zomerdeals

Breng jij ook zoveel tijd door achter je gaming PC? Dan heb je misschien baat bij een mechanisch toetsenbord. De populairste streamers, de meest succesvolle professionele gamers en een legioen aan typisten en programmeurs zweren erbij: mechanische toetsenborden kunnen je computerervaring drastisch verbeteren. Maar, hoe werkt een mechanische toetsenbord nu precies? Welk type Cherry switch past er bij jou? En wat is nu het beste mechanische toetsenbord voor jouw budget? Dat en meer lees je in dit artikel!

Membraan vs. Mechanisch

Het overgrote deel van de toetsenborden die je in de winkel vind, maken gebruik van ofwel een plastic membraan ofwel een rubberen dome. Bij deze technologieën liggen de toetsen op een verend stukje rubber. Onder het stukje rubber vind je vervolgens een membraan dat jouw toetsaanslagen registreert. Membraantoetsenborden zijn populair omdat ze goedkoop zijn en in alle geuren en kleuren beschikbaar zijn. Het nadeel van deze technologie is dat membraantoetsen je weinig feedback geven en je ze helemaal moet indrukken om een toetsaanslag te registreren. Zaken die niet prettig zijn voor gamers of mensen die enorm veel tikken. Er bestaat echter een alternatief, namelijk het mechanische toetsenbord.

Een mechanisch toetsenbord is zo bijzonder omdat elke toets is voorzien van zijn eigen mechanische schakelaar, ook wel gekend als een switch. Zo’n mechanische schakelaar bestaat uit vijf onderdelen:

De onderdelen van een Cherry MX Red switch
 1. Een steel waarop de toets is gemonteerd. De vorm van de steel bepaalt het type switch.
 2. Twee metalen contactvlakken die, wanneer ze elkaar raken, een toetsaanslag registreren.
 3. Een springveer die rond de steel zit en ervoor zorgt dat deze terug in de ruststand terecht komt.
 4. De behuizing die alle onderdelen bij elkaar houdt.

De mechanische schakelaar is zo geliefd omdat het punt waarop het toetsenbord je aanslag registreert (het actuatiepunt) al na enkele millimeters indrukken is bereikt. Hierdoor kan een ervaren typist een veel hogere typsnelheid behalen en een gamer sneller reageren. Daar komt bij dat een mechanische schakelaar tot 50 miljoen keer kan worden ingedrukt zonder merkbare slijtage, ruim tien maal meer dan een toetsenbord met membraantoetsen. Ook is een mechanischtoetsenbord eenvoudiger te reinigen, omdat je alle keycaps (toetsen) eenvoudig kan verwijderen én vervangen. Tot slot geven mechanische schakelaars je soms ook feedback wanneer een toetsaanslag wordt geregistreerd, zowel hoorbaar als voelbaar in je vingers.

Welke mechanische switch past bij jou?

Wat voor feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van het type mechanische schakelaar. Cherry, een Duits bedrijf dat al ruim drie decennia lang mechanische schakelaars produceert, is ongetwijfeld de meest bekende fabrikant. De Cherry MX-switches zaten jarenlang in het overgrote deel van de mechanische toetsenborden op de markt en kennen diverse varianten die met kleuren worden aangeduid. Sinds het patent op de MX-switches enkele jaren geleden verliep, zijn een heleboel andere fabrikanten als Kailh, Razer, Gateron en Romer-G de Cherry-switches gaan kopiëren. Deze fabrikanten hebben meteen ook de verschillende kleurcodes en hun bijbehorende karakteristieken van Cherry overgenomen, zodat je gemakkelijk weet waar je aan toe bent. De vijf populairste mechanische switches van Cherry zijn de MX Blue, MX Brown, MX Red en MX Silver.

 

Cherry MX Blue

Cherry MX Blue

De Cherry MX Blue switches zijn gekend om hun duidelijk voelbare feedback én hun hoorbare (luide) klik. Omdat je precies voelt en hoort wanneer je toetsaanslag wordt geregistreerd, hoef je in principe de toets niet helemaal in te drukken. Verder is de kracht die nodig is om deze switch in te drukken behoorlijk hoog (50 gram), waardoor ze minder geschikt is voor snelle games. Wel is de MX Blue switch ideaal voor een typist of programmeur.

Cherry MX Red

De Cherry MX Red is een lineaire switch. Dit wilt zeggen dat je minder kracht nodig hebt om de switch in te drukken (45 gram), maar dat je ook niet voelt of hoort wanneer een toetsaanslag wordt geregistreerd. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor het langere typ- en programmeerwerk. De MX Red is wel bijzonder populair bij gamers omdat de switch gevoeliger is en omdat er minder kracht nodig is om een toets lang in te drukken.

 

Cherry MX Red

 

Cherry MX Brown

Cherry MX Brown

De Cherry MX Brown biedt het perfecte evenwicht tussen een MX Blue en MX Red switch. Deze switch beschikt namelijk over dezelfde mechanische feedback als de MX Blue, mist het ‘klik’-geluid en is gemakkelijk in drukken (45 gram). Hierdoor is de MX Brown bijzonder populair bij gebruikers die hun mechanisch toetsenbord intensief en langdurig willen gebruiken om zowel te typen als te gamen.

Cherry MX Silver (Speed)

De Cherry MX Silver, ook wel gekend als de MX Speed, is het antwoord op de vraag naar hoe gamers nog sneller kunnen reageren. Ze zijn gelijkaardig aan de MX Red switches, zonder voelbare feedback en een lichte aanslag, maar hebben een nog snellere reactietijd. Je hoeft de MX Silver namelijk maar 1,2 millimeter in te drukken om een toetsaanslag te registreren en is daarmee de snelste switch ter wereld.

 

Cherry MX Silver (Speed)

 

De keuze van het type mechanische switch blijft een kwestie van smaak. Je gaat, eigenlijk letterlijk, op je gevoel af. Kan je nog altijd niet kiezen? In de fysieke winkels van Coolblue bijvoorbeeld vind je Cherry testers waarmee je zelf kan uittesten welke switch het best bij jou past.

Dit zijn de beste mechanische toetsenborden van het moment (update: juli 2020)

Zoals bij bijvoorbeeld mijn koopgids voor een budget game PC, is het uitkiezen van een mechanisch toetsenbord ook erg afhankelijk van je eigen voorkeuren. De vier mechanische toetsenborden die ik gekozen heb bieden de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Mechanische toetsenborden om te gamen

 • Corsair K63
 • Mechanische switch: Cherry MX Red

 • Layout: Qwerty of Azerty

€€
 • Corsair Gaming K68
 • Mechanische switch: Cherry MX Red

 • Layout: Qwerty of Azerty

€€€
 • Corsair K95 RGB Platinum
 • Mechanische switch: Cherry MX Speed of Cherry MX Brown

 • Layout: Qwerty of Azerty

Corsair K63

Zoek je een goed en bovenal betaalbaar mechanisch toetsenbord voor gaming, dan komt de Corsair K63 in aanmerking. Voor de relatief zachte prijs van 87 EUR haal je een prima mechanisch toetsenbord in huis met een strakke uitstraling en RGB-verlichting, een fijne aanslag en prima werkende software. De CK550 is voorzien van Cherry MX Red switches en is zowel beschikbaar in een Qwerty als Azerty uitvoering. Dit mechanische toetsenbord valt voor zijn prijs ook op door behuizing van geborsteld aluminium en RGB verlichte toetsen. Bovendien biedt de K63 jou ook de mogelijkheid om macro’s snel en eenvoudig in te stellen

Corsair Gaming K68 

Om een goed mechanisch toetsenbord te kopen, hoef je geen honderden euro’s uit te geven. Dat bewijst Corsair met de K68 dat verkrijgbaar is voor 99 EUR. De K68 is voorzien van Cherry MX Red switches, die een lineaire en lichte toetsaanslag bieden, en is beschikbaar in zowel een Qwerty als Azerty uitvoering. Het design van de K68 is strak. De matzwarte behuizing is vervaardigd uit een mix van metaal en plastic en ziet er robuust uit. Daarnaast is het toetsenbord voorzien met rode achtergrondverlichting. Corsair levert bij de K68 ook een polssteun die je aan het toetsenbord kan vastklikken. Bovendien vind je op de K68 ook enkele extra toetsen om het volume te regelen en mediaspelers te bedienen, de helderheid van de toetsenbordverlichting te regelen en een knop om de Windows-toets uit te schakelen. Met dit mechanisch toetsenbord hoef je je trouwens geen zorgen te maken over ongelukjes met een tas koffie of een glas water. Elke toets van dit mechanisch toetsenbord is immers voorzien van een laagje synthetisch rubber waardoor ze stof- en waterdicht zijn!

Zoek je een mechanisch toetsenbord met een goede bouwkwaliteit, dat prima presteert en daarbovenop een mooi prijskaartje heeft? Dan zit je met de K68 zeker goed. Corsair levert met dit mechanisch toetsenbord een topmodel af. De technologiewebsite Hardware.info beloonde de Corsair Gaming K68 met de Great Value Award.

Corsair K95 RGB Platinum

De K95 RGB Platinum is met een richtprijs van 199 EUR het vlaggenschip van Corsair. Dit mechanische toetsenbord van onevenaarbare bouwkwaliteit is uitgerust met Cherry MX Speed switches, maar je hebt ook een uitvoering met Cherry MX Brown switches. De K95 RGB Platinum is ook beschikbaar in zowel een Qwerty als Azerty uitvoering. De bouwkwaliteit van de K95 is gewoonweg uitstekend. De frame van dit mechanisch toetsenbord is gemaakt van duurzaam aluminium. Bovendien beschikt de K95 ook over RGB-verlichting, die niet beperkt blijft tot de toetsen. Zo is het logo van Corsair verlicht en is er aan de bovenkant van het toetsenbord een stijlvolle RGB-strip toegevoegd. Smaken kunnen verschillen, maar de K95 is het mooiste mechanische toetsenbord die ik al heb gezien. Overigens beschikt de K95 ook over zes aparte macrotoetsen met een traanplaatmotief, mediatoetsen, drie toetsen om tussen gebruikersprofielen te schakelen, een toets om de helderheid van de verlichting te regelen en een knop om de Windows-toets uit te schakelen.

Bovenop het toetsenbord krijg je van Corsair ook een handleiding, twee setjes van alternatieve keycaps (toetsen), een keycap puller en een kwalitatieve afneembare polssteun. De K95 ondersteunt ook de Corsair Utility Engine, software waarmee je de functie of achtergrondverlichting van elke individuele toets kan aanpassen. De CUE software wordt trouwens niet alleen gebruikt voor mechanische toetsenborden, maar ook bij andere randapparatuur van Corsair. Ben je in het bezit van een RGB-computermuis of headset van Corsair, dan kan je de leds synchroniseren met elkaar. De K95 RGB Platinum is naar mijn mening het beste mechanische gaming toetsenbord dat beschikbaar is in België. De technologiewebsite Hardware.info beloonde de K95 RGB Platinum met de Ultimate Product Award.