Gepubliceerd op 31 december 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 30 september 2024.
Stofzuigen, niemand doet het graag maar toch leven we allemaal graag in een proper huis. Het is een huishoudelijke taak waar we niet aan ontkomen. Met een robotstofzuiger haal je een handige hulp in huis als je zelf niet elke dag zin hebt om te stofzuigen.
Een nieuwe robotstofzuiger kopen is niet altijd even gemakkelijk. Hoe geavanceerder het model is, hoe meer het toestel het stofzuigen van jou overneemt én hoe uitgebreider de extra’s zijn. Maar hoe kies je een robotstofzuiger? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste robotstofzuigers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
Eerder op zoek naar een traditionele stofzuiger of een steelstofzuiger? Neem dan ook eens een kijkje naar mijn artikels over de beste sledestofzuigers en beste steelstofzuigers van 2024.
De beste robotstofzuigers van 2024 voor jou op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals iRobot, AEG, Neato, Ecovacs en Xiaomi bijna elk jaar een selectie nieuwe robotstofzuigers op de markt brengen? Het aanbod aan robotstofzuigers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van robotstofzuigers met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste robotstofzuigers van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 15 verschillende robotstofzuigers onderzocht, waarvan ik er uiteindelijk 10 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 10 robotstofzuigers… Ik testte ook de aanwezige functies als de werkwijze, het instelbaar tijdschema, de ingebouwde camera, de touchsensoren en de app. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de iRobot Roomba J7; deze robotstofzuiger scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie robotstofzuigers die het best uit de test kwamen:
Blaupunkt Bluebot BPK-VCBB1XB Werkwijze: GPS-chip
Stofreservoir: 0,6 liter
Maximaal geluidsniveau: 59 dB
Oplaadtijd accu: 300 minuten
Automatische terugkeer naar oplaadstation:
Tegen dierenharen:
Anti-vastloop functie:
Op afstand bestuurbaar:
Instelbaar tijdschema:
Automatisch hervatten:
Ingebouwde camera:
Afgrondsensoren:
Touch sensoren:
iRobot Roomba J7 Werkwijze: Systematisch
Stofreservoir: 0,4 liter
Maximaal geluidsniveau: 66 dB
Oplaadtijd accu: 120 minuten
Automatische terugkeer naar oplaadstation:
Tegen dierenharen:
Anti-vastloop functie:
Op afstand bestuurbaar:
Instelbaar tijdschema:
Automatisch hervatten:
Ingebouwde camera:
Afgrondsensoren:
Touch sensoren:
Blaupunkt Bluebot Xtreme Werkwijze: Laser
Stofreservoir: 0,6 liter
Maximaal geluidsniveau: 56 dB
Oplaadtijd accu: 240 minuten
Automatische terugkeer naar oplaadstation:
Tegen dierenharen:
Anti-vastloop functie:
Op afstand bestuurbaar:
Instelbaar tijdschema:
Automatisch hervatten:
Ingebouwde camera:
Afgrondsensoren:
Touch sensoren:
Ecovacs Deebot X1 Omni Werkwijze: Laser
Stofreservoir: 3 liter
Maximaal geluidsniveau: 80 dB
Oplaadtijd accu: 240 minuten
Automatische terugkeer naar oplaadstation:
Tegen dierenharen:
Anti-vastloop functie:
Op afstand bestuurbaar:
Instelbaar tijdschema:
Automatisch hervatten:
Ingebouwde camera:
Afgrondsensoren:
Touch sensoren:
De best geteste robotstofzuigers van 2024 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de robotstofzuigers die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste robotstofzuigers
Heb je al eens gekeken naar het aanbod robotstofzuigers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel toestellen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke robotstofzuiger individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 robotstofzuigers kan komen. Dus voordat je een robotstofzuiger in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een robotstofzuiger koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wil je dat de robotstofzuiger willekeurig of systematisch te werk gaat? Wat voor soort vloer heb je? Hoe groot moet het stofreservoir zijn? Hebben een automatisch leegstation, ingebouwde camera en een instelbaar tijdschema een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een robotstofzuiger maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een robotstofzuiger moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van robotstofzuigers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de robotstofzuigers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de robotstofzuiger betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke robotstofzuigers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke robotstofzuigers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamel ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van robotstofzuigers.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig robotstofzuigers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de robotstofzuiger zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond robotstofzuigers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele robotstofzuigers die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de robotstofzuigers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan robotstofzuigers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de robotstofzuigers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget robotstofzuiger, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste robotstofzuiger, ongeacht de prijs). Deze 4 robotstofzuigers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle robotstofzuigers worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele robotstofzuigers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de robotstofzuigers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van robotstofzuigers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte robotstofzuigers up-to-date te brengen.
Een goede robotstofzuiger kopen: waar moet je op letten?
Om je zoektocht naar de beste robotstofzuiger voor jouw huishouden te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste keuzes voor jou op een rij gezet.
1. Wil je dat de robotstofzuiger willekeurig of systematisch te werk gaat?
Een robotstofzuiger navigeert zich met behulp van sensoren. Goedkopere modellen brengen de ruimte niet in kaart en onthouden niet waar voorwerpen staan of begrenzingen lopen. Bovendien onthouden ze ook niet waar ze wel en niet gezogen hebben en kunnen daardoor plekken in een ruimte overslaan. Meer geavanceerde robotstofzuigers gebruiken daarentegen camera’s, GPS-chips, plafondherkenning of laserstralen om een plattegrond van de ruimte te maken. Ze onthouden de grenzen van een ruimte en gaan veel resultaatgerichter te werk.
Wat jij vooral moet onthouden is dat robotstofzuigers ofwel willekeurig ofwel systematisch te werk kunnen gaan.
Willekeurig
Goedkopere robotstofzuigers hebben geen specifieke schoonmaakroute en rijden op een willekeurige manier door jouw woning. Daardoor zal zo’n robotstofzuiger mogelijks belangrijke plekken in jouw woonkamer of keuken missen of zelfs helemaal overslaan.
Systematisch
Goede robotstofzuigers gaan systematisch te werk. Ze zigzaggen door een ruimte zodat ze geen enkele plek overslaan. Wil je dus meer zekerheid dat de robotstofzuiger geen enkele hoek in je woning overslaat, dan heb je er eentje nodig met een systematische schoonmaakroute.
Regelmatig zijn er plekken in je huis waar de robotstofzuiger niet mag komen. Denk maar aan de voederbak van je hond of de speelhoek van je kinderen. Deze gebieden afbakenen kan op verschillende manieren: via de app, een magneetstrip of een virtuele muur. In de productbeschrijving van de robotstofzuiger lees je hoe je bepaalde ruimtes kunt afbakenen.
2. Hoe groot moet het stofreservoir zijn?
Het stofreservoir van een robotstofzuiger is niet zo groot, van gemiddeld nog geen halve liter tot ruim één liter. Hierdoor moet je het stofreservoir vaker legen dan bij een traditionele sledestofzuiger. Deze hebben doorgaans een stofreservoir van ruim twee liter. Let bovendien ook op dat bij het legen van het reservoir opnieuw stof kan vrijkomen. Robotstofzuigers werken nu eenmaal niet met stofzakken. Als je een stofallergie hebt, neem dan zeker de nodige maatregelen. De beste robotstofzuigers beschikken doorgaans over een automatisch leegstation waarbij het stofreservoir automatisch wordt geleegd in een gesloten vuilzak.
3. Wat voor soort vloer heb je?
Hoewel robotstofzuigers goed overweg kunnen met zowel harde als zachte vloeren, ondervinden sommige robotstofzuigers wel wat moeilijkheden met hoogpolige tapijten en vloerkleden. Ben je in het bezit van dergelijke vloerbekleding? Dan is het belangrijk dat je een robotstofzuiger koopt die hiermee overweg kan.
Deze robotstofzuigers hebben een extra krachtige motor, een ronddraaiende middenborstel en een turbomodus waarmee ze de zuigkracht substantieel kunnen verhogen. Eigenschappen die nodig zijn om ook het vuil van diep tussen de vezels op te nemen.
Neem bovendien ook een kijkje naar de maximale drempelhoogte van de robotstofzuiger. Dit staat altijd aangegeven in de productbeschrijving. Robotstofzuigers moeten immers bepaalde obstakels als losliggende kabels, deurposten en vloerbekleding overbruggen. In veel gevallen varieert de drempelhoogte van een tapijt of deurpost van 0,5 tot 2 centimeter. Het kan dus zeker geen kwaad om in je eigen woning op te meten hoe hoog deze obstakels zijn.
Ook al koop je de beste robotstofzuiger, wanneer het toestel niet over deze obstakels heen kan rijden, blijft het schoonmaken beperkt tot één kamer en dat is natuurlijk zonde.
4. Met welke gebruiksgemakken haal je meer uit je robotstofzuiger?
Nog minder je reguliere stofzuiger gebruiken? Dan beschikken sommige robotstofzuigers over extra functies die je leven nét dat tikkeltje gemakkelijker maken:
Dweilfunctie
Robotstofzuigers met een dweilfunctie bieden een complete schoonmaak-oplossing. De beste robotstofzuigers beschikken over een apart waterreservoir die de microvezeldoek constant opnieuw vochtig maken met schoon water en sop.
Automatisch leegstation
Goede robotstofzuigers zijn in staat om zelf het stofreservoir te legen bij het laadstation. De inhoud wordt dan geleegd in een stofzak. Zo hoef je zelf niet meer het reservoir te legen maar hoef je alleen de stofzak in de afvalbak te gooien.
Instelbaar tijdschema
Met een instelbaar tijdschema stel je zelf via de app in wanneer de robotstofzuiger aan het werk moet. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de robotstofzuiger elke maandag en donderdag om 10u ’s morgens een rondje doet.
Integratie met Smart Home platform
Maak jij thuis gebruik van Google Assistant of Amazon Alexa? Dan kan je sommige robotstofzuigers ook koppelen aan een Smart Home platform. Je kan dan eenvoudig de robotstofzuiger aanzetten via stembediening.
Op afstand bestuurbaar
Robotstofzuigers die verbonden zijn via wifi kan je soms ook op afstand besturen via de app op je smartphone of tablet. Je kan dan zien waar de robot al gezogen heeft of het toestel opnieuw een rondje laten doen in een bepaalde ruimte.
Automatisch hervatten
Wanneer de accu leeg is, rijden de meeste robotstofzuigers automatisch naar het laadstation. Als het schoonmaakprogramma nog niet af is, dan zal een robotstofzuiger in dit geval verder stofzuigen waar hij eerder gebleven was.
Afgrondsensoren
Een robotstofzuiger met afgrondsensoren detecteert en vermijd automatisch trappen en andere hoogteverschillen. Zo hoef je zelf geen gebiedsafbakening te voorzien.
Ingebouwde camera
Met een ingebouwde camera kan je rechtstreeks beelden zien via de app. Dit kan verschillen in foto’s of realtime beelden. Zo kan je bijvoorbeeld je hond in de gaten houden.
Vuildetectie
Een robotstofzuiger met vuildetectie beschikt over sensoren die de vloer scannen om viezigheid te detecteren. Op de vuile plekken maakt de robotstofzuiger dan een extra rondje.
Kortom, de beste robotstofzuiger betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
5. Heb je huisdieren?
Heb je een hond of kat in huis? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk al te maken gehad met rondslingerende honden- of kattenharen. Hoe vaak je ook stofzuigt, de dag nadien lijken de dierenharen weer overal te liggen. Om niet elke dag te hoeven stofzuigen, is een robotstofzuiger de beste optie. Omdat dierenharen over het algemeen vrij stug zijn, heb je voor dierenharen een robotstofzuiger met ronddraaiende middenborstels nodig. Deze borstels bevinden zich in de zuigmond en nemen grof vuil en dierenharen beter op. Ze voorkomen bovendien dat de dierenharen in elkaar klitten en daardoor de zuigmond verstopt geraakt.
Heb je dus dieren in huis? Dan is de meest geschikte robotstofzuiger er eentje met ronddraaiende middenborstels.
6. Wat is de gebruiksduur en de oplaadtijd van de accu?
Doordat robotstofzuigers draadloos zijn, maken ze gebruik van een accu. Aan zo’n accu is er natuurlijk ook een gebruiksduur en oplaadtijd aan verbonden. Dit moet je weten:
Gebruiksduur
De gebruiksduur van een robotstofzuiger op één acculading varieert van 25 minuten tot bijna 3 uur. Op een gladde ondergrond met weinig obstakels verbruikt een robotstofzuiger het minste energie. Door het stofzuigen van tapijten of het navigeren rond obstakels zoals tafels en stoelen loopt de accu van een robotstofzuiger sneller leeg.
Om je zoektocht naar een robotstofzuiger te vergemakkelijken, vind je in de productbeschrijving ook vaak het maximum aantal vierkante meter dat de robotstofzuiger schoonmaakt op 1 volle accu. Met een kleine rekensom weet je dan al meteen hoeveel kamers een robotstofzuiger in één acculading kan schoonmaken.
Oplaadtijd
Naast de gebruiksduur speelt de oplaadtijd ook een belangrijke rol in je zoektocht naar een robotstofzuiger. De oplaadtijd varieert namelijk van model tot model. Zo bestaan er robotstofzuigers die binnen een uur weer aan de slag kunnen. Andere modellen doen er dan weer vijf uur over om volledig op te laden.
Hoe dan ook raad ik je aan om een robotstofzuiger te kopen die automatisch terugkeert naar het oplaadstation wanneer de accu leeg is. Van zodra het toestel dan weer voldoende is opgeladen, gaat het opnieuw aan de slag. Als de robotstofzuiger over de functie automatisch hervatten beschikt, dan zal het toestel het schoonmaakprogramma verder afwerken.
Neem ook zeker een kijkje naar het type accu die in de robotstofzuiger zit. Je hebt namelijk twee soorten accu’s: Li-ion en NiMH. Een Lithium-Ion accu verliest tot de laatste minuut stroom geen kracht, een NiMH-accu doet dat wel. De beste robotstofzuigers beschikken daarom ook altijd over een lithium-ion accu.
7. Heb je nood aan een stille robotstofzuiger?
Heb je slapende kinderen in huis? Of stoort het geluid van een stofzuiger je? Kies dan een stille robotstofzuiger. Hoewel een robotstofzuiger in veel gevallen overdag werkt wanneer je niet thuis bent, doe je er niet slecht aan om goed te letten op het geluidsniveau. Als je op zoek bent naar een stille robotstofzuiger, dan kies je best voor een model met een geluidsniveau van 65 dB of minder.
8. Heb je last van allergieën?
Heb jij, of iemand van je huisgenoten, last van een (stof)allergie? Dan is de beste robotstofzuiger er eentje met een HEPA-filter. HEPA is een afkorting van High-Efficiency Particulate Air. Zo’n filter houdt tot 99,97% van alle stofdeeltjes tegen die opnieuw via de uitblaasfilter worden uitgeblazen. De efficiëntie van zo’n HEPA-filter wordt weergegeven door een cijfer, zoals HEPA H10, H12 en H14. Hoe hoger het getal, hoe beter de robotstofzuiger de uitgeblazen lucht filtert.
Een robotstofzuiger kopen met een HEPA-filter is een slimme zet voor iedereen die schone lucht belangrijk vindt, in het bijzonder mensen met problemen aan de luchtwegen en/of allergieën.
9. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een robotstofzuiger?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Robotstofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede robotstofzuiger koop je al vanaf 250 euro. Wil je echter de beste robotstofzuiger van 2024, dan betaal je al snel 400 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een robotstofzuiger kan dus behoorlijk variëren.
Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de smart-functies, de oplaadtijd, de grootte van het stofreservoir en de meegeleverde accessoires. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een robotstofzuiger aanbieding nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke robotstofzuiger deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of robotstofzuigers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms een goede robotstofzuiger van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
5. Zijn de reviews veelbelovend?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke robotstofzuiger nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een robotstofzuiger met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de robotstofzuiger écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de robotstofzuiger die jij op het oog hebt nu echt wel de beste robotstofzuiger voor je is.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over robotstofzuigers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke robotstofzuiger de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de robotstofzuigers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!