Wist je dat zo’n 25% van de Belgen bewust of onbewust last hebben van een verhoogde bloeddruk? Een te hoge bloeddruk is de hoofdoorzaak van zes op de tien beroertes en de helft van de coronaire hartziektes. Met een goede bloeddrukmeter verzamel je thuis nuttige informatie waarop een (huis)dokter zijn behandeling kan baseren.

Maar hoe kies je een bloeddrukmeter voor thuisgebruik? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste bloeddrukmeters van 2022? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste bloeddrukmeters van 2022 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste bloeddrukmeter voor thuis wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Omron, Medisana, Beurer en Microlife toveren haast elk jaar een selectie nieuwe bloeddrukmeters uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste bloeddrukmeters van 2022 opgesomd. Niet alleen werden deze bloeddrukmeters beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

De beste bloeddrukmeters van 2022 zijn momenteel de Medisana BU510, OMRON X7 Smart, OMRON X4 Smart en Omron Evolv. Deze bloeddrukmeters bieden de beste prijs/kwaliteit.

Budget
Medisana BU510
 • Medisana BU510
  De Medisana BU510 is een goedkope bloeddrukmeter waarmee je jouw bloeddruk zeer betrouwbaar en nauwkeurig kunt meten. Het toestel beschikt over een groot lcd-display waarop je alle belangrijke informatie zoals bloeddrukwaarden, de hartslag, WHO-indicator, het geheugennummer en de gemiddelde meting op kunt lezen. Wanneer je een onregelmatige hartslag hebt, krijg je op het scherm een melding te zien. De Medisana BU510 beschikt bovendien ook over een uitgebreide geheugenfunctie met maar liefst 90 geheugenplaatsen per persoon. Daarnaast hoef je ook niet aan de slag met een rekenmachine, want de BU510 kan ook het gemiddelde voor je uitrekenen. Ben je niet heel ervaren met je bloeddruk meten? De bloeddrukmeter geeft een foutmelding wanneer de manchet niet goed bevestigd is.
 • Locatie meting: Bovenarm

 • Afmeting manchet: 22 - 36 cm

 • Aantal gebruikersprofielen: 2

 • Meet gem. bloeddruk:

 • Compatibel met app:

 • Geheugenfunctie:

 • Bewegingssensor:

 • Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting:

1e keuze
OMRON X7 Smart
 • OMRON X7 Smart
  De Omron X7 Smart is een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter met bluetooth die mogelijk atriumfibrilleren (AFib) detecteert. Deze bloeddrukmeter heeft 100 geheugenplaatsen voor 2 gebruikers en laat al jouw metingen zien in de Omron Connect app. Of vraag Alexa om je nieuwste meetwaarden voor te lezen zonder zelfs maar je telefoon te pakken. Zo heb je op elk moment een overzicht bij de hand. De metingen zijn altijd nauwkeurig dankzij de speciale 360 graden band. Deze kun je niet verkeerd om je bovenarm bevestigen, waardoor je nooit per ongeluk verkeerde metingen krijgt. Ook krijg je een melding als de band te los of te strak zit. Dankzij de AFIB detecteerder ziet de X7 Smart of je een onregelmatige hartslag of hartslagstoornis hebt. Dit kun je vervolgens aflezen op het extra grote, dubbele scherm. De Omron X7 Smart is momenteel één van de beste bloeddrukmeters van het moment!
 • Locatie meting: Bovenarm

 • Afmeting manchet: 22 - 42 cm

 • Aantal gebruikersprofielen: 2

 • Meet gem. bloeddruk:

 • Compatibel met app:

 • Geheugenfunctie:

 • Bewegingssensor:

 • Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting:

2e keuze
OMRON X4 Smart
 • OMRON X4 Smart
  De X4 Smart is een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter gemaakt door OMRON, Europa's meest door cardiologen aanbevolen merk bloeddrukmeters voor thuis. Deze bloeddrukmeter verbind je met de Omron Connect app, waar je resultaten overzichtelijk terug zijn te zien. Je notitieboek laat je dus lekker dicht. De X4 Smart heeft een speciale 360 graden band die op elke positie om je bovenarm een nauwkeurige meting geeft. Het is dus niet erg als je hem een beetje scheef om je arm doet. Daarnaast hoef je geen expert te zijn om jouw waardes af te lezen. Deze worden aan de hand van stoplichtkleuren weergegeven op het extra grote, duidelijke scherm, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Wanneer je bloeddruk of hartslag onregelmatig is, geeft de X4 Smart je een waarschuwing. Handig, want dan hoef je dit zelf niet in de gaten te houden.
 • Locatie meting: Bovenarm

 • Afmeting manchet: 22 - 42 cm

 • Aantal gebruikersprofielen: 2

 • Meet gem. bloeddruk:

 • Compatibel met app:

 • Geheugenfunctie:

 • Bewegingssensor:

 • Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting:

Topper
Omron Evolv
 • Omron Evolv
  De Omron EVOLV bloeddrukmeter is draadloos en koppelbaar met een mobiele app zodat jij al je bloedwaarden goed kunt bijhouden. Heb je meer producten die je kunt koppelen aan de Omron connect app, zoals een weegschaal, dan kun je hierin een hele lichaamsanalyse maken en je gezondheid in de gaten houden. De Omron EVOLV wordt geleverd met een 'Intelli Wrap Manchet', die de volledige 360° van de omtrek van de bovenarm beslaat. Er is geen "zwakke plek" in de meting, waardoor het in feite onmogelijk is om de manchet onjuist om te leggen.
 • Locatie meting: Bovenarm

 • Afmeting manchet: 22 - 42 cm

 • Aantal gebruikersprofielen: 1

 • Meet gem. bloeddruk:

 • Compatibel met app:

 • Geheugenfunctie:

 • Bewegingssensor:

 • Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting:

PS: Neem ook een kijkje naar de bloeddrukmeters met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste bloeddrukmeter kopen? Hier moet je op letten:

Op het eerste gezicht lijken alle bloeddrukmeters op elkaar. Toch zitten er een enkele verschillen tussen goedkope bloeddrukmeters en de beste bloeddrukmeters voor thuis. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een bloeddrukmeter wilt kopen.

1. Meet je jouw bloeddruk via de bovenarm of de pols?

Je kan je bloeddruk op twee verschillende manieren meten, namelijk via de bovenarm of via de pols. Een meting via de bovenarm is betrouwbaarder dan via de pols. Dit komt doordat een bloeddrukmeter het meest nauwkeurig is ter hoogte van je hart. De bovenarmbloeddrukmeter is daardoor ook de meest gebruikte bloeddrukmeter. Toch hebben bovenarm- en polsbloeddrukmeters elk hun eigen voor- en nadelen. Ik heb ze even op een rijtje gezet:

bovenarmbloeddrukmeter

Bovenarmbloeddrukmeter

Met een bovenarmbloeddrukmeter bevestig je de manchet om je blote bovenarm dicht bij het hart, waardoor kledingstukken vrijwel altijd uit moeten. Een goede meethouding is makkelijk te realiseren. Het bevestigen van zo’n manchet kan echter wel een lastige opgave zijn voor oudere mensen. De monitor kan je plaatsen op een tafel en is makkelijk af te lezen.

Polsbloeddrukmeter

Polsbloeddrukmeter

Een polsbloeddrukmeter bevestig je om je pols waardoor je je niet hoeft uit te kleden. Ze zijn makkelijk in gebruik dankzij het kleine formaat. Je bloeddruk meten via de pols moet wel in een specifieke houding, met de pols ter hoogte van het hart. Daardoor is de kans op beweging tijdens het meten groter, waardoor het risico op een onbetrouwbare meting dus groter is.

De beste bloeddrukmeter voor thuis is dus niet voor iedereen automatisch de bovenarmbloeddrukmeter. Voor sommige mensen die moeilijk hun armen kunnen bewegen en geen beroep kunnen doen op iemand anders, kan een polsbloeddrukmeter de beste keuze zijn.

2. Hoe groot moet de manchet zijn?

De manchet is de (stoffen) band die je om je bovenarm of pols bevestigt om je bloeddruk te meten. Het is belangrijk dat deze manchet goed aansluit om je arm of pols tijdens de meting van je bloeddruk, want anders loop je het risico op een verkeerde meting. Let daarom op de grootte van de manchet. De grootte wordt meestal uitgedrukt in centimeters.

3. Met welke handige functies haal je meer uit je bloeddrukmeter?

Net als bij sommige saturatiemeters, personenweegschalen en koortsthermometers worden bloeddrukmeters ook verkocht met geavanceerde functies waarmee je jouw bloeddruk nog beter kunt meten en bijhouden. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

bloeddrukmeter met gemiddelde bloeddruk

Berekening gemiddelde bloeddruk

Omdat je bloeddruk gedurende de dag schommelt, is het belangrijk om het gemiddelde over meerdere metingen te berekenen. Zo krijg je een goed beeld van je werkelijke bloeddruk. De beste bloeddrukmeters berekenen zelf het gemiddelde van de metingen. Dit kunnen alle voorgaande metingen zijn of over de laatste 3 of 7 (ochtend of avond)metingen.

bloeddrukmeter met geheugenfunctie

Meerdere gebruikersprofielen

Ben je van plan om je bloeddrukmeter te delen met andere huisgenoten? Dan is een bloeddrukmeter met meerdere instelbare gebruikersprofielen de beste keuze. Hiermee kan elke gebruiker zijn eigen profiel aanmaken. Zo kan je jouw eigen gemeten waarden teruglezen, zonder de waarden van een andere gebruiker daar tussen te zien.

bloeddrukmeter met app

Compatibel met apps

Wil je jouw persoonlijke meetresultaten opslaan en overzichtelijk bijhouden? Merken als Omron, Beurer en Medisana hebben tegenwoordig bloeddrukmeters met een eigen applicatie. Via bluetooth kan je jouw smartphone of tablet verbinden met de bloeddrukmeter, zodat jij tijdens een doktersbezoek jouw meetresultaten overzichtelijk bij de hand hebt.

bloeddrukmeter met eenknopsbediening

Eenknopsbediening

Een bloeddrukmeter met eenknopsbediening, de naam zegt het al, bedien je met één enkele knop. Er zijn geen verwarrende knoppen of moeilijke instellingen, zodat je altijd snel en zonder problemen je bloeddruk meet. Dit kan handig zijn voor senioren.

bloeddrukmeter met easyclip systeem

360 graden- of EasyClip systeem

Heb je moeite om de manchet te bevestigen om je bovenarm? Dan kan je tegenwoordig ook een bloeddrukmeter kopen met een speciaal 360 graden band of een EasyClip-systeem. Hiermee kan de manchet met slechts één hand worden aangebracht.

bloeddrukmeter met herinneringsfunctie

Herinneringsfunctie

Vergeet je soms eens ’s morgens of ’s avonds je bloeddruk te meten? Een bloeddrukmeter met herinneringsfunctie beschikt over een geïntegreerde alarmfunctie om je er te doen aan herinneren wanneer het tijd is voor een nieuwe meting van je bloeddruk.

Als je op zoekt bent naar de beste bloeddrukmeter voor thuis, dan kan je meteen zoeken naar een bloeddrukmeter die wordt aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting. Deze bloeddrukmeters werden getest op hun betrouwbaarheid en accuraatheid met behulp van internationale protocollen. Andere eigenschappen die interessant kunnen zijn, zijn een bewegingssensor en een indicator voor het juist aanbrengen van de manchet om onnauwkeurige bloeddrukmetingen te voorkomen. Kortom, de beste bloeddrukmeter voor thuisgebruik betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een bloeddrukmeter?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Bloeddrukmeters zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een betrouwbare bloeddrukmeter koop je al vanaf 70 euro. Wil je echter de beste bloeddrukmeter van 2022, dan betaal je al snel 100 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een bloeddrukmeter kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit en de extra functionaliteiten als extra gebruikersprofielen, berekening van de gemiddelde bloeddruk en de aanwezigheid van een app. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een bloeddrukmeter nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of bloeddrukmeters met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste bloeddrukmeter van 2022 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke bloeddrukmeter nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een bloeddrukmeter met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de bloeddrukmeter écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de bloeddrukmeter die jij op het oog hebt nu echt wel de beste bloeddrukmeter voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over bloeddrukmeters? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke bloeddrukmeter de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste bloeddrukmeters uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (130 stemmen)