Saturatiemeters zijn voor mensen die lijden aan longaandoeningen zoals COPD, astma of zelfs COVID-19 noodzakelijk om het zuurstofgehalte (SpO2) in het bloed te meten. Ook bergwandelaars of topsporters gebruiken een saturatiemeter om hun zuurstofsaturatie in de gaten te houden, aangezien zuurstof effect heeft op de prestaties.

Maar hoe kies je een saturatiemeter? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste saturatiemeters van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste saturatiemeters van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste saturatiemeter wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Medisana, Beurer, Alecto en Microlife toveren haast elk jaar een selectie nieuwe saturatiemeters uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste saturatiemeters van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze saturatiemeters beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
BURCH Med CH101 saturatiemeter
 • BURCH Med CH101
  De BURCH Med CH101 is een goedkope saturatiemeter waarmee je op een eenvoudige en accurate manier je zuurstof saturatie, hartslag, hartfrequentie en de doorbloeding kunt meten. Deze saturatiemeter heeft een goed leesbaar OLED scherm, een handige bediening, een alarmfunctie en een lange gebruiksduur van 30u. BURCH is als onderneming bekend bij de medische autoriteit FAGG en beschikt over een CE certificaat. Ben je op zoek naar een saturatiemeter met een goede prijs/kwaliteit? Dan is de BURCH Med CH101 één van de beste saturatiemeters binnen het budgetsegment.
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

1e keuze
Beurer PO 35
 • Beurer PO 35
  Met de Beurer PO60 saturatiemeter houd je jouw saturatiemetingen overzichtelijk bij in de Beurer Connect app op je telefoon. Zo krijg in inzicht in je zuurstofgehalte of hartslagfrequentie. Via bluetooth verbind je de zuurstofmeter met de app op je Android of iOS smartphone. De meting zelf is erg eenvoudig. Je legt je vinger in de meter, drukt op de knop en de meting start. Na de meting schakelt hij automatisch uit. De Beurer PO60 beschikt bovendien over een geheugenfunctie waarmee je tot 100 voorgaande metingen kunt opslaan. Het display scherm beschikt over 6 verschillende weergaven en heeft een instelbare displayhelderheid en batterij-niveau indicator. Ben je op zoek naar de beste saturatiemeter van het moment? Dan is de Beurer PO60 één van de beste opties van het moment.
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

2e keuze
Medisana PM 100 saturatiemeter
 • Medisana PM 100
  Zoek je een betrouwbare zuurstofmeter? Dan hoef je niet verder te zoeken dan de Medisana PM 100. Met deze saturatiemometer meet je snel en nauwkeurig je zuurstofverzadiging en hartfrequentie via een staaf- of golfdiagram van het scherm af. De Medisana PM 100 is compact en makkelijk mee te nemen naar je werk, op reis of tijdens het sporten. Na de meting schakelt het apparaat automatisch uit. De Medisana PM 100 is één van de beste saturatiemeters binnen het middensegment.
 • Type batterij: 2x AAA

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht:

Topper
Beurer PO 80 saturatiemeter
 • Beurer PO 80
  Ben je op zoek naar een saturatiemeter die meer doet dan alleen meten? Dat kan. De PO80 van Beurer meet heel nauwkeurig en snel het zuurstofgehalte (SpO2) in je bloed én je hartslagfrequentie. Dit is niet de enige functie waarmee de PO80 zich onderscheidt van zijn broertjes en zusjes. Hij kan namelijk ook 24 uur lang achtereenvolgend blijven meten. Dit biedt dus de mogelijkheid om over een langere tijdsperiode de SpO2 en hartslagfrequentie te blijven monitoren. Bovendien kan je vervolgens de PO80 aansluiten op de computer met de USB-kabel en alle meetwaarden bekijken en analyseren met de software van Beurer. Bovendien beschikt de PO80 over een alarmfunctie, XL kleurendisplay en een accu.
 • Type batterij: Accu

 • Geheugenfunctie:

 • Kleurenscherm:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Data-overdracht: PC (Windows)

PS: Neem ook een kijkje naar de saturameters met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

Een saturatiemeter kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle saturatiemeters op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope saturatiemeters en de beste saturatiemeters van het moment. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een saturatiemeter wilt kopen.

1. Welke handige functies moet je saturatiemeter hebben?

Net als bij bloeddrukmeters, personenweegschalen of koortsthermometers, worden saturatiemeters ook voorzien met geavanceerde functies waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed nog beter kunt meten. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

saturatiemeter met geheugenfunctie

Geheugenfunctie

Wil je de voorgaande metingen van jezelf of een familielid opslaan? Dan kies je best voor een saturatiemeter met een geheugenfunctie. Hiermee sla je de resultaten van een meting op, zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Het aantal geheugenplaatsen verschilt per model. Zo lees je bij de beste zuurstofmeters tot wel 100 metingen terug.

saturatiemeter met alarmfunctie

Alarmfunctie

Heb je moeilijkheden om de saturatiemeter zelf om je vinger te bevestigen? Of ben je er gewoon nog niet vertrouwd mee? Dan is een saturatiemeter met alarmfunctie de beste keuze. Via een licht- of geluidssignaal weet je meteen of je de zuurstofmeter verkeerd hebt bevestigd. Zo voorkom je uiteindelijk dat je een onnauwkeurige meting uitvoert.

saturatiemeter-voor-onderweg

Draagkoord of heuptasje

Wil je de zuurstofmeter ook gebruiken tijdens het wandelen of sporten? Dan worden sommige saturatiemeters ook verkocht met een draagkoord of heuptasje. Zo neem je het apparaatje eenvoudig overal met je mee. Bovendien vergeet je ook minder snel je saturatie of hartslag te meten wanneer de saturatiemeter om je nek hangt.

Met de meeste saturatiemeters kan je ook jouw hartslag meten. Neem ook zeker een kijkje of de saturatiemeter over een kleurenscherm beschikt. Je saturatie en hartslag zijn dan nog duidelijker te zien. Met een batterij niveau-indicator zie je in één oogopslag hoe lang je de zuurstofmeter nog kunt gebruiken. De beste saturatiemeters maken het ook mogelijk om een 24-uurssaturatiemeting uit te voeren (of alleen tijdens het slapen). Kortom, de beste saturatiemeter betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

2. Welke batterijen worden er gebruikt?

Saturatiemeters werken doorgaans op batterijen. Deze variëren van één enkele knoopcel batterij tot verschillende (A)AA-batterijen. Zoals je weet, moeten batterijen om de zoveel tijd vervangen worden. Persoonlijk zou ik altijd een saturatiemeter kopen met AA of AAA-batterijen, omdat deze nu eenmaal makkelijker verkrijgbaar zijn.

Wist je dat de beste saturatiemeters soms ook over een accu beschikken? Je kan saturatiemeters met een accu dan opladen via de USB-poort op jouw PC. Handig!

3. Wil je jouw resultaten in een app of softwareprogramma bekijken?

saturatiemeter met app

Als je de resultaten van je metingen nog overzichtelijker bij de hand wilt houden, dan kan je ook een zuurstofmeter kopen die je via Bluetooth kunt koppelen met een app op jouw smartphone of tablet (zowel voor Android als Apple). Niet in het bezit van zo’n toestel? Dan kan je saturatiemeters ook aansluiten op jouw PC of laptop met behulp van een USB-kabel.

Met zo’n mobiele app of softwareprogramma kan je jouw gemeten saturatie en hartslag bekijken en patronen herkennen in de grafieken en tabellen. Deze inzichten kan je dan ook gemakkelijk delen met je huisdokter or behandelende arts.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een saturatiemeter?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Saturatiemeters zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een betrouwbare zuurstofmeter koop je al vanaf 35 euro. Wil je echter de beste saturatiemeter van 2023, dan betaal je al snel 80 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een saturatiemeter kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit en de extra functionaliteiten zoals een geheugen- en alarmfunctie en de aanwezigheid van een app. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een saturatiemeter nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of saturatiemeters met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste saturatiemeter van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke saturatiemeter nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een saturatiemeter met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de saturatiemeters écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de saturatiemeter dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over saturatiemeters? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Hou je gezondheid goed in de gaten met Steviefy

Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid. Net daarom is het belangrijk dat je een goed inzicht krijgt in de verschillende aspecten van je gezondheid. Gelukkig bestaan er een aantal producten die je hierbij een handje kunnen helpen:

 • Koorts is een teken dat het lichaam reageert op infectieverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Met een goede koortsthermometer meet je snel en nauwkeurig je lichaamstemperatuur zodat je kunt zien of je koorts hebt en actie kunt ondernemen.
 • Met een goede personenweegschaal meet je niet alleen snel en nauwkeurig jouw lichaamsgewicht, je meet er ook andere factoren als lichaamsvet en spiermassa mee. Dit kan nuttig zijn wanneer je jouw lichaamssamenstelling wilt verbeteren, bijvoorbeeld door meer spiermassa op te bouwen en vet te verliezen.
 • Het meten van je bloeddruk is belangrijk omdat je meestal niets merkt van een te hoge bloeddruk, hoewel het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Met een goede bloeddrukmeter meet je nauwkeurig jouw bloeddruk zodat je eventuele afwijkingen tijdig opmerkt.

Door regelmatig je gezondheid te controleren met deze toestellen, merk je eventuele gezondheidsproblemen tijdig op en voorkom je mogelijks ernstige gezondheidsproblemen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke zuurstofmeter de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste saturatiemeters uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (139 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?