zomerdeals

Overschakelen van een mechanische harde schijf naar een solid state drive (SSD) is één van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om je desktop, gaming PC of laptop sneller te maken. Met de uitgave van QLC-drives en prijzen die eindelijk sterk beginnen te dalen, is het nu het perfecte moment om een nieuwe SSD te kopen.

Maar waarom zijn SSD’s hun hogere prijs waard in vergelijking met de traditionele (externe) harde schijven? Welke types van SSD’s bestaan er? En welke zijn momenteel de beste SSD’s van het moment? Dat en meer lees je in dit artikel!

Dit zijn de beste SSD’s van het moment (update: juli 2020)

Ben je van plan om jouw harde schijf of SSD in jouw PC of laptop te vervangen? Prima idee! Hieronder vind je de beste SSDs van het moment, onderverdeeld in twee groepen: de beste M.2 SSD (SATA en NVMe) en de beste 2,5 inch SATA-SSD. Deze twee types van solid state drives worden momenteel het meest verkocht. Ze liggen qua prijs niet alleen goed in de markt, bovendien scoren ze ook bijzonder goed in reviews van externe partijen zoals de Consumentenbond en Hardware.info. Ik heb ze alvast gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

1. De beste 2,5 inch SATA-SSDs

Ben je op zoek naar de beste 2,5 inch SATA-SSD van het moment? Dan behoren de Crucial MX500 en Samsung 860 EVO tot de beste binnen hun categorie.

Crucial heeft met de MX500-serie een budgettopper in handen. Met een prijs die vrijwel onverslaanbaar is en prestaties die niet moeten onderdoen aan de duurdere SSD’s, behoort de Crucial MX500 tot één van de beste SATA-SSD’s van het moment. De MX500-serie is verkrijgbaar in vier capaciteiten, startende van 250 GB tot en met 2 TB. Op het gebied van betrouwbaarheid scoort de Crucial MX500 bijzonder goed. Deze SSD biedt bescherming tegen stroomuitval, beschikt over een automatische foutcorrectie en biedt volledige ondersteuning voor hardwarematige encryptie. Bovendien geniet je bij de Crucial MX500 ook van een relatief lange garantie van vijf jaar.

De Samsung 860 EVO is net een fractie sneller en zuiniger in sommige benchmarks, maar in de praktijk ga je dat verschil eigenlijk niet meteen merken. De 860 EVO is echter ook verkrijgbaar in een 4 TB-versie. Qua lees- en schrijfsnelheid verschilt de 860 EVO met de MX500 niet echt veel. Enigste pluspunt is dat de Magician-software om data over te zetten van een harde schijf naar een SSD nét iets beter is dan dat van Crucial. De Samsung 860 Evo is dus een goed alternatief voor de Crucial MX500, enkel kost deze SSD vaak net iets meer.

 • Crucial MX500
 • Interface: SATA III

 • Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB

 • Garantie: 5 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 510 MB/s
  Maximale leessnelheid: 560 MB/s

 • Samsung 860 EVO
 • Interface: SATA III

 • Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB

 • Garantie: 5 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 520 MB/s
  Maximale leessnelheid: 550 MB/s

 

2. De beste SATA M.2-SSDs

De Crucial MX500 en Samsung 860 EVO zijn ook verkrijgbaar in M.2 formaat, indien je liever niet gebruik wilt maken van een SSD in 2,5 inch formaat en je moederbord is uitgerust met M.2-sloten. Deze M.2 SSDs verschillen qua snelheid anders niet met hun 2,5 inch varianten.

 • Crucial MX500
 • Interface: SATA M.2

 • Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB

 • Garantie: 5 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 510 MB/s
  Maximale leessnelheid: 560 MB/s

 • Samsung 860 EVO
 • Interface: SATA M.2

 • Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB

 • Garantie: 5 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 520 MB/s
  Maximale leessnelheid: 550 MB/s

 

3. De beste NVMe M.2-SSDs

Wil je een écht snelle SSD, dan ben je op zoek naar een solid state drive met het NVMe-protocol. Je mag bij deze SSDs sequentiële leessnelheden van ongeveer 3000 MB/s en schrijfsnelheden van ongeveer 2500 MB/s verwachten, waardoor ze zo’n 5 à 6 keer sneller zijn dan de traditionele SATA-SSDs.

De markt van de M.2 SSDs werd lange tijd gedomineerd door Samsung. In 2019 heeft Samsung echter concurrentie gekregen van onder meer Intel, dat met haar nieuwe 660P-serie gelijkaardige prestaties biedt. Momenteel behoren de Intel 660P en de Samsung 970 EVO Plus tot de beste NVMe M.2 SSD’s van het moment. Ze zijn beschikbaar in 250 GB, 500 GB, 1 TB en 2TB-versies. Qua prijs is de Intel 660P behoorlijk wat goedkoper dan de Samsung 970 EVO Plus. Afgezien daarvan zijn beide drives toppers in hun segment. Ze hebben namelijk allebei de Excellent Choice Award bij Hardware.info ontvangen!

 • Intel 660P
 • Interface: NVMe

 • Opslagcapaciteit: 500 GB, 1 TB, 2 TB

 • Garantie: 2 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 1800 MB/s
  Maximale leessnelheid: 1800 MB/s

 • Samsung 970 EVO Plus
 • Interface: NVMe

 • Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB

 • Garantie: 5 jaar

 • Maximale schrijfsnelheid: 3200 MB/s
  Maximale leessnelheid: 3500 MB/s

 


Wat zijn de voordelen van een SSD?

Een SSD biedt tegenover de traditionele harde schijf bijzonder veel voordelen. Daardoor wordt de solid state drive anno 2019 ook steeds vaker gekozen als opslagapparaat.

 • Sneller: In tegenstelling tot de traditionele harde schijf heeft een SSD geen bewegende onderdelen zoals een draaiende schijf of bewegende lees- en schrijfkoppen. Een solid state drive is opgebouwd uit NAND flash geheugenchips (die behoorlijk snel zijn), waardoor de toegangstijd van een SSD bijzonder kort is. Hierdoor start jouw laptop, tablet of (game) PC veel sneller op, kan je programma’s sneller openen en kopieer je of verplaats je jouw bestanden nóg sneller.
 • Minder schokgevoelig: Omdat traditionele harde schijven, zoals ik je al eerder vertelde, draaiende onderdelen bevatten, zijn ze erg kwetsbaar bij een val of stoot. Hierdoor is het risico op verlies van data is behoorlijk groot. Omdat een SSD enkel over NAND-geheugenchips beschikt, is het daarom ook minder schokgevoelig. Ben je bijvoorbeeld vaak onderweg met jouw laptop? Dan is een SSD dus geen overbodige luxe!
 • Energiezuiniger: Solid state drives zijn, alweer door het ontbreken van bewegende onderdelen, ook aanzienlijk energiezuiniger dan een harde schijf. Zeker voor laptops is dat een belangrijk voordeel, aangezien dit het uithoudingsvermogen van de accu ten goede komt.
 • Geluidsloos: Omdat er tenslotte ook geen draaiende magnetische schijf aanwezig is in een solid state drive, is het ook geluidsloos. Je hoort er echt helemaal niets van. De tijd van geratel afkomstig van je harde schijf is dus voorbij!

Welk type SSD heb ik nodig? 

Momenteel is een SSD beschikbaar in vier verschillende formaten. Jouw keuze is afhankelijk van welke type SSD jouw laptop of desktop ondersteunt. Om zeker te weten welk type SSD in jouw desktop of laptop past, zoek je best het modelnummer van je systeem op.

2,5 inch SATA-SSD

SATA-SSD: Crucial MX500

Ben je van plan om de harde schijf van jouw oudere laptop of desktop te vervangen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een 2,5 inch SATA-SSD. Deze SSD schijven passen namelijk in de houder van je harde schijf en beschikken bovendien over dezelfde SATA-aansluiting. Dit maakt het je natuurlijk gemakkelijk om een harde schijf te vervangen met een SSD. Naarmate solid state drives de afgelopen jaren steeds sneller werden, begonnen ze tegen de limieten van de SATA III-interface te lopen. De maximale lees- en schrijfsnelheid van een SSD met SATA III-interface bedraagt 550 à 600 MB/s. Om deze limiet te overschrijden, werd een volledig nieuwe interface gemaakt: NVMe.

mSATA SSD

mSATA SSD: Samsung 860 EVO

Fabrikanten zoals Samsung en Kingston hebben van hun 2,5 inch SSD’s ook een kleinere variant uitgebracht, namelijk de mSATA SSD. Deze kleinere variant is geschikt voor laptops, ultrabooks en andere kleinere apparaten (zoals de Raspberry Pi) met een mSATA-aansluiting op het moederbord. Een mSATA-aansluiting is vaak aanwezig op het moederbord wanneer er geen ruimte is voor een 2,5 inch SSD. Het klopt trouwens niet dat het kleinere formaat van een mSATA SSD een invloed zou hebben op de lees- en schrijfsnelheid. Uit tests is gebleken dan een mSATA SSD even snel is als een 2,5 inch SSD.

M.2 SSD

M.2 SSD: Samsung 970 EVO

Een M.2 SSD is een langwerpige insteekkaart die je in een M.2-slot rechtstreeks op het moederbord kunt aansluiten. Behalve over een efficiënter protocol, kunnen M.2 SSDs ook over een veel snellere interface beschikken. Om het je moeilijker te maken, is een M.2 SSD zowel beschikbaar met een SATA-interface als een NVMe-interface. De SATA-variant is niet sneller dan de traditionele SATA-SSD, met een maximale lees- en schrijfsnelheid van zo’n 550 à 600 MB/s. De NVMe-interface (wat staat voor Non Volatile Memory Express) is speciaal ontwikkeld voor communicatie met SSD’s via de PCIe-aansluiting. Met vier PCIe Gen. 3-lanes, kan een M.2 SSD met NVMe-interface een maximale lees- en schrijfsnelheid tot wel 4 GB/s behalen… Razendsnel en ideaal voor bijvoorbeeld een workstation of budget game PC!

Het merendeel van de moederborden met een M.2-slot ondersteunen zowel de SATA- als NVMe-variant. Toch zijn er enkele uitzonderingen, raadpleeg dus altijd de handleiding van jouw moederbord. Om een M.2 SSD te installeren op het moederbord, moet de lengte van de insteekkaart overeenkomen met die van de aansluiting op het moederbord. Controleer daarom of de aansluiting (B, M of B+M sleutel) van de M.2 SSD op jouw moederbord of in je laptop past.

PCIe SSD

PCIe-SSD: Intel Optane 900P

Indien je een extra PCIe x4 of x16 slot op je moederbord vrij hebt, of als je moederbord geen M.2 sloten (vrij) heeft, dan kun je ook een PCIe SSD installeren in je desktop. Een PCIe SSD is een PCIe adapterkaart met daarop een M.2-kaart gesoldeerd.

Hoe groot moet mijn SSD zijn?

Net zoals je bij de aankoop van een studentenlaptop afwegingen moet maken, is dit bij de keuze van een SSD ook niet anders. Hoe kleiner de opslagcapaciteit van je SSD is, hoe selectiever je moet zijn bij het installeren van software en het opslaan van bestanden. Selectief software installeren en verwijderen kan best vervelend zijn. Daarom is een SSD met een grote opslagcapaciteit vaak de beste optie. Twijfel je over de opslagcapaciteit die je nodig hebt? Aan de hand van de onderstaande gebruikssituaties weet jij hoeveel opslagcapaciteit je minimum nodig hebt!

4 GB werkgeheugen voor PCs en laptops Heb je een desktop of laptop en gebruik je die hoofdzakelijk om te internetten, foto-albums te maken of af en toe een film te downloaden en te bewaren? Kies dan minstens voor een SSD met een opslagcapaciteit van 250 GB of 500 GB. Houd er trouwens rekening mee dat het besturingssysteem van je PC ook ruimte in beslag neemt! Windows 10 neemt ongeveer 25 GB in beslag en macOS ongeveer 35 GB.

Ben je een fanatieke gamer en heb je graag verschillende games op jouw eigen samengestelde PC staan? Dan heb je een SSD met een opslagcapaciteit van minstens 500 GB nodig. Hedendaagse games nemen steeds meer opslagruimte in beslag. Zo neemt GTA V bijvoorbeeld al 70 GB in beslag!  Met een SSD van 500 GB heb je voldoende opslag voor je besturingssysteem en 5 à 7 tal games. Ben je van plan om bovendien ook nog enkele films of series te downloaden? Kies dan voor een SSD van 1 TB of meer.

32 GB werkgeheugen voor grafische designers

Gebruik je professionele videobewerkingssoftware waarmee je onder ander video’s in 4K kwaliteit bewerkt? Of bewerk je elke dag complexe beeldbestanden met heel veel megapixels? Of je nu hobbymatig foto’s en video’s bewerkt of professioneel te werk gaat, met een SSD van minimum 1 TB maak je jouw leven een stuk eenvoudiger.

Kan ik de harde schijf van mijn Playstation 4 (Pro) of Xbox One (X) vervangen met een SSD om de laadtijden te verbeteren?

Zeker weten! Het verschil in laadtijden tussen de ingebouwde harde schijf en een SSD is enorm. De Crucial MX500 en de Samsung 860 EVO zijn hiervoor ideaal. Op de PS4 (Pro) kun je eenvoudig de originele harde schijf vervangen met een SSD. Om gebruik te kunnen maken van een SSD op de Xbox One (X) moet je de solid state drive extern verbinden met een USB 3.0 SATA-kabeltje.