Gepubliceerd op 21 oktober 2018 door Steven De Moor – Laatste update op 17 november 2023.

Het wereldwijde web krioelt van de gratis software. En waarom zou je veel geld neertellen voor een softwarepakket als er ook een gratis variant beschikbaar is? In dit artikel vind je enkele van mijn favoriete gratis programma’s die ik dagelijks gebruik. Lees je even mee?impression?p=1&s=55764&t=url&f=BAN&name=Beautyweken

Snel gratis software installeren met Ninite

Ninite 1

Het downloaden en installeren van je favoriete gratis software op een (nieuwe) PC of (studenten)laptop is vaak een heel gedoe. Gelukkig kan dat sneller met Ninite! Het is een onmisbare tool geworden wanneer ik mijn eigen computer van een verse Windows installatie wil voorzien. Ninite biedt je een 80-tal populaire gratis programma’s aan die na selectie automatisch worden gedownload en geïnstalleerd op jouw computer. Bijzonder interessant is dat alle ongewenste extra’s, zoals toolbars, automatisch worden gedeactiveerd tijdens de installatie.

Op mijn eigen voorkeurslijstje staan Chrome, 7-Zip, Notepad++, VLC Media Player, Spotify, Malwarebytes, Adobe Acrobat Reader en Steam. Wanneer je jouw keuze uit gratis software hebt gemaakt, klik je op knop Get Your Ninite. Je wordt naar een nieuwe pagina geleid en je op maat gemaakte installatiebestand wordt automatisch gedownload. Het enige wat je nadien hoeft te doen is het installatiebestand te starten en wachten tot alles geïnstalleerd is. Ninite zal je tijdens dit installatieproces geen enkel dialoogvenster voorschotelen. Het programma installeert trouwens automatisch de 64 bit-versie van jouw software als je effectief met een 64 bit-besturingssysteem werkt. Verwijder na de installatie van je gratis software het installatiebestand niet van je computer. Hiermee kan je immers jouw geïnstalleerde programma’s up-to-date houden. Het volstaat om gewoon het installatiebestand opnieuw te openen, zodat Ninite op zoek gaat naar updates van alle gratis software die in jouw installatiebestand zitten.

Mediaspelers

VLC Media Player

Gratis software: VLC Media Player

VLC Media Player is zonder twijfel de populairste mediaspeler voor Windows (10). Het programma is zo populair omdat het de meeste audio- en videoformaten afspeelt en, in tegenstelling tot Windows Media Player, ook over een groot arsenaal aan codecs beschikt. Zo groot zelfs dat je in de meeste gevallen geen externe codecs hoeft te downloaden. De open-source mediaspeler biedt daarbovenop ook ondersteuning voor Chromecast, waarmee je moeiteloos je muziek en video’s naar je televisietoestel streamt. Verder biedt VLC, voor de geeks onder ons, ook hardwareversnelling aan voor het decoderen van 4K- en 8K-video, 360-gradenvideo’s en 3D audio.

De populariteit van deze gratis software is ook te danken aan de gebruiksvriendelijke interface. Er zijn ook enorm veel leuke extra’s en instellingen voor gebruikers die het beste uit hun mediaspeler willen halen. Je hebt onder andere de mogelijkheid om CD’s en DVD’s te kopiëren naar een (externe) harde schijf, bestanden te converteren naar een ander formaat, YouTube-video’s te downloaden en ondertitels toe te voegen aan een film of aflevering. Kortom, VLC mag eigenlijk op geen enkel systeem ontbreken.

-> Download VLC Media Player.

Daum PotPlayer

gratis software potplayer

Wie denkt aan een gratis mediaspeler komt al snel terecht bij VLC Player. Minder bekend is Daum PotPlayer. Onterecht eigenlijk, want vooral gevorderde gebruikers zullen met deze gratis software bijzonder veel plezier hebben.

Wat PotPlayer alvast met zijn grootste concurrent VLC Media Player deelt, is dat het programma met nagenoeg alle mogelijke audio- en videoformaten overweg kan. Behalve de modern(ere) ogende gebruikersinterface, herbergt Potplayer ook een heleboel andere opties en extra functies. Je hebt als gebruiker bijvoorbeeld de mogelijkheid om:

 • een momentopname van een scène te maken;
 • een begin- en eindpunt van een filmfragment te markeren, zodat je het fragment automatisch kan laten herhalen;
 • fragmenten in slow-motion te laten afspelen;
 • het programma online te laten zoeken naar ondertitels voor jouw film of aflevering;
 • met een muisklik naar een vorige of volgende frame of naar een vorige of volgende ondertitel te springen;
 • beschadigde of onvolledige videobestanden af te spelen;
 • een URL van een YouTube-filmpje rechtstreeks in het programma af te spelen;

Er is weinig wat PotPlayer niet kan, het duurt alleen even vooraleer je alle opties vlot in de vingers hebt. Momenteel is Daum PotPlayer mijn favoriete multimediaspeler!

-> Download Daum Potplayerimpression?p=1&s=55764&t=url&f=BAN&name=Solden%20juli%202019&subid=solden

Muziek

Spotify

spotify

Wie kent Spotify niet? De Zweedse digitale muziekservice was jaren geleden de eerste die het luisteren van muziek vertaalde naar een online streamingdienst. Met deze gratis software kun je miljoenen nummers beluisteren op je computer, smartphone of smartwatch. De beperkingen van de gratis versie van Spotify zijn enerzijds dat je reclame te zien en te horen krijgt, en anderzijds dat je maar een aantal keer per uur nummers kunt overslaan.

Webbrowser

Google Chrome

Google Chrome

Google heeft sinds 2008 zijn eigen webbrowser, genaamd Google Chrome. De webbrowser van Google is alomtegenwoordig – en terecht! Met een volledige Google-accountintegratie, een bloeiend extensie-ecosysteem en prima prestaties is het niet moeilijk dat Chrome de gouden standaard is voor webbrowsers.

Google heeft onlangs (september 2018) Chrome 69 uitgebracht, ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de browser. In Chrome 69 zien we een belangrijk visueel herontwerp en een aantal mooie nieuwe functies. De interface is gladgestreken, waardoor alle eerdere scherpe randen en scherpe hoeken verloren zijn gegaan voor een vriendelijker en aantrekkelijker uiterlijk. Tabbladen zijn gemakkelijker te identificeren dankzij meer zichtbare favicons, perfect voor iedereen die doorgaans een groot aantal tabbladen openhoudt. Bovendien genereert de wachtwoordmanager van Chrome nu automatisch sterke wachtwoorden. De zoekbalk, ook wel gekend als deOmnibox, biedt nu “rich snippets”, bestaande uit nuttige antwoorden op vragen wanneer ze worden ingetypt, rekenmachine resultaten, scores voor wedstrijden enzovoort. Ook zijn jouw favoriete websites nu toegankelijker in een nieuw tabblad.

Als je nog altijd niet zeker weet welke webbrowser je moet gebruiken, dan raad ik je Google Chrome ten zeerste aan! Je cookies verwijderen in Google Chrome is bovendien ontzettend gemakkelijk!

-> Download Google Chrome.

Digitale beeldbewerking

GIMP

gratis beeldbewerkingsprogramma gimp

Heb je ooit al een discussie gehad met fotografen over hun favoriete beeldbewerkingsprogramma? De meeste van hen zullen al gauw Adobe Photoshop noemen. Het programma is door de jaren heen de standaard geworden voor digitale beeldbewerking. Er is echter wel één kanttekening, het stevige prijskaartje. GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een open source grafisch programma, dat een prima en kosteloos alternatief is voor het prijzige Adobe Photoshop.

Een heleboel functies in Adobe Photoshop vind je ook terug in GIMP. Denk maar bijvoorbeeld aan filters, maskers, laageffecten, paden en selectietools… Overstappen is dus relatief eenvoudig. Hoewel de gratis software minder professioneel oogt als Adobe Photoshop, zijn de mogelijkheden eindeloos. Met behulp van plug-ins en scripts kun je extra functies handmatig toevoegen.

Kortom, met GIMP kun je hetzelfde resultaat behalen als met Adobe Photoshop.

-> Download GIMP.

Computerbeheer

7-Zip

gratis software 7-zip

Bestanden zijn soms groot, zo groot dat je ze niet via mail kunt versturen. Om dat probleem te verhelpen, kun je de bestanden die je wilt verzenden comprimeren. Met de gratis software 7-Zip haal je een fantastisch én veelzijdig hulpprogramma in huis voor maken en openen van gecomprimeerde archiefbestanden. Behalve dat je met dit programma kan comprimeren en uitpakken, heb je ook de mogelijkheid om in een handomdraai een zeer stevig versleuteld 7-Zip archief te maken.

Stel dat je enkele leuke vakantiefoto’s wilt versturen met 7-Zip, dan werk je als volgt:

 1. Selecteer alle bestanden die je graag wilt versturen.
 2. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op één van de geselecteerde bestanden.
 3. In het geopende contextmenu klik je vervolgens onder 7-Zip op Add to archive.
 4. Kies nadien bij Archive format de optie zip om zeker te zijn dat iedereen je bestanden kan openen. Kies als Compression level voor Ultra. Bij Encryption kan je vervolgens nog een wachtwoord ingeven, mocht je gevoelige bestanden hebben.
 5. Klik tenslotte op OK om een nieuw zip-bestand te maken.

Om het gecomprimeerde bestand uit te pakken hoef je er enkel met de rechtermuisknop op te klikken, en vervolgens onder 7-Zip pak Extract here te selecteren. Zo eenvoudig is 7-Zip.

-> Download 7-Zip.

CPUID HWMonitor

gratis software CPUID HWMonitor

HWMonitor van CPUID is een bijzonder handig programma dat in staat is om de meeste elementen van je computer te monitoren. Deze gratis software is bijvoorbeeld in staat om:

 • de temperatuur van je processor, grafische kaart, moederbord, SSD en andere onderdelen te meten. Bijzonder handig dus als je een gaming PC of gaming laptop in huis hebt;
 • het toerental van je geïnstalleerde PC ventilatoren weer te geven;
 • het voltage van de verschillende computeronderdelen te meten.

De ventilatoren die je PC koel houden, zuigen naast verse lucht ook regelmatig stof en haar naar binnen. Deze vuiligheid vergroot de kans op oververhitting van je processor of grafische kaart. Met HWMonitor kan je achterhalen of je computeronderdelen al dan niet te warm worden. Liggen de temperaturen boven de 70 graden Celsius, dan is het misschien tijd om je PC stofvrij te maken.

-> Download CPUID HWMonitor.

Computerbeveiliging

Tunnelbear

gratis VPN tunnelbear

Streamingdiensten zoals Netflix en Hulu tonen jammer genoeg niet al hun content buiten de Verenigde Staten. Daardoor zijn heel wat leuke films en series geblokkeerd voor gebruikers in andere plekken van de wereld, waaronder België. Met een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) kun je deze problemen helemaal omzeilen! TunnelBear is al enkele jaren een sterke speler in de wereld van de (gratis) VPN’s. De gebruikersinterface is opvallend leuk en eenvoudig in gebruik. De gratis versie van Tunnelbear heeft geen snelheidslimiet, maar je hebt wel een datalimiet van 500MB per maand. Deze limiet kun je echter wel verhogen tot 1,5GB door hen te promoten op Twitter met een tweet.

Met de gratis versie van Tunnelbear heb je de keuze uit 20 servers. Je kunt onder andere kiezen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Japan en Australië. Altijd al The Office (U.S.) willen zien op Netflix? Tunnelbear is jouw kameraad!

-> Download Tunnelbear.

Kaspersky Free Antivirus

Gratis antivirus programma Kaspersky Free Antivirus

Er gaat geen week voorbij of er verschijnt wel een nieuwsbericht over een nog onbekend virus dat het internet terroriseert of een bedrijf dat ten prooi is gevallen aan een hackerscollectief. Een gratis antivirus is kwalitatief gezien niet slechter dan een betaalde variant. Het Russische bedrijf Kaspersky heeft vorig jaar (eindelijk) een gratis versie van zijn befaamde beveiligingssuite gelanceerd.

De gebruikersinterface van Kaspersky Free Antivirus is eenvoudig zonder al te veel toeters en bellen. Je kunt als gratis gebruiker een volledige of gedeeltelijke scan van je computersysteem uitvoeren. Deze gratis antivirus biedt ook realtime monitoring aan jouw van bestanden, webverkeer, e-mails en chatberichten. Kaspersky Free Antivirus bevat bovendien ook geen reclame en heeft weinig tot geen impact op je computersysteem. Met deze gratis variant introduceert Kaspersky zonder twijfel één van de beste gratis virusscanners die je momenteel kan vinden voor Windows 10.

-> Download Kaspersky Free Antivirus.

Dashlanegratis software dashlane

Ik heb op bijna elke website die ik regelmatig bezoek een persoonlijk account. Omdat ik niet voor alle accounts hetzelfde wachtwoord wil gebruiken, heb ik onlangs Dashlane geïnstalleerd op mijn computer. Het is een gratis programma dat al jouw inloggegevens op een centrale plek opslaat. Daarnaast kun je Dashlane ook gebruiken om nieuwe wachtwoorden te genereren. Jouw informatie wordt met behulp van een AES-256-versleuteling beveiligd en kan zowel lokaal als in de cloud worden bewaard.

Dashlane helpt je ook actief in het aanmelden. Het vult automatisch gegevens in zodat registreren bij websites sneller verloopt. Ook zorgt Dashlane ervoor dat je jouw wachtwoorden regelmatig wijzigt. Naast goed wachtwoordbeheer kan deze gratis software het beheer van jouw financiële zaken vergemakkelijken, het organiseert namelijk je creditcardgegevens en vereenvoudigt betalingsopties op websites. Tenslotte kan je via Dashlane ook veilig logingegevens met vrienden of familie delen.

Dashlane is anno 2018 het toppunt van gemak, privacy én controle op vlak van wachtwoordmanagement.

-> Download Dashlane.

Kantoorsoftware

LibreOffice

gratis kantoofsoftware Libroffice

LibreOffice is gratis software dat vergelijkbaar is met Office van Microsoft. Het is tegenwoordig het populairste gratis kantoorsoftwarepakket. LibreOffice is beschikbaar in het Nederlands en bevat zes programma’s:

 1. Writer: een moderne tekstverwerker en desktop publishing tool vergelijkbaar met Microsoft Word.
 2. Calc: een rekenbladprogramma vergelijkbaar met Microsoft Excel..
 3. Base: een compleet database programma vergelijkbaar met Microsoft Access.
 4. Draw: een vector-tekenprogramma.
 5. Impress: een presentatieprogramma vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint.
 6. Math: een programma voor formules en vergelijkingen.

LibreOffice is zeer uitgebreid en kan ook overweg met de populaire bestandsindelingen van Microsoft Office zoals .xlsx en .pptx. Bovendien beschik je over dezelfde functionaliteiten als die Microsoft Office of andere kantoorsoftware, zoals het rechtstreeks afdrukken van een document met jouw printer of het exporteren naar een PDF. Deze gratis software is een absolute aanrader voor wie liever geen geld uitgeeft aan Microsoft Office.

-> Download LibreOffice. Nadat je hebt geklikt op de groene knop “Download versie 6.x.x” zal je doorverwezen worden naar een donatiepagina. De download zal nadien automatisch starten.

Notepad++

gratis software Notepad++

Windows wordt al sinds het begin der tijden geleverd met Kladblok, de meest primitieve teksteditor om snel iets te noteren. Wanneer je wat ingewikkeldere content wilt gaan schrijven, dan is Notepad++ een uitstekend alternatief! Deze gratis software is gebaseerd op Scintilla, een open source component dat vaak gebruikt wordt voor het bewerken van tekst en broncode. Notepad++ ondersteunt namelijk ook bijzonder veel programmeertalen, waaronder HTML, ASP.NET, Java, CSS, Perl, Python en SQL.

De interface van Notepad++ is gebruiksvriendelijk, maar misschien wel complex voor wie geen ervaring heeft met programmeren. Enkele functies die ik bijzonder handig vind in Notepad++ zijn:

 • de mogelijkheid om aan meerdere documenten tegelijkertijd te werken;
 • het slepen van content;
 • het toevoegen van aantekeningen in de kantlijn;
 • je content op te slaan naar meerdere bestandsformaten;
 • zoeken en vervangen van tekst;
 • de mogelijkheid om met verschillende kleuren te werken.

Notepad++ vraagt ook bijzonder weinig van het geheugen en de processor van je computer. Heb je wat kennis van programmeren of wil je gewoon wat meer opties in jouw teksteditor, dan is Notepad++ een prima aanwinst voor jouw PC.

-> Download Notepad++. De meest recentste versie nemen.

Sumatra PDF

printscreen kulak

Wie het programma ‘Adobe Reader’ te zwaar en/of traag vindt, raad ik aan Sumatra PDF aan. Dit gratis programma tovert namelijk PDF-bestanden razendsnel op je scherm en is maar 11.8 MB groot (in tegenstelling tot 300 MB bij Adobe Reader). Het is dus een ideaal programma voor wie weinig RAM-geheugen of schijfruimte op z’n SSD, externe harde schijf of externe SSD heeft.

Sumatra PDF heeft een minimalistische gebruikersinterface en is heel doeltreffend voor wie enkel en alleen PDF-bestanden wil lezen (ter vervanging van een e-reader bijvoorbeeld). Je hebt als gebruiker de optie om in het PDF-bestand te zoeken of in te zoomen, maar veel meer van deze gratis software hoef je niet te verwachten. Het gratis programma is beschikbaar in het Nederlands (in te stellen onder Settings > Change Language).

-> Download Sumatra PDF.

Wat is jouw favoriete gratis software voor Windows 10?

Ken je nog een ander gratis programma voor Windows 10 dat niet in dit overzicht mag ontbreken? Reageer hieronder en misschien voeg ik het ook wel toe!