkje naar het type accu die in de steelstofzuiger zit. Je hebt namelijk twee soorten accu’s: Li-ion en NiMH. Een Lithium-Ion accu verliest tot de laatste minuut stroom geen kracht, een NiMH-accu doet dat wel. De beste steelstofzuigers beschikken daarom ook altijd over een lithium-ion accu.

7. Heb je last van allergieën?

Heb jij, of iemand van je huisgenoten, last van een (stof)allergie? Dan kan je best een steelstofzuiger kopen met een HEPA-filter. HEPA is een afkorting van High-Efficiency Particulate Air. Zo’n filter houdt tot 99,97% van alle stofdeeltjes tegen die opnieuw via de uitblaasfilter worden uitgeblazen. De efficiëntie van zo’n HEPA-filter wordt weergegeven door een cijfer, zoals HEPA H10, H12 en H14. Hoe hoger het getal, hoe beter de steelstofzuiger de uitgeblazen lucht filtert.

Een steelstofzuiger kopen met een HEPA-filter is een slimme zet voor iedereen die schone lucht belangrijk vindt, in het bijzonder mensen met problemen aan de luchtwegen en/of allergieën.

8. Met of zonder kruimeldief?

steelstofzuiger met geïntegreerde kruimeldief

De beste steelstofzuigers beschikken tegenwoordig over een geïntegreerde kruimeldief. Je bouwt de steelstofzuiger dan om door de lange steel te vervangen door een ander, kleiner mondstuk. Met een kruimeldief zuig je snel en eenvoudig kruimels, dierenharen of andere kleine hoeveelheden stof in je zetel, op de ontbijttafel of in je auto of camper op. Handig, want zo hoef je niet telkens die zware stofzuiger erbij te nemen als het om een klein schoonmaakklusje in of rondom het huis gaat.

Goedkopere steelstofzuigers beschikken dan weer over een aparte kruimeldief bevestigd op de steel. Deze kruimelzuigers hebben dan vaak niet dezelfde zuigkracht als de steelstofzuiger.

9. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een steelstofzuiger?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Steelstofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede steelstofzuiger koop je al vanaf 190 euro. Wil je echter de beste steelstofzuiger van 2021, dan betaal je al snel 400 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een steelstofzuiger kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de gebruiksduur, de grootte van het stofreservoir en de meegeleverde accessoires. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over steelstofzuigers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke steelstofzuiger je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste steelstofzuigers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!