Gepubliceerd op 24 januari 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 31 januari 2024.

Een koortsthermometer is een must-have voor elk huishouden. Zeker in tijden van corona kan het geen kwaad om regelmatig de lichaamstemperatuur van jezelf en je huisgenoten te meten.

Maar hoe kies je een goede koortsthermometer? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste koortsthermometers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste koortsthermometers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste koortsthermometer wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Omron, Medisana, Beurer en Microlife toveren haast elk jaar een selectie nieuwe koortsthermometers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste koortsthermometers van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze koortsthermometers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

De beste koortsthermometers van 2024 zijn momenteel de Bintoi XE300, Medisana TM A77, Easypix TG2 en Withings Thermo. Deze koortsthermometers bieden de beste prijs/kwaliteit.

Budget
Bintoi%C2%AE XE200
  • Bintoi XE200
  • Meting: Voorhoofd

  • Type batterij: 2x AAA

  • Gebruikersprofielen: 1

  • Contactloos:

  • Geheugenfunctie:

  • Koortsalarm:

1e keuze
Salvaro%C2%AE
  • Salvaro IR thermometer
  • Meting: Voorhoofd

  • Type batterij: 2x AAA

  • Gebruikersprofielen: 32

  • Contactloos:

  • Geheugenfunctie:

  • Koortsalarm:

2e keuze
Braun IRT 6520
  • Braun IRT 6520
  • Meting: Oren

  • Type batterij: 2x AA

  • Gebruikersprofielen: 1

  • Contactloos:

  • Geheugenfunctie:

  • Koortsalarm:

Topper
braun thermoscan 7 irt 6520
  • Braun Thermoscan 7+
  • Meting: Oren

  • Type batterij: 2x AAA

  • Gebruikersprofielen: 1

  • Contactloos:

  • Geheugenfunctie:

  • Koortsalarm:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste koortsthermometers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod koortsthermometers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel koortsthermometers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke koortsthermometer individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 koortsthermometers kan komen. Dus voordat je een koortsthermometer in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een koortsthermometer koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Op welk lichaamsdeel wil je de meting uitvoeren? Welke batterijen worden er gebruikt? Hebben een geheugenfunctie, gebruikersprofielen en een app een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een koortsthermometer maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een koortsthermometer moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van koortsthermometers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de koortsthermometers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de koortsthermometer betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke koortsthermometers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke koortsthermometers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van koortsthermometers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig koortsthermometers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de koortsthermometer zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond koortsthermometers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele koortsthermometers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de koortsthermometers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan koortsthermometers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de koortsthermometers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget koortsthermometer, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste koortsthermometer, ongeacht de prijs). Deze 4 koortsthermometers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle koortsthermometers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele koortsthermometers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de koortsthermometers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van koortsthermometers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte koortsthermometers up-to-date te brengen.

Een koortsthermometer kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle koortsthermometers op elkaar. Toch zitten er een enkele verschillen tussen goedkope koortsthermometers en de beste koortsthermometers van het moment. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een koortsthermometer wilt kopen.

1. Op welk lichaamsdeel wil je de meting uitvoeren?

Je lichaamstemperatuur meten kan op verschillende manieren. Enerzijds heb je de (digitale) staafthermometer, wellicht de meest gekende koortsthermometer, waarmee je zowel oraal als rectaal je lichaamstemperatuur kunt meten. Maar wist je dat je tegenwoordig ook via het voorhoofd of het oor je lichaamstemperatuur kunt meten?

voorhoofdthermometer

Voorhoofdthermometers

Met een voorhoofdthermometer meet je jouw lichaamstemperatuur op basis van infrarood. Meestal weet je al binnen enkele seconden of je koorts hebt of niet. Omdat je voorhoofdthermometers vaak contactloos kunt gebruiken, zijn ze hygiënischer en vaak ook comfortabeler om te gebruiken. Dit betekent ook dat je de lichaamstemperatuur bij slapende kinderen kunt uitvoeren, zonder dat ze hier last van hebben. Handig!

oorthermometer

Oorthermometers

Een oorthermometer meet de temperatuur van het trommelvlies met behulp van een infrarood-sensor. Ook deze thermometers werken snel en nauwkeurig en zijn bovendien ook kindvriendelijk. Omdat je altijd contact moet maken met de binnenkant van het oor, zijn oorthermometer minder hygienisch dan een contactloze meting. Daarom ontvang je bij oorthermometers ook vaak beschermkapjes om hygiënischer te meten.

Sommige koortsthermometers kunnen zowel via het oor als het voorhoofd meten. De beste koortsthermometer is verschillend van persoon tot persoon. Hecht je meer belang aan betrouwbaarheid? Dan is een ouderwetse staafthermometer misschien wel de beste keuze. Hecht je meer belang aan comfort en gebruiksgemak? Dan zijn de voorhoofdthermometer en de oorthermometer de beste opties.

2. Welke batterijen worden er gebruikt?

Digitale koortsthermometers werken op batterijen. Deze variëren van één enkele knoopcel batterij tot verschillende (A)AA-batterijen. Zoals je weet, moeten batterijen om de zoveel tijd vervangen worden. Persoonlijk zou ik  altijd een koortsthermometer kopen met AA of AAA-batterijen, omdat deze nu eenmaal makkelijker verkrijgbaar zijn.

3. Met welke handige functies haal je meer uit je koortsthermometer?

Net als bij sommige saturatiemeters, personenweegschalen en bloeddrukmeters worden koortsthermometers ook verkocht met geavanceerde functies waarmee je jouw lichaamstemperatuur nog beter kunt meten en bijhouden. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

de beste koortsthermometers hebben een geheugenfunctie

Geheugenfunctie

Wil je het koortsverloop van jezelf of een familielid nauwkeurig in de gaten houden? Dan kies je best voor een thermometer met een geheugenfunctie. Hiermee heb je de mogelijkheid om eerder gemeten waarden terug te bekijken. Het aantal geheugenplaatsen verschilt per model. Zo lees je bij de beste koortsthermometers tot wel 30 metingen terug.

de beste koortsthermometers hebben verschillende gebruikersprofielen

Meerdere gebruikersprofielen

Ben je van plan om je lichaamsthermometer te delen met het hele gezin? Dan beschikken de beste koortsthermometers over meerdere gebruikersprofielen. Hiermee kan elke gebruiker zijn eigen profiel aanmaken. Zo kan je jouw eigen gemeten waarden teruglezen, zonder de waarden van je kinderen of partner daartussen te zien.

koortsthermometer met app

Compatibel met apps

Een koortsthermometer die je kunt koppelen met een app geeft je nog duidelijkere inzichten op jouw smartphone of tablet. In zo'n mobiele app kan je jouw gemeten lichaamstemperaturen bijhouden en patronen herkennen in de grafieken. Deze inzichten kan je dan later gemakkelijk delen met je huisdokter.

De meeste koortsthermometers laten door middel van een geluidssignaal weten wanneer de meting is afgelopen. Wat wel niet altijd het geval is, zijn lichaamsthermometers met een koortsalarm die via geluid of een kleur je laten weten of je koorts hebt. Kortom, de beste koortsthermometer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een koortsthermometer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Koortsthermometers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede koortsthermometer koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste koortsthermometer van 2024, dan betaal je al snel 70 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een koortsthermometer kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit en de extra functionaliteiten als meerdere gebruikersprofielen, geheugenplaatsen en de comptabiliteit met een app. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een koortsthermometer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of koortsthermometers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste koortsthermometer van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke koortsthermometer nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een koortsthermometer met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de koortsthermometer écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de koortsthermometer die jij op het oog hebt nu echt wel de beste koortsthermometer voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over koortsthermometers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 °C en 37,5 °C. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen. ‘s Nachts en ‘s ochtends vroeg is je lichaamstemperatuur lager dan laat in de middag. Bij vrouwen kan de menstruatiecyclus invloed hebben op de lichaamstemperatuur.

Wanneer heb je koorts?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 °C. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen. Als je koorts hebt, dan kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 40 °C of hoger. Dit komt echter zelden voor.

Welke koortsthermometer is het betrouwbaarst?

Een digitale staafthermometer is het meest aanbevolen om de lichaamstemperatuur te meten. Bij kinderen jonger dan drie jaar, is een temperatuurmeting in de anus de meest betrouwbare methode. Bij jongeren en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Voorhoofdthermometers en oorthermometers zijn ook populair omdat ze hygiënischer en vaak ook comfortabeler te gebruiken zijn.

Wat zijn de beste merken voor een koortsthermometer?

Medisana en Omron zijn veruit de meeste populaire merken voor een lichaamsthermometer. Braun, Beurer en Microlife bieden ook een goede prijs/kwaliteit.

Hou je gezondheid goed in de gaten met Steviefy

Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid. Net daarom is het belangrijk dat je een goed inzicht krijgt in de verschillende aspecten van je gezondheid. Gelukkig bestaan er een aantal producten die je hierbij een handje kunnen helpen:

  • Met de beste personenweegschaal meet je niet alleen snel en nauwkeurig jouw lichaamsgewicht, je meet er ook andere factoren als lichaamsvet en spiermassa mee. Dit kan nuttig zijn wanneer je jouw lichaamssamenstelling wilt verbeteren, bijvoorbeeld door meer spiermassa op te bouwen en vet te verliezen.
  • Het meten van je bloeddruk is belangrijk omdat je meestal niets merkt van een te hoge bloeddruk, hoewel het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Met de beste bloeddrukmeter meet je nauwkeurig jouw bloeddruk zodat je eventuele afwijkingen tijdig opmerkt.
  • Met de beste saturatiemeter meet je snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in je bloed. Sporters, longpatiënten, astmapatiënten, hartpatiënten en stoppende rokers hebben vooral baat bij het regelmatig meten van de zuurstofverzadiging in het bloed.

Door regelmatig je gezondheid te controleren met deze toestellen, merk je eventuele gezondheidsproblemen tijdig op en voorkom je mogelijks ernstige gezondheidsproblemen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke koortsthermometer de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste koortsthermometers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!