Gepubliceerd op 24 mei 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 31 januari 2024.

Je tanden poetsen met een klassieke tandenborstel wordt stilaan passé. Steeds meer tandartsen bevelen een elektrische tandenborstel aan om de tanden te poetsen. Elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak, reinigen beter tussen de tanden en helpen bovendien ook het tandvlees beter te verzorgen dan de klassieke plastic tandenborstel.

Maar hoe kies je een goede elektrische tandenborstel? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste elektrische tandenborstels van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste elektrische tandenborstels van 2024 op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste elektrische tandenborstel wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Oral-B en Philip toveren haast elk jaar een selectie nieuwe elektrische tandenborstels uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste elektrische tandenborstels van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze elektrische tandenborstels beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807 63

 • Philips Sonicare
  HX6807/63
 • Poetstechniek: Sonisch

 • Maximale accuduur: 56 min

 • Oplaadtijd accu: 24 u

 • Aantal poetsstanden: 1

 • Timer:

 • Poetsdruksensor:

 • Aanpasbare intensiteit:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Smartphone-app:

1e keuze

Oral B Genius X

 • Oral-B
  Genius X
 • Poetstechniek: Roterend

 • Maximale accuduur: 64 min

 • Oplaadtijd accu: 12 u

 • Aantal poetsstanden: 6

 • Timer:

 • Poetsdruksensor:

 • Aanpasbare intensiteit:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Smartphone-app:

2e keuze

Oral B iO 5N

 • Oral-B
  iO - 5N
 • Poetstechniek: Roterend

 • Maximale accuduur: 56 min

 • Oplaadtijd accu: 16 u

 • Aantal poetsstanden: 5

 • Timer:

 • Poetsdruksensor:

 • Aanpasbare intensiteit:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Smartphone-app:

Topper

Oral B iO 9N

 • Oral-B
  iO - 9n
 • Poetstechniek: Roterend

 • Maximale accuduur: 60 min

 • Oplaadtijd accu: 3 u

 • Aantal poetsstanden: 7

 • Timer:

 • Poetsdruksensor:

 • Aanpasbare intensiteit:

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Smartphone-app:

De best geteste elektrische tandenborstels van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de elektrische tandenborstels die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807-63
Budget

Philips Sonicare HX6807/63

Ben je op zoek naar een goede elektrische tandenborstel in het budgetsegment? Dan is de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 de beste koop. Ik was namelijk aangenaam verrast door het gebruiksgemak en de kwaliteit van deze elektrische tandenborstel. De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 voelt stevig aan en ligt goed in de hand. Met de ingebouwde poetsdruksensor voorkom je dat je te hard poetst. Is het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel iets nieuws? Gebruik dan het EasyStart-programma van deze Philips tandenborstel. Hiermee verhoog je geleidelijk de poetskracht tijdens de eerste 14 poetsbeurten. Overigens weet je met de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 wanneer je met een versleten opzetborstel je tanden poetst. Je ontvangt namelijk een melding wanneer het tijd is om de opzetborstel te vervangen. Dat zie je niet zo vaak bij elektrische tandenborstels in het budgetsegment. Overigens beschik je over één poetstand met twee verschillende intensiteiten en krijg je na twee minuten een signaal dat je klaar bent met poetsen. De accuduur van de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 is ook geweldig. Nadat je deze elektrische tandenborstel volledige hebt opgeladen, kan je het apparaat twee weken lang met één oplaadbeurt gebruiken. Niet slecht! Als jij dus op zoek bent naar een goedkope elektrische tandenborstel, dan is de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 een echte aanrader!

Oral-B Genius X
1e keuze

Oral-B Genius X

De Oral-B Genius X biedt momenteel de beste prijs/kwaliteit op de markt. Deze stijlvolle elektrische tandenborstel is uitgerust met 5 verschillende poetsstanden, van extra gevoelig tot intensief, waarmee je zelf de intensiteit van het poetsen kunt bepalen. De extra gevoelige stand vond ik erg fijn omdat deze zachter aanvoelt op mijn tanden en tandvlees. Na mijn eerste poetsbeurt had ik het gevoel dat ik nog nooit zo’n schoon gebit had. Als je jouw smartphone tijdens het poetsen aan de app koppelt, ontvang je in real-time feedback. Zo ontvang je feedback over jouw poetsbeurt, persoonlijke tips om jouw poetstechniek te verbeteren, een timer en een poetsdruksensor. Handig, zo weet jij zeker dat je jouw gebit goed reinigt. De accu van de Oral-B Genius X gaat ongeveer 48 lang mee. Dit is voldoende om 12 dagen lang jouw tanden te poetsen zonder tussentijds opladen. Kortom, als je op zoek bent naar de beste elektrische tandenborstel onder 100 euro, dan is de Oral-B Genius X de beste koop.

oral-b 8n tandenborstel
2e keuze

Oral-B iO – 5N

De Oral-B iO – 5N komt ook vaak als beste elektrische tandenborstel uit de tests. Met deze elektrische tandenborstel heb je maar liefst de keuze uit 5 verschillende poetsstanden. Zo kies je uit een extra gevoelige poetsstand, intensieve poetsstand, gevoelige poetsstand, dagelijkse reiniging en een poetsstand om tanden te bleken. De smart druksensor vind ik ook bijzonder fijn. Deze sensor waarschuwt je wanneer er te hard of te licht gepoetst wordt. Zo kleurt het indicatielampje rood wanneer je te hard poetst, wit wanneer je te zacht poetst en groen wanneer je de juiste hoeveelheid druk gebruikt. Wanneer je de Oral-B iO – 5N verbind met de app, zie je de poetsfrequentie, de dekking van je poetsbeurt, druksensor en timer. Al met al is de Oral-B iO – 5N een indrukwekkende elektrische tandenborstel met veel geavanceerde functies die hem zijn investering waard maakt.

Oral-B iO 9N
Topper

Oral-B iO – 9n

De Oral-B iO 9N is hét paradepaardje van Oral-B en met zekerheid de beste elektrische tandenborstel van 2024. Ondanks het hoge prijskaartje weet je zeker dat je met de Oral-B iO 9N het beste poetsresultaat behaalt. Je hoeft hiervoor enkel deze elektrische tandenborstel te koppelen met jouw smartphone. Vervolgens krijg je feedback in de app op je smartphone, zodat je jouw poetsgedrag verbetert. Oral-B noemt dat zelf begeleid poetsen. Daarmee bedoelen ze dat je systematisch je smartphone naast je legt bij het poetsen. Wat ik persoonlijk zelf één van de meest interessante functies aan de Oral-B iO 9N vind, is het dekkingsoverzicht ofwel 3D tracking. Hiermee zie je in real-time welke tanden je aan het poetsen bent en waar je nog even langs moet. Handig! Via de slimme poetsdruksensor weet je bovendien of je te hard, te zacht of met de juiste hoeveelheid druk poetst. Op het interactief kleurendisplay zie je meteen wanneer je de borstelkop hoeft te vervangen, de tijd van je poetsbeurt en zelfs een ochtendgroet bij het opstaan. Je kan ook de intensiteit aanpassen met het ronde knopje recht onder de display. Jouw poetsbeurt personaliseer je bovendien via de 7 poetsstanden. Zo heb je specifieke programma’s voor gevoelige tanden, tandvleesverzorging, whitening en tongreiniging. Het is ook de bedoeling dat je de Oral-B iO 9N overal mee naartoe kan nemen. Daarom geeft Oral-B je ook een oplaadbare reiscase bij de Oral-B iO 9N. Je kan er de tandenborstel gemakkelijk in opbergen en ook opladen. Het toestel maakt bovendien ook een stuk minder geluid dan andere elektrische tandenborstels, altijd mooi meegenomen. Kortom… Als je op zoek bent naar de beste elektrische tandenborstel van 2024, dan is de Oral-B iO 9N de beste koop!  

Zo vergelijk en selecteer ik de beste elektrische tandenborstels

Heb je al eens gekeken naar het aanbod elektrische tandenborstels op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel elektrische tandenborstels op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke elektrische tandenborstel individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 elektrische tandenborstels kan komen. Dus voordat je een elektrische tandenborstel in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een elektrische tandenborstel koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wil je poetsen met een sonische of roterende tandenborstel? Hoe wil je je elektrische tandenborstel opladen? Heb je specifieke poetsstanden nodig? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een elektrische tandenborstel maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een elektrische tandenborstel moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van elektrische tandenborstels die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de elektrische tandenborstels in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de elektrische tandenborstel betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke elektrische tandenborstels zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke elektrische tandenborstels zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van elektrische tandenborstels.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig elektrische tandenborstels gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de elektrische tandenborstel zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond elektrische tandenborstels. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele elektrische tandenborstels die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de elektrische tandenborstels vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan elektrische tandenborstels moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de elektrische tandenborstels heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget elektrische tandenborstel, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste elektrische tandenborstel, ongeacht de prijs). Deze 4 elektrische tandenborstels giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle elektrische tandenborstels worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele elektrische tandenborstels te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de elektrische tandenborstels die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van elektrische tandenborstels staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte elektrische tandenborstels up-to-date te brengen.

Een elektrische tandenborstel kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle elektrische tandenborstels op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope elektrische tandenborstels en de beste elektrische tandenborstels van 2024. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een elektrische tandenborstel wilt kopen.

1. Wil je poetsen met een sonische of roterende tandenborstel?

Jouw zoektocht naar de beste elektrische tandenborstel voor jouw gebit start bij de poetstechniek. Je kan ofwel kiezen tussen een roterende- ofwel een sonische elektrische tandenborstel. Ze hebben allebei hun eigen voordelen.

roterende tandenborstel

Roterend

Een roterende tandenborstel beschikt over een ronde borstelkop die in een hoge snelheid roteert en pulseert. Het voordeel van zo’n ronde borstelkop is dat ze, dankzij hun vorm, elke tand volledige kan omsluiten. Bovendien bereik je met de kleine opzetborstel ook gemakkelijk de moeilijk bereikbare plekken in je mond. Hoe hoger de rotatiesnelheid van de borstelkop is, hoe meer tandplak er wordt losgemaakt van het tandoppervlak. Om een roterende tandenborstel op de juiste manier te gebruiken, is het belangrijk dat je elke tand individueel poetst. Het merk Oral-B verkoopt uitsluitend sonische tandenborstels.

sonische tandenborstel

Sonisch

Sonische tandenborstels hebben een ovale borstelkop die in een hoge snelheid heen en weer beweegt en vibreert. De opzetborstel lijkt wel op een handtandenborstel. Het voordeel van een ovale borstelkop is dat het een groot tandoppervlak bestrijkt en tot diep aan de tandvleesrand het vastzittend tandplak weghaalt. Hoe meer vibraties per minuut de ovale borstelkop doet, hoe meer tandplak er wordt losgemaakt van het tandoppervlak. Daarnaast ontstaan er tijdens het poetsen ook microbelletjes water die tot diep tussen je tanden reinigen en een fris gevoel in je mond geven. Sonische tandenborstels worden verkocht door Philips en Silk’n.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke eisen en voorkeuren.

2. Hoe wil je je elektrische tandenborstel opladen?

Bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel krijg je een oplader meegeleverd om ‘m op te laden. Maar wist je dat je tegenwoordig op verschillende manieren je elektrische tandenborstel kunt opladen? Ik heb de verschillende typen opladers voor jou opgesomd:

elektrische tandenborstel met oplaadstation

Docking station

Een docking station wordt het vaakst verkocht met een elektrische tandenborstel. Je sluit het aan op je stopcontact. Nadien kan je jouw elektrische tandenborstel opladen door het vervolgens in of op het docking station te plaatsen. It’s as simple as that!

elektrische tandenborstel met glas

Oplaadglas

De Philips Sonicare elektrische tandenborstels worden verkocht met een oplaadglas. Hiermee laad je de tandenborstel draadloos op in het meegeleverde oplaadglas. Bovendien kan je het oplaadglas ook gebruiken om na het tandenpoetsen je mond te spoelen.

elektrische tandenborstel met oplaadstation

Reisetui

Ga je vaak op reis? Dan is een elektrische tandenborstel met reisetui de beste keuze. Zo berg je jouw tandenborstel en de opzetborstels veilig op. Sommige etuis zijn ook uitgerust met een USB-lader. Hiermee laad je jouw elektrische tandenborstel op terwijl hij in het reisetui zit.

Neem bovendien ook een kijkje naar de maximale accuduur. De beste elektrische tandenborstels houden het gemiddeld 60 minuten of langer vol op een volle accu. 

3. Met welke handige functies haal je meer uit je elektrische tandenborstel?

De beste elektrische tandenborstels bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:

tandenborstel met aanpasbare intensiteit

Aanpasbare intensiteit

Heb je gevoelige tanden? Dan hou je met een elektrische tandenborstel met aanpasbare intensiteit zelf de controle over de kracht waarmee je je tanden poetsen. Zo kies je zelf hoeveel voorwaartse en heen-en-weergaande bewegingen de borstel per minuut maakt. Daardoor is de elektrische tandenborstel geschikt voor verschillende gebit types.

elektrische tandenborstel met batterij-niveau indicator

Indicator van batterij-niveau

Dankzij een batterij-indicator sta je nooit meer met een lege elektrische tandenborstel op het moment dat je je tanden wilt gaan poetsen. Met zo’n batterij-indicator zie je namelijk in één oogopslag hoe het gesteld is met de accu van je elektrische tandenborstel. Zo weet je precies wanneer je jouw tandenborstel moet opladen. Handig!

elektrische tandenborstel met poetsdruksensor

Poetsdruksensor

Heb je last van gevoelige tanden na het poetsen? Dan poets je waarschijnlijk te hard jouw tanden. Een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor geeft je een signaal wanneer je je tanden te hard poetst. Dit doet de tandenborstel met behulp van een lichtsignaal, een melding in de app of door automatisch de poetsintensiteit zelf te verlagen.

Een elektrische tandenborstel met timer geeft aan wanneer je de aanbevolen twee minuten hebt gepoetst. Met een reisetui voorkom je dat de elektrische tandenborstel vies of beschadigd geraakt onderweg. Kortom, de beste elektrische tandenborstel betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Heb je specifieke poetsstanden nodig?

Heb je last van ontstoken tandvlees of tandplak? Neem dan ook een kijkje naar de poetsstanden die aanwezig zijn op de elektrische tandenborstel. Je hebt er tegenwoordig zo’n zes die elk hun eigen doel hebben:

 • Standaard: de meest gebruikte poetsstand, ideaal voor dagelijks gebruik.
 • Sensitive: de poetsstand waarmee je jouw tanden op een extra zachte en milde manier reinigt, ideaal voor gevoelige zones.
 • Wittere tanden: de poetsstand waarmee je het tandoppervlak polijst om zo verkleuringen tegen te gaan.
 • Intens: de poetsstand waarmee je jouw gebit extra grondig reinigt en helpt bij het verwijderen van tandplak.
 • Tongreiniging: poetsstand waarmee je je tong op een fijne manier poetst. Handig voor wie last heeft van een slechte adem.
 • Tandvleesverzorging: poetsstand waarmee je je tandvlees masseert om zo ontstoken tandvlees te helpen genezen. 

Voor specifieke poetsstanden gebruik je een aangepast opzetborsteltje die meegeleverd wordt bij de elektrische tandenborstel. De poetsstanden bepalen dus ook voor een stuk welke elektrische tandenborstel de beste keuze voor je is.

5. Wil je een slimme tandenborstel?

Ben je een echte techie? Dan is een slimme tandenborstel met app misschien wel iets voor jou. Deze elektrische tandenborstels verbind je via Bluetooth met je smartphone of tablet.

smart tandenborstel

Zo ontvang je met de Oral-B app gepersonaliseerde instructies en inzichten, gebaseerd op gegevens die de elektrische tandenborstel verzameld wanneer je je tanden poetst. Zo beschikken de slimme elektrische tandenborstels van Oral-B over poetsdetectie, waarmee je real-time in de app kunt zien welk gedeelte van je gebit je met je tandenborstel poetst. Daarnaast zie je ook hoeveel minuten je je tanden hebt gepoetst, op welke tijdstippen van de dag dat je je tanden poetst en kan je tenslotte via leuke games je tanden nog beter poetsen.

Naast Oral-B bieden Philips met de Sonicare-app en Colgate met de Connect-app gelijkaardige functies, hoewel Philips als marktleider de beste elektrische tandenborstels met een smartphone-app verkopen.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een elektrische tandenborstel?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Elektrische tandenborstels zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede elektrische tandenborstel koop je al vanaf 40 euro. Wil je echter de beste elektrische tandenborstel van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een elektrische tandenborstel dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het aantal poetsstanden en de extra functionaliteiten als een poetsdruksensor, smartphone-app en een timer. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een elektrische tandenborstel nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of elektrische tandenborstels met gratis opzetborstels zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste elektrische tandenborstel van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke elektrische tandenborstel nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een elektrische tandenborstel met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de elektrische tandenborstels écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de elektrische tandenborstel dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over elektrische tandenborstels? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke elektrische tandenborstel de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste elektrische tandenborstels uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!