Facebook heeft vandaag meer dan 2 miljard actieve gebruikers die dagelijks urenlang hun tijdlijn bekijken. Het datalek van Cambridge Analytica en het privacybeleid van Facebook hebben het vertrouwen van vele gebruikers in deze sociaalnetwerksite flink aangetast. Ben jij – net zoals vele anderen – ook uitgekeken op Facebook of maak je je zorgen om je privacy? Dan kan je jouw Facebook account verwijderen of tijdelijk deactiveren. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

Facebook kort uitgelegd

Facebook is een sociaalnetwerksite met wereldwijd meer dan twee miljard actieve gebruikers. Op Facebook kan je onder andere berichten versturen, persoonlijke updates delen, foto’s posten en video’s delen met anderen waarmee je bevriend bent. Facebook is online te gebruiken op je computer, tablet en smartphone. Vooral jonge mensen zijn actief op Facebook, maar ook vijftigplussers stijgen in aantal gebruikers. Ook een heleboel bedrijven en beroemdheden zitten op Facebook.

Facebook lag de afgelopen jaren verschillende keren onder vuur omdat het de privacy van hun gebruikers onvoldoende beschermde. Het bedrijf verzamelt ook data, zoals de websites die je bezoekt wanneer je bent ingelogd op het netwerk. Met behulp van deze data kan Facebook een gedetailleerder advertentieprofiel van jouw profiel samenstellen. Hoe gedetailleerder het advertentieprofiel van iemands account is, hoe meer geld Facebook aan je verdiend. Bedrijven betalen namelijk behoorlijk meer geld om te adverteren bij een doelgroep die sneller geneigd is hun product of dienst aan te kopen.

Advertentieprofiel Facebook aanpassen

via facebook.com/ads/preferences/ kun je zien welk advertentieprofiel Facebook van jou heeft opgebouwd.

In 2012 heeft Facebook tenslotte ook de sociaalnetwerksite Instagram overgenomen. Ook voor Instagram heb ik een gelijkaardig artikel geschreven: Je Instagram account verwijderen of deactiveren? Dat doe je zo!

Een Facebook account verwijderen of deactiveren… Wat zijn nu de belangrijkste verschillen?

Mocht je je in die kritiek kunnen vinden, of ben je Facebook om een andere reden beu, dan heb je de keuze uit twee mogelijkheden: je Facebook account verwijderen of deactiveren. Maar wat zijn nu de balangrijkste verschillen tussen deze twee mogelijkheden?

Wil je jouw Facebook account deactiveren, dan:

  • kan je jouw Facebook account op elk moment opnieuw activeren door je weer aan te melden;
  • kunnen jouw vrienden je tijdlijn niet bekijken en is het onvindbaar op Facebook;
  • worden je foto’s, berichten en video’s niet verwijderd;
  • kan je nog steeds Facebook Messenger gebruiken en blijft je Facebook-profielfoto zichtbaar in je gesprekken;
  • kan je Aanmelden via Facebook nog steeds gebruiken voor andere apps zoals Spotify of Pinterest.

Wil je jouw Facebook account verwijderen, dan:

  • wordt je account na 14 dagen permanent verwijderd – mits je niet inlogt op Facebook;
  • worden je profiel, foto’s, berichten, video’s en alle overige gegevens permanent verwijderd;
  • kan je Facebook Messenger niet meer gebruiken;
  • kan je Aanmelden via Facebook niet meer gebruiken voor andere apps zoals Spotify of Pinterest;
  • kunnen jouw vrienden je verzonden chatberichten nog steeds zien.

Denk dus bijzonder goed na wat je met je Facebook account wilt doen!

Je Facebook account deactiveren

Heb je beslist je Facebook account te deactiveren? Oké! Je kan je Facebook account zowel via de app als de website deactiveren:

Via de app

  1. Open de Facebook-app, en klik vervolgen rechtsboven op het hamburgermenu (de drie streepjes);
  2. Scroll naar beneden, selecteer ‘Instellingen en privacy’ en klik nadien op ‘Instellingen‘;
  3. Klik vervolgens onder ‘Je Facebook-gegevens’ op ‘Eigenaarschap en beheer van account’;
  4. Kies nadien in het menu voor ‘Deactiveren en verwijderen’ en klik tenslotte op de knop ‘Doorgaan naar account deactiveren‘. Nadat je jouw wachtwoord hebt ingevuld, zal Facebook je account deactiveren.

Via de website

  1. Meld je aan bij facebook.com, en klik in de rechterbovenhoek op het pijltje naar beneden;
  2. Selecteer ‘Instellingen‘ onderaan het menu;
  3. Klik nadien onder ‘Algemene accountinstellingen‘ op ‘Account beheren‘;
  4. In het menu dat nu in beeld verschijnt, druk je tenslotte linksonder op ‘Je account deactiveren.‘. Nadat je jouw wachtwoord hebt ingevuld, zal Facebook je account deactiveren.

Je kunt ook rechtstreeks naar facebook.com/help/delete_account surfen om je account te deactiveren (of te verwijderen).

Facebook account verwijderen

Je kunt evenals via deze pagina al jouw foto’s en berichten downloaden.

Heb je ervoor gekozen om Facebook weer te gebruiken, dan kan je jouw account op elk moment opnieuw activeren door je weer aan te melden. Je hebt hiervoor wel toegang nodig tot het e-mailadres of het mobiele telefoonnummer waarmee je het account in het verleden hebt aangemaakt.

Je Facebook account verwijderen

Heb je er toch voor gekozen om je Facebook account permanent te verwijderen? Volg dan op je smartphone, tablet of PC de volgende stappen:

  1. Meld je aan bij facebook.com, en surf vervolgens naar facebook.com/help/delete_account;
  2. Klik rechtsonder op de knop ‘Facebook Account Verwijderen‘;
  3. Bevestig dat je het account permanent wilt verwijderen door je wachtwoord in te vullen;
  4. Meld je tenslotte de komende 14 dagen niet aan op Facebook. Doe je dit wel dan wordt je account weer geactiveerd.

Vergeet niet dat Aanmelden via Facebook ook als een activiteit op Facebook wordt beschouwd. Gebruik je deze functie bijvoorbeeld voor Spotify, dan word je account opnieuw geactiveerd.