Gepubliceerd op 27 december 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 16 februari 2024.
De hometrainer is het populairste fitnessapparaat voor thuis. Je traint er je benen, hart en longen mee zonder je gewrichten zwaar te belasten. En dat alles in het comfort van je eigen huis of appartement.
Maar hoe kies je een goede hometrainer voor thuis? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste hometrainers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
PS: nog intensiever trainen? Neem dan een kijkje naar de beste spinningfietsen van 2024.
De beste hometrainers van 2024 voor jou op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals VirtuFit, Tunturi, Flow Fitness, FitBike en Kettler bijna elk jaar een selectie nieuwe hometrainers op de markt brengen? Het aanbod aan hometrainers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van hometrainers met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste hometrainers van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 16 verschillende hometrainers onderzocht, waarvan ik er uiteindelijk 8 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 8 hometrainers… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als het aantal trainingsprogramma's, het ingebouwde scherm, de ergometer, hartslagmeter en de app waarmee je de crosstrainer kan connecteren. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de VirtuFit HTR 2.0; deze hometrainer scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie hometrainers die het best uit de test kwamen:
VirtuFit HTR 1.0 Weerstand: Magneetrem
Weerstandniveaus: 8
Gewicht: 22,6 kg
Ergometer:
Hartslagsensor:
Trainingsprogramma's:
# trainingsprogramma's: 0
Lage instap:
Transportwielen:
Verstelbaar zadel:
Ingebouwd scherm:
Compatibel met apps:
Data overdracht functie:
Waterpas instelbaar:
Bidonhouder:
Tablethouder:
VirtuFit HTR 2.0 Weerstand: Magneetrem
Weerstandniveaus: 24
Gewicht: 31 kg
Ergometer:
Hartslagsensor:
Trainingsprogramma's:
# trainingsprogramma's: 24
Lage instap:
Transportwielen:
Verstelbaar zadel:
Ingebouwd scherm:
Compatibel met apps:
Data overdracht functie:
Waterpas instelbaar:
Bidonhouder:
Tablethouder:
VirtuFit iConsole HTR 2.1 Weerstand: Elektromagneetrem
Weerstandniveaus: 32
Gewicht: 31 kg
Ergometer:
Hartslagsensor:
Trainingsprogramma's:
# trainingsprogramma's: 24
Lage instap:
Transportwielen:
Verstelbaar zadel:
Ingebouwd scherm:
Compatibel met apps:
Data overdracht functie:
Waterpas instelbaar:
Bidonhouder:
Tablethouder:
Nautilus U628 Weerstand: Elektromagneetrem
Weerstandniveaus: 32
Gewicht: 37,8 kg
Ergometer:
Hartslagsensor:
Trainingsprogramma's:
# trainingsprogramma's: 29
Lage instap:
Transportwielen:
Verstelbaar zadel:
Ingebouwd scherm:
Compatibel met apps:
Data overdracht functie:
Waterpas instelbaar:
Bidonhouder:
Tablethouder:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste hometrainers
Heb je al eens gekeken naar het aanbod hometrainers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel hometrainers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke hometrainer individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 hometrainers kan komen. Dus voordat je een hometrainer in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een hometrainer koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Welke weerstand wil je? Welke trainingsmogelijkheden- en inzichten wil je hebben? Wil je smartfuncties als een ingebouwd scherm, intern geheugen of een data-overdrachtfunctie? En hebben gebruiksgemakken als een tablethouder, transportwielen en een verstelbaar stuur en zadel een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een hometrainer maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een hometrainer moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van hometrainers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de hometrainers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de hometrainer betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke hometrainers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke hometrainers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van hometrainers.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig hometrainers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de hometrainer zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond hometrainers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele hometrainers die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de hometrainers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan hometrainers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de hometrainers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget hometrainer, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste hometrainer, ongeacht de prijs). Deze 4 hometrainers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle hometrainers worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele hometrainers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de hometrainers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van hometrainers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte hometrainers up-to-date te brengen.
Een hometrainer kopen: waar moet je op letten?
Om je snel op weg te helpen, heb ik hieronder de belangrijkste functies en eigenschappen op een rijtje gezet waar jij op moet letten als je de beste hometrainer voor jouw sportieve doelstellingen wilt kopen.
1. Wil je meer inzicht hebben in je trainingsresultaten?
Hometrainers zijn uitgerust met extra functies en eigenschappen die het makkelijker maken om gerichter te trainen en meer inzicht te krijgen in je vooruitgang. Ik heb de belangrijkste extra's even op een rijtje gezet:
Ergometer
Met een ergometer meet je de kracht die je uitoefent op de trappedalen, uitgedrukt in watt. Dankzij een ergometer weet je precies hoe hard je traint. Dit betekent dat je doelspecifieker traint of, wanneer je terugkomt van een blessure, overbelasting kan voorkomen.
Hartslagsensor
Met een ingebouwde hartslagsensor meet de hometrainer jouw hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van de hometrainer. Soms heb je ook de mogelijkheid om een eigen borstband aan de hometrainer te koppelen.
Trainingsprogramma's
Dankzij vooraf geïnstalleerde trainingsprogramma's heb je meer mogelijkheden om de vooruitgang van je conditie te meten. Denk maar aan een klimprogramma voor je uithoudingsvermogen of een hartslagprogramma voor je afvaldoelen.
Bij de beste hometrainers worden de gegevens van je trainingssessie vaak doorgestuurd naar een app. Anderzijds kan je ook rekening houden met het interne geheugen van de hometrainer. Hoe groter het interne geheugen van de hometrainer is, hoe meer gebruikersprofielen je kan installeren.
2. Welke gebruiksgemakken wil je?
Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je hometrainer vergroten. De belangrijkste zijn:
Transportwielen
De beste hometrainers zijn vaak uitgerust met kleine wieltjes aan de onderzijde. Met behulp van deze transportwielen rol je de hometrainer eenvoudig weg naar een hoek van de kamer of elders in je huis. Het verplaatsen van je hometrainer wordt daarom minder lastig.
Tablethouder
Kijk jij ook graag naar een serie op Netflix, Disney+ of Amazon Prime Video tijdens het trainen op de hometrainer? Dan is een tablethouder bijzonder handig! Hiermee bevestig jij je tablet of smartphone veilig en op de ideale hoogte via een houder op je hometrainer.
Lage instap
Kamp je met een blessure of ben je misschien slecht te been?Dan is een hometrainer met lage instap de beste koop. Deze hometrainers hebben een uitsparing aan de onderzijde van het fitnessapparaat. Dankzij deze uitsparing stap je er eenvoudiger op. Handig!
Verstelbaar stuur en zadel
De beste hometrainers zijn uitgerust met een verstelbaar stuur en zadel. Zo kan je het stuur en het zadel beter afstellen op je lichaamslengte. Hierdoor neem je een betere houding aan en voorkom je vroeg of laat blessures.
Inklapbaar
Niet veel plek thuis? Dan is een inklapbare hometrainer de beste koop. Een inklapbare hometrainer berg je na gebruik eenvoudig weg. Daardoor vind je voor de hometrainer altijd wel een geschikt plekje thuis, hoe klein het ook is.
Ventilator
Hometrainers met een ingebouwde ventilator bieden de nodige verkoeling tijdens het sporten. Ze zijn bijzonder handig wanneer je het snel warm krijgt tijdens het sporten. De ventilator zit meestal ter hoogte van het stuur.
Bidonhouder
Met een bidonhouder heb je altijd een flesje water bij de hand. Meestal vind je een bidonhouder onder het stuur op de stand van de hometrainer. Handig bij intense trainingen!
Waterpas instelbaar
De beste hometrainers zijn vaak ook uitgerust met een systeem waarmee je het toestel waterpas zet. Over het algemeen zijn dit draaiknoppen aan de onderzijde van de stabilisators.
Luidsprekers
Sommige hometrainers zijn ook uitgerust met ingebouwde luidsprekers die je draadloos aan je smartphone of tablet koppelt. Zo hoef je geen hoofdtelefoon of oordopjes te dragen.
Neem bovendien ook een kijkje naar het totale gewicht van de hometrainer. Zo wegen hometrainers al makkelijk 25 kg of meer. Kortom, de beste hometrainer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
3. Welke weerstand wil je?
Hometrainers bieden op verschillende manieren weerstand wanneer je het toestel gebruikt. Je kiest dus best de weerstand die het best bij jouw trainingsdoel past. Hometrainers hebben doorgaans een magneetrem of elektromagneetrem. Bij een elektromagneetrem wordt de weerstand elektrisch bepaald. Hoe sterker de magneet is, hoe meer weerstand je krijgt. Dit is bij een magneetrem anders, hier bepaalt de afstand van de magneet tot het vliegwiel de weerstand. Doorgaans zijn hometrainers met een magneetrem goedkoper dan die met een elektromagneetrem.
4. Welke smartfuncties wil je?
De beste hometrainers beschikken tegenwoordig over enkele slimme functies. De belangrijkste zijn:
Bediening via app
Slimme hometrainers zijn te koppelen met je smartphone of tablet. Via apps op deze toestellen heb je mogelijkheid om je trainingsprestaties te monitoren of alternatieve trainingsprogramma's te gebruiken. Denk maar aan apps zoals Tunturi Routes, BeonTrack of iFit-live.
Ingebouwd scherm
De beste hometrainers zijn uitgerust met een ingebouwd scherm. Zo zie je in één oogopslag jouw trainingsgegevens en progressie. Let op dat niet alle schermen in kleur zijn. Sommige hometrainers hebben daarnaast ook een touchscreen in plaats van fysieke knoppen.
Data overdracht
Hometrainers met een data overdracht functie hebben de mogelijkheid om gegevens van je trainingssessie over te zetten naar andere apparaten als een smartphone, tablet of smartwatch (zowel Android als iOS. Deze overdracht gebeurt vaak via Bluetooth.
Indien een hometrainer beschikt over slimme functies, beschikt deze doorgaans over een Bluetooth functie. Sommige hometrainers beschikken ook over ingebouwde wifi.
5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een hometrainer?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Hometrainers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede hometrainer koop je al vanaf 200 euro. Wil je echter de beste hometrainer van 2024, dan betaal je al snel 450 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een hometrainer kan dus behoorlijk variëren.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een hometrainer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com, Coolblue of andere webshops goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste hometrainer van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
6. Wil het oog ook nog wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een hometrainer zal immers vaak op een zichtbare plek in je woonkamer, bureau of andere kamer in je huis staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw huis of interieur. Denk daarom bij het kiezen van een hometrainer ook even na over het design. Zo hebben sommige hometrainers een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer een kleurrijke afwerking of enkele accentkleuren.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je hometrainer qua stijl en/of kleur matcht met je interieur. Zo kan je het toestel ook matchen met andere fitnessapparaten als je loopband, crosstrainer of roeitrainer. Anders wordt zelfs de beste hometrainer, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over hometrainers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke hometrainer je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste hometrainers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!