Gepubliceerd op 11 december 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 30 september 2024.
De steelstofzuiger heeft op korte termijn de markt van de stofzuigers bestormd, en dat begrijp ik maar al te goed. Ze zijn draadloos, licht, krachtig en bovendien ook compact waardoor je ze gemakkelijk even tussendoor pakt om te stofzuigen.
Een steelstofzuiger kopen is echter niet altijd even gemakkelijk. Welk soort vloer heb je thuis? Heb je een viervoeter rondlopen? Hoelang wil je de steelstofzuiger gebruiken? En wat denk je van een steelstofzuiger met dweilfunctie? Kortom, steelstofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Maar waar moet je precies op letten als je de beste steelstofzuiger voor thuis wilt kopen? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
Eerder op zoek naar een traditionele stofzuiger of een robotstofzuiger? Lees dan ook mijn koopgidsen over de beste sledestofzuigers en beste robotstofzuigers.
De beste steelstofzuigers van 2024 voor jou op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals Dyson, Philips, AEG en Rowenta bijna elk jaar een selectie nieuwe steelstofzuigers op de markt brengen? Het aanbod aan steelstofzuigers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van steelstofzuigers met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste steelstofzuigers van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 15 verschillende steelstofzuigers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 10 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 10 steelstofzuigers… Ik testte ook de aanwezige functies als de extra opzetstukken, dweilfunctie, het muuroplaadstation, de geïntegreerde kruimeldief en de turbo-power functie. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de Philips SpeedPro Max XC8049/01; deze steelstofzuiger scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie steelstofzuigers die het best uit de test kwamen:
Bosch Readyy'y BCHF2MX16 Maximale accuduur: 44 min
Oplaadtijd: 360 min
Maximaal geluidsniveau: 76 dB
Grootte stofreservoir: 0,4 l
Gewicht: 2,5 kg
Type uitblaasfilter: Microfilter
Geintegreerde kruimeldief:
Turbo Power Functie:
Extra opzetstukken:
Muuroplaadstation:
Dweilfunctie:
Philips SpeedPro Max XC8049/01 Maximale accuduur: 70 min
Oplaadtijd: 300 min
Maximaal geluidsniveau: 84 dB
Grootte stofreservoir: 0,6 l
Gewicht: 2,7 kg
Type uitblaasfilter: Microfilter
Geintegreerde kruimeldief:
Turbo Power Functie:
Extra opzetstukken:
Muuroplaadstation:
Dweilfunctie:
Bosch Unlimited 7 BBS712A Maximale accuduur: 30 min
Oplaadtijd: 300 min
Maximaal geluidsniveau: 85 dB
Grootte stofreservoir: 0,30 l
Gewicht: 2,30 kg
Type uitblaasfilter: Airclean
Geintegreerde kruimeldief:
Turbo Power Functie:
Extra opzetstukken:
Muuroplaadstation:
Dweilfunctie:
Dyson V15 Detect Absolute Maximale accuduur: 60 min
Oplaadtijd: 270 min
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Grootte stofreservoir: 0,76 l
Gewicht: 3,10 kg
Type uitblaasfilter: HEPA
Geintegreerde kruimeldief:
Turbo Power Functie:
Extra opzetstukken:
Muuroplaadstation:
Dweilfunctie:
De best geteste steelstofzuigers van 2024 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de steelstofzuigers die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste steelstofzuigers
Heb je al eens gekeken naar het aanbod steelstofzuigers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel toestellen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke steelstofzuiger individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 steelstofzuigers kan komen. Dus voordat je een steelstofzuiger in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een steelstofzuiger koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel mag de steelstofzuiger wegen? Hoe groot moet het stofreservoir zijn? Hebben een geïntegreerd dweilsysteem, mondstuk met LED-verlichting en een turbofunctie een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een steelstofzuiger maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een steelstofzuiger moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van steelstofzuigers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de steelstofzuigers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de steelstofzuiger betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke steelstofzuigers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke steelstofzuigers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamel ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van steelstofzuigers.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig steelstofzuigers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de steelstofzuiger zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond steelstofzuigers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele steelstofzuigers die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de steelstofzuigers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan steelstofzuigers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de steelstofzuigers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget steelstofzuiger, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste steelstofzuiger, ongeacht de prijs). Deze 4 steelstofzuigers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle steelstofzuigers worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele steelstofzuigers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de steelstofzuigers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van steelstofzuigers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte steelstofzuigers up-to-date te brengen.
Een goede steelstofzuiger kopen: waar moet je op letten?
Om je zoektocht naar de beste steelstofzuiger voor jouw huishouden te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste eigenschappen waar jij rekening mee moet houden op een rij gezet.
1. Wat wil je stofzuigen?
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat je wil stofzuigen. Steelstofzuigers worden namelijk geleverd met een aantal accessoires voor een specifiek gebruik. De meest populaire accessoires heb ik hieronder opgelijst:
Houten vloeren
Heb je thuis enkele kwetsbare, houten vloeren (parket, laminaat)? Dan heb je een steelstofzuiger met parketborstel nodig. Deze borstel heeft langere en zachtere haren zodat er geen krassen kunnen ontstaan. Door de langere haren zuigt de borstel zich bovendien ook niet vast.
Tapijten en/of dierenharen
Heb je een viervoeter rondlopen? Of ben je in het bezit van enkele hoogpolige tapijten? Dan heb je een steelstofzuiger met (mini) turboborstel nodig. Zo'n borstel is voorzien van een ronddraaiende middenborstel waardoor hardnekkig vuil beter opgenomen wordt.
Moeilijk te bereiken plekken
Met een kierenzuigmond heb je een smal, flexibel opzetstuk waarmee je met je steelstofzuiger makkelijker moeilijk bereikbare plekjes stofzuigt. Denk maar aan plinten, spinnenwebben achter de centrale verwarming of de spleetjes tussen de autozetels.
Bovendien kan je met een combiborstel zowel harde stenen vloeren als laagpolig tapijt stofzuigen. Je hoeft dan enkel de borstel om te schakelen. De beste steelstofzuigers van 2024 worden doorgaans verkocht met één of meerdere opzetstukken. Vaak heb je ook nog de optie om deze opzetstukken per stuk aan te kopen.
2. Hoeveel mag de steelstofzuiger wegen?
Woon je in een groot huis met twee of drie verdiepingen? Of heb je rugklachten? Dan speelt het gewicht van de steelstofzuiger ook een rol in je aankoopproces. Steelstofzuigers wegen gemiddeld tussen de twee tot vier kilogram, hoewel je er ook van zes kilogram of meer kunt kopen. Ben je dus van plan om geregeld de spinnenwebben aan het plafond te stofzuigen, dan is een lichte steelstofzuiger geen overbodige luxe. Stofzuigen boven je hoofd vraagt nu eenmaal meer energie en spierballen.
Let bovendien ook op de locatie van de motor. Deze zit dikwijls bovenaan, waardoor jouw pols meer belast wordt tijdens het stofzuigen. Steelstofzuigers waarbij de motor onderaan de steel zit, voelen een stuk lichter aan.
3. Hoe groot moet het stofreservoir zijn?
Het stofreservoir van een steelstofzuiger is niet zo groot, van gemiddeld nog geen halve liter tot ruim één liter. Hierdoor moet je het stofreservoir vaker legen dan bij een traditionele sledestofzuiger. Deze hebben doorgaans een stofreservoir van ruim twee liter. Let bovendien ook op dat bij het legen van het reservoir opnieuw stof kan vrijkomen. Steelstofzuigers werken nu eenmaal niet met stofzakken. Als je een stofallergie hebt, neem dan zeker de nodige maatregelen.
4. Met welke gebruiksgemakken haal je meer uit je steelstofzuiger?
Wil je extra gemak tijdens het stofzuigen? Dan beschikken steelstofzuigers soms ook over extra functies die je leven nét dat tikkeltje gemakkelijker maken:
Mondstuk met LED-verlichting
Sommige steelstofzuigers worden verkocht met een mondstuk waarop LED-verlichting te vinden is. Zo'n lampjes zijn handig om het vuil op donkere plekken, zoals onder je zetel of bed, beter te zien tijdens het schoonmaken.
Dweilfunctie
Met een mondstuk met een geïntegreerd dweilsysteem kan je ook hardnekkige plekken van de vloer verwijderen. Het ingebouwde waterreservoir zorgt ervoor dat je niet met een emmer aan de slag moet.
Steel met flexibel tussenstuk
Onder laag meubilair stofzuigen, zoals een zetel of bed, is nog makkelijker en ergonomischer dankzij een steel met flexibel tussenstuk. Met een flexibele steel heb je een groter bereik, zodat dat je je hiervoor hoeft te buigen.
Parkeerstand
Steelstofzuigers met een parkeerstand blijven rechtop staan zonder dat ze moeten ondersteund worden. Dat is handig wanneer je tijdens het stofzuigen de keukenstoelen wilt verplaatsen.
Turbofunctie
Heb je een viervoeter rondlopen? Of ben je in het bezit van een hardnekkig hoogpolig tapijt? Dan behaal je met een turbofunctie net de zuigkracht die je nodig hebt om dat hardnekkig vuil te verwijderen.
Extra accu
Heb je nood aan een langere accuduur? Dan ontvang je bij sommige steelstofzuigers meer dan één accu. Het is dan mogelijk om de accu te vervangen als de ene leeg is. Zo hoef je het stofzuigen niet te onderbreken.
Kortom, de beste steelstofzuiger betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
5. Heb je nood aan een stille steelstofzuiger?
Heb je slapende kinderen in huis? Of stoort het geluid van een stofzuiger je? Kies dan een stille steelstofzuiger. Hoewel steelstofzuigers relatief luider zijn dan traditionele sledestofzuigers, gebruik je ze ook dikwijls minder lang. Daardoor wordt het geluid bij steelstofzuigers ook als minder storend ervaren. Ben je toch op zoek naar een stille steelstofzuiger? Kies dan voor een model met een geluidsniveau van 65 dB of minder.
6. Wat is de gebruiksduur en de oplaadtijd van de accu?
Doordat steelstofzuigers draadloos zijn, maken ze gebruik van een accu. Aan zo'n accu's zijn natuurlijk ook een gebruiksduur en oplaadtijd verbonden. Dit moet je weten:
Gebruiksduur
Steelstofzuigers werken op een accu waardoor je minder lang kan stofzuigen dan met een sledestofzuiger. Hoelang je met de accu doet, hangt grotendeels af van de stand die je gebruikt. Op de hoogste stand, vaak turbostand genoemd, is de gebruiksduur van een steelstofzuiger eerder beperkt, gaande van tien minuten tot wel een halfuur. Je kunt een stuk langer stofzuigen als je een lagere zuigstand gebruikt, hoewel de zuigkracht dan ook wel afneemt. Een harde vloer krijg je dan nog wel schoon, een tapijt daarentegen is dan een stuk lastiger. Goede steelstofzuigers hebben doorgaans een gemiddelde accuduur (op de laagste stand) van 60 minuten of meer.
Oplaadtijd
Naast de gebruiksduur speelt de oplaadtijd ook een belangrijke rol in je zoektocht naar de beste steelstofzuiger. De oplaadtijd van een steelstofzuiger varieert namelijk van model tot model. Bij sommige steelstofzuigers heb je een lege accu in minder dan een uur weer volledig opgeladen, bij andere modellen duurt dit dan weer vier uur of langer. Wil je je hele woning stofzuigen, maar is de gebruiksduur niet lang genoeg? Dan is een steelstofzuiger met een kortere oplaadtijd de beste keuze. Sommige steelstofzuigers worden geleverd met een laadstation waar je het toestel aan de muur kan bevestigen of op de vloer kan plaatsen. Goedkopere modellen laad je dan weer op met een los snoertje.
Neem ook zeker een kijkje naar het type accu die in de steelstofzuiger zit. Je hebt namelijk twee soorten accu's: Li-ion en NiMH. Een Lithium-Ion accu verliest tot de laatste minuut stroom geen kracht, een NiMH-accu doet dat wel. Goede steelstofzuigers beschikken daarom ook altijd over een lithium-ion accu.
7. Heb je last van allergieën?
Heb jij, of iemand van je huisgenoten, last van een (stof)allergie? Dan is de beste steelstofzuiger voor jou er eentje met een HEPA-filter. HEPA is een afkorting van High-Efficiency Particulate Air. Zo'n filter houdt tot 99,97% van alle stofdeeltjes tegen die opnieuw via de uitblaasfilter worden uitgeblazen. De efficiëntie van zo'n HEPA-filter wordt weergegeven door een cijfer, zoals HEPA H10, H12 en H14. Hoe hoger het getal, hoe beter de steelstofzuiger de uitgeblazen lucht filtert.
Een steelstofzuiger kopen met een HEPA-filter is een slimme zet voor iedereen die schone lucht belangrijk vindt, in het bijzonder mensen met problemen aan de luchtwegen en/of allergieën.
8. Met of zonder kruimeldief?
Goede steelstofzuigers beschikken tegenwoordig over een geïntegreerde kruimeldief. Je bouwt de steelstofzuiger dan om door de lange steel te vervangen door een ander, kleiner mondstuk. Met een kruimeldief zuig je snel en eenvoudig kruimels, dierenharen of andere kleine hoeveelheden stof in je zetel, op de ontbijttafel of in je auto of camper op. Handig, want zo hoef je niet telkens die zware stofzuiger erbij te nemen als het om een klein schoonmaakklusje in of rondom het huis gaat.
Goedkope steelstofzuigers beschikken dan weer over een aparte kruimeldief bevestigd op de steel. Deze kruimelzuigers hebben dan vaak niet dezelfde zuigkracht als de steelstofzuiger.
9. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een steelstofzuiger?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Steelstofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede steelstofzuiger koop je al vanaf 190 euro. Wil je echter de beste steelstofzuiger van 2024, dan betaal je al snel 400 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een steelstofzuiger kan dus behoorlijk variëren.
Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de gebruiksduur, de grootte van het stofreservoir en de meegeleverde accessoires. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een steelstofzuiger nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of steelstofzuigers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms een goede steelstofzuiger tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
10. Zijn de reviews veelbelovend?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke steel stofzuiger nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een steelstofzuiger met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de steelstofzuiger écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de steelstofzuiger die jij op het oog hebt nu echt wel de beste steelstofzuiger voor je is.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over steelstofzuigers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke steelstofzuiger de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de steelstofzuigers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Dag Vera,
Bedankt voor de mooie reactie!
Deze maand is de beste periode om een koopje te doen, het zijn namelijk solden op bol.com en Coolblue. Sla je slag!
Groetjes,
Steven
Hey Stevie,
Kwam ook toevallig op jouw website terecht want ben ook chronische pijn patiënte en ben al even op zoek was naar een lichtgewicht steelstofzuiger omdat ik ook een gebroken nekplaat heb.. Vind je website heel informatief én duidelijk ! Mààr dé keuze is daarom niet gemakkelijker, want nu zijn er ook al die kunnen dweilen. ? Top uitleg gelegd allemaal ! Nu moet ik nog kiezen…..prijzen vallen alleen nog wat tegen.
Misschien best nog even wachten om een kopje te kunnen doen ?
Grtjs,
Vera
Hallo,
Ben ook chronische pijn patiënte, heb Fibro ect mààr ook een gebroken nekplaat dus graag had ik graag even bij jou gehoord, welke je uiteindelijk gekozen hebt ? Dé meeste, die voor mij in aanmerking komen, zijn wél vrij prijzig…..
Grtjs
Vera
Hey Maja,
Bedankt voor je mooie woorden! Zo’n feedback doet me echt goed ?
Hey Stevie,
Toevallig kwam ik op jouw website toen ik op zoek was naar een lichtgewicht steelstofzuiger omdat ik chronische pijnen heb.. Graag wens ik u proficiat met uw website. Zo tof en interessant! ? Alles wat ik zocht stond er gewoon. Toppie! Nu moet ik nog kiezen…
Mvg,
Maja