Gepubliceerd op 14 juli 2019 door Steven De Moor – Laatste update op 17 november 2023.

Het vervangen of uitbreiden van het RAM-geheugen in je laptop is heel eenvoudig. Volg de stappen hieronder en je bent in no-time klaar. Succes!

Wil je graag meer weten over het RAM-geheugen of hoeveel je hiervan precies nodig hebt? Lees dan het artikel: Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig? Op de verkeerde pagina beland en zoek je een gids om je RAM-geheugen in je desktop uit te breiden of te vervangen? Lees dan het artikel: Je desktop RAM-geheugen uitbreiden in 5 eenvoudige stappen!

Wat heb je nodig?

Tip: laat je nieuwe laptop geheugen zo lang mogelijk in de verpakking zitten. Hierdoor verminder je de kans op beschadiging door bijvoorbeeld statische elektriciteit.

Het RAM-geheugen in een laptop uitbreiden of vervangen

Stap 1: schakel de laptop uit

Schakel je laptop uit en ontkoppel vervolgens alle kabels. Hierbij inbegrepen zijn bijvoorbeeld de laptopadapter (oplader) en USB-apparaten als een printer en een toetsenbord/muis. Beschikt jouw laptop over een verwisselbare accu? Verwijder deze dan ook meteen (vergeet je antistatische armband niet). Hou tenslotte ook nog enkele seconden de aan/uit-knop ingedrukt. Hiermee ontlaad je laptop van de resterende opgeslagen energie.

Stap 2: voorkom een statische lading

Ben je van plan om het RAM-geheugen van je laptop te vervangen of uit te breiden, dan is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Zo'n lading wordt veroorzaakt door wrijving en kan door iedereen worden opgewekt. Je hebt het waarschijnlijk al eens gevoeld als een schokje wanneer je iemand een hand geeft. Computeronderdelen en statische elektriciteit zijn geen beste vriendjes. Geef je zo'n lading aan een computeronderdeel, dan is het goed mogelijk dat je onherstelbare schade aanricht. Daarom is het belangrijk dat je bij het uitbreiden of vervangen van het RAM-geheugen in je laptop gebruik maakt van een antistatische armband.

Stap 3: schroef de onderkant van je laptop los

Om het RAM-geheugen van je laptop te vervangen, is het nodig dat je de onderkant van je laptop los schroeft. Het is mogelijk dat de onderkant van je laptop uit verschillende panelen bestaat. Volg de stap hieronder die van toepassing is:

3a: De onderkant van je laptop bestaat uit verschillende panelen

Leg je dichtgeklapte laptop met de onderkant naar boven op de handdoek. Zoek vervolgens het paneel waarmee je toegang krijgt tot het laptopgeheugen. Dit kan je herkennen aan een kleine afbeelding die RAM-modules voorstelt (rechthoekig blokje met streepjes). Je kan ook eventueel de handleiding van je laptop raadplegen om de locatie van het werkgeheugen te ontdekken. Zorg dat je de schroefjes niet verliest.

RAM geheugen in een laptop uitbreiden
Onderaan het paneel zie je de afbeelding van het RAM-geheugen

3b: De onderkant van je laptop bestaat uit één geheel

Leg je dichtgeklapte laptop met de onderkant naar boven op de handdoek. Draai vervolgens de schroefjes uit het paneel los en verwijder nadien het paneel. Zorg dat je de schroefjes niet verliest.

Stap 4a: verwijder het oorspronkelijke RAM-geheugen (optioneel)

Verwijder de oorspronkelijk SODIMM modules. Maak de klemmetjes aan de zijkant van het laptopgeheugen open zodat de modules in een lichte hoek (45°) naar omhoog schieten. Neem vervolgens de zijkanten van de geheugen modules vast, zodat je ze veilig kan verwijderen.

Stap 4b: installeer het nieuwe RAM-geheugen

Het is belangrijk dat je de geheugenmodules in je laptop correct installeert. Je doet dit door de inkeping op het RAM-geheugen uit te lijnen met de uitstulping in de sleuf van het moederbord. Druk de module stevig aan en duw het vervolgens naar beneden totdat het laptopgeheugen plat ligt. Het klemmetje zal vervolgens dichtklikken. Klaar, je hebt het RAM-geheugen van je laptop vervangen!

RAM geheugen weer installeren

Stap 5: schroef je laptop weer dicht en zet je laptop weer aan

Je kan de laptop weer dichtschroeven. Heb je jouw verwisselbare accu helemaal in het begin verwijderd? Ja? Klik deze dan weer vast.

RAM geheugen

Het is aangeraden dat je het controleert of het RAM-geheugen door het besturingssysteem wordt herkend. Je doet dit door naar het venster met systeemeigenschappen te gaan (Windows-knop + Pause).

Problemen na het uitbreiden van je nieuwe RAM-geheugen?

Start je laptop niet meer op of krijg je een foutmelding bij het opstarten van het besturingssysteem? Misschien dat je de oplossing van het probleem hieronder vindt:

  • Verwijder de nieuwe RAM-geheugen module(s) en steek eventueel het oude RAM-geheugen er opnieuw in. Start je laptop opnieuw op? Dan is de schuldige het laptopgeheugen en niet je laptop (de volgende stappen lees je hieronder). Indien je nog steeds problemen hebt met het opstarten van je laptop, ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk bij het toestel zelf. Heb je tijdens het vervangen of uitbreiden van je RAM-geheugen per ongeluk een kabeltje losgetrokken of – erger – een statische schok gegeven aan de onderdelen van je laptop?
  • Niet elke SODIMM geheugenmodule is compatibel met je laptop:
    • Ben je 100% zeker dat het nieuwe RAM-geheugen compatibel is met je laptop? Wanneer het RAM-geheugen niet compatibel is met je moederbord, is de kans groot dat dit de reden is waarom je laptop niet wilt opstarten. Het is namelijk belangrijk dat de geheugenmodules dezelfde snelheid hebben. Je hebt namelijk RAM-geheugen met snelheden als 2400 MHz, 2666 MHz, 3000 MHz enzoverder. Wanneer de snelheid van je laptopgeheugen niet overeenkomt, is het goed mogelijk dat er prestatieproblemen optreden en zelfs problemen bij het opstarten.
  • Geeft Windows iets minder werkgeheugen weer dan dat je hebt geïnstalleerd? Geen paniek! Een ander programma, zoals CPU-Z, zal je hoogstwaarschijnlijk wel het correct aantal RAM-geheugen weergeven.
  • Nog steeds problemen? Neem je laptop dan mee naar de lokale computerwinkel.

Ben je nog op zoek naar laptopgeheugen? Dan beveel ik de onderstaande aan!

Hieronder vind je twee beste RAM-geheugen modules voor laptops. Het is belangrijk dat je het juiste type RAM-geheugen koopt voor je laptop. DDR4 is sinds enkele jaren de standaard. Ben je in het bezit van een iets oudere laptop? Dan is de kans groot dat je over DDR3 RAM-geheugen beschikt.

Pricing table with an Table ID of "ramlaptop_5e640e4c486dd" is not defined.


Weet je niet zeker wat voor RAM-geheugen er in jouw laptop zit, dan raad ik je de gratis tool CPU-Z aan. Deze tool geeft je in een handomdraai alle benodigde gegevens van het ingebouwde geheugen weer.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over RAM-geheugen? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Geraak je er nog steeds niet uit hoe je het RAM-geheugen in jouw laptop kan uitbreiden? Of wil je graag je mening kwijt over dit artikel? Dat kan in de reacties!