Gepubliceerd op 30 januari 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 31 januari 2024.

Saturatiemeters zijn voor mensen die lijden aan longaandoeningen zoals COPD, astma of zelfs COVID-19 noodzakelijk om het zuurstofgehalte (SpO2) in het bloed te meten. Ook bergwandelaars of topsporters gebruiken een saturatiemeter om hun zuurstofsaturatie in de gaten te houden, aangezien zuurstof effect heeft op de prestaties.

Maar hoe kies je een saturatiemeter? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste saturatiemeters van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste saturatiemeters van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste saturatiemeter wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Medisana, Beurer, Alecto en Microlife toveren haast elk jaar een selectie nieuwe saturatiemeters uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste saturatiemeters van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze saturatiemeters beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
BURCH Med CH101 saturatiemeter
 • BURCH Med CH101
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

1e keuze
Beurer PO 35
 • Beurer PO 35
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

2e keuze
Medisana PM 100 saturatiemeter
 • Medisana PM 100
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

Topper
Beurer PO 80 saturatiemeter
 • Beurer PO 80
 • Type batterij: Accu

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht: PC (Windows)

Zo vergelijk en selecteer ik de beste saturatiemeters

Heb je al eens gekeken naar het aanbod saturatiemeters op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel saturatiemeters op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke saturatiemeter individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 saturatiemeters kan komen. Dus voordat je een saturatiemeter in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een saturatiemeter koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wil je jouw resultaten in een app of softwareprogramma bekijken? Welke batterijen worden er gebruikt? Hebben een geheugenfunctie, alarmfunctie en draagkoord een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een saturatiemeter maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een saturatiemeter moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van saturatiemeters die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de saturatiemeters in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de saturatiemeter betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke saturatiemeters zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke saturatiemeters zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van saturatiemeters.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig saturatiemeters gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de saturatiemeter zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond saturatiemeters. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele saturatiemeters die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de saturatiemeters vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan saturatiemeters moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de saturatiemeters heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget saturatiemeter, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste saturatiemeter, ongeacht de prijs). Deze 4 saturatiemeters giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle saturatiemeters worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele saturatiemeters te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de saturatiemeters die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van saturatiemeters staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte saturatiemeters up-to-date te brengen.

Een saturatiemeter kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle saturatiemeters op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope saturatiemeters en de beste saturatiemeters van het moment. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een saturatiemeter wilt kopen.

1. Welke handige functies moet je saturatiemeter hebben?

Net als bij bloeddrukmeters, personenweegschalen of koortsthermometers, worden saturatiemeters ook voorzien met geavanceerde functies waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed nog beter kunt meten. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

saturatiemeter met geheugenfunctie

Geheugenfunctie

Wil je de voorgaande metingen van jezelf of een familielid opslaan? Dan kies je best voor een saturatiemeter met een geheugenfunctie. Hiermee sla je de resultaten van een meting op, zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Het aantal geheugenplaatsen verschilt per model. Zo lees je bij de beste zuurstofmeters tot wel 100 metingen terug.

saturatiemeter met alarmfunctie

Alarmfunctie

Heb je moeilijkheden om de saturatiemeter zelf om je vinger te bevestigen? Of ben je er gewoon nog niet vertrouwd mee? Dan is een saturatiemeter met alarmfunctie de beste keuze. Via een licht- of geluidssignaal weet je meteen of je de zuurstofmeter verkeerd hebt bevestigd. Zo voorkom je uiteindelijk dat je een onnauwkeurige meting uitvoert.

saturatiemeter-voor-onderweg

Draagkoord of heuptasje

Wil je de zuurstofmeter ook gebruiken tijdens het wandelen of sporten? Dan worden sommige saturatiemeters ook verkocht met een draagkoord of heuptasje. Zo neem je het apparaatje eenvoudig overal met je mee. Bovendien vergeet je ook minder snel je saturatie of hartslag te meten wanneer de saturatiemeter om je nek hangt.

Met de meeste saturatiemeters kan je ook jouw hartslag meten. Neem ook zeker een kijkje of de saturatiemeter over een kleurenscherm beschikt. Je saturatie en hartslag zijn dan nog duidelijker te zien. Met een batterij niveau-indicator zie je in één oogopslag hoe lang je de zuurstofmeter nog kunt gebruiken. De beste saturatiemeters maken het ook mogelijk om een 24-uurssaturatiemeting uit te voeren (of alleen tijdens het slapen). Kortom, de beste saturatiemeter betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

2. Welke batterijen worden er gebruikt?

Saturatiemeters werken doorgaans op batterijen. Deze variëren van één enkele knoopcel batterij tot verschillende (A)AA-batterijen. Zoals je weet, moeten batterijen om de zoveel tijd vervangen worden. Persoonlijk zou ik altijd een saturatiemeter kopen met AA of AAA-batterijen, omdat deze nu eenmaal makkelijker verkrijgbaar zijn.

Wist je dat de beste saturatiemeters soms ook over een accu beschikken? Je kan saturatiemeters met een accu dan opladen via de USB-poort op jouw PC. Handig!

3. Wil je jouw resultaten in een app of softwareprogramma bekijken?

saturatiemeter met app

Als je de resultaten van je metingen nog overzichtelijker bij de hand wilt houden, dan kan je ook een zuurstofmeter kopen die je via Bluetooth kunt koppelen met een app op jouw smartphone of tablet (zowel voor Android als Apple). Niet in het bezit van zo’n toestel? Dan kan je saturatiemeters ook aansluiten op jouw PC of laptop met behulp van een USB-kabel.

Met zo’n mobiele app of softwareprogramma kan je jouw gemeten saturatie en hartslag bekijken en patronen herkennen in de grafieken en tabellen. Deze inzichten kan je dan ook gemakkelijk delen met je huisdokter or behandelende arts.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een saturatiemeter?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Saturatiemeters zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een betrouwbare zuurstofmeter koop je al vanaf 35 euro. Wil je echter de beste saturatiemeter van 2024, dan betaal je al snel 80 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een saturatiemeter kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit en de extra functionaliteiten zoals een geheugen- en alarmfunctie en de aanwezigheid van een app. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een saturatiemeter nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of saturatiemeters met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste saturatiemeter van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke saturatiemeter nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een saturatiemeter met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de saturatiemeters écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de saturatiemeter dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over saturatiemeters? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Hou je gezondheid goed in de gaten met Steviefy

Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid. Net daarom is het belangrijk dat je een goed inzicht krijgt in de verschillende aspecten van je gezondheid. Gelukkig bestaan er een aantal producten die je hierbij een handje kunnen helpen:

 • Koorts is een teken dat het lichaam reageert op infectieverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Met een goede koortsthermometer meet je snel en nauwkeurig je lichaamstemperatuur zodat je kunt zien of je koorts hebt en actie kunt ondernemen.
 • Met een goede personenweegschaal meet je niet alleen snel en nauwkeurig jouw lichaamsgewicht, je meet er ook andere factoren als lichaamsvet en spiermassa mee. Dit kan nuttig zijn wanneer je jouw lichaamssamenstelling wilt verbeteren, bijvoorbeeld door meer spiermassa op te bouwen en vet te verliezen.
 • Het meten van je bloeddruk is belangrijk omdat je meestal niets merkt van een te hoge bloeddruk, hoewel het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Met een goede bloeddrukmeter meet je nauwkeurig jouw bloeddruk zodat je eventuele afwijkingen tijdig opmerkt.

Door regelmatig je gezondheid te controleren met deze toestellen, merk je eventuele gezondheidsproblemen tijdig op en voorkom je mogelijks ernstige gezondheidsproblemen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke zuurstofmeter de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste saturatiemeters uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!