Beschik je over een oude desktop die je nieuw leven in wilt blazen? Het vervangen of uitbreiden van het RAM-geheugen in je desktop is heel eenvoudig. Volg de stappen hieronder en je bent in no-time klaar. Succes ermee!

Wil je graag meer weten over het RAM-geheugen of hoeveel je hiervan precies nodig hebt? Lees dan het artikel: Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig? Op de verkeerde pagina beland en zoek je een gids om je laptopgeheugen uit te breiden of te vervangen? Lees dan het artikel: Het RAM-geheugen van je laptop uitbreiden in 5 stappen

Wat heb je nodig?

 • Jouw desktop-PC
 • Eén of meerdere modules RAM-geheugen
 • Een antistatische armband (aangeraden)
 • Een schroevendraaier(-set) om jouw computerbehuizing open te schroeven (optioneel)
 • De handleiding van je moederbord (optioneel)

Tip: laat je nieuwe werkgeheugen zo lang mogelijk in de verpakking zitten. Hierdoor verminder je de kans op beschadiging door bijvoorbeeld statische elektriciteit.

Het RAM-geheugen uitbreiden in een desktop

Stap 1: schakel de computer uit

Schakel je computer uit en ontkoppel vervolgens alle kabels. Hierbij inbegrepen zijn USB-apparaten als een printer en een toetsenbord/muis. Druk tenslotte nog eens op de powerknop, zodat je systeem de resterende opgeslagen energie ontlaadt.

Stap 2: voorkom een statische schok met een antistatische armband

Voordat je het werkgeheugen van je computer gaat uitbreiden, is het belangrijk dat je je eerst statisch ontlaadt. Statische elektriciteit wordt veroorzaakt door wrijving en kan door iedereen worden opgewekt. Geef je zo’n elektrostatische lading door aan een onderdeel van je computer, dan kan je onherstelbare schade aanrichten. De beste oplossing hiervoor is een antistatische armband die je in elke elektronicazaak kunt vinden. Indien je liever geen antistatische armband aankoopt, dan kun je jezelf ontladen door een metalen deel van je computerbehuizing (regelmatig) aan te raken.

Stap 3: open de computerbehuizing en zoek het RAM-geheugen

Open de computerbehuizing door het zijpaneel te verwijderen. Meestal hoef je hiervoor alleen maar een vergrendeling los te klikken of twee à drie schroefjes los te maken. Leg de computerbehuizing vervolgens met de rechterkant op een tafel zodat je probleemloos aan het moederbord kunt.

Corsair Vengeance RAM-geheugen uitbreiden op een moederbord.

Zoek het werkgeheugen. Je herkent dit aan de geheugenmodules in de geheugensleuven. Je kunt deze in de meeste gevallen terugvinden naast de processor op het moederbord. De processor herken je aan de processorkoeler die hierop gemonteerd zit.

Stap 4a: verwijder je RAM-geheugen (optioneel)

Vervang je jouw werkgeheugen, dan moet je eerst de aanwezige geheugenmodules verwijderen. Dit doe je door zachtjes de klemmen, waarmee de geheugenmodules zijn bevestigd, naar buiten te trekken. Trek hierna de geheugenmodule(s) eruit en plaats ze in een antistatische verpakking.

Stap 4b: installeer je nieuwe RAM-geheugen

Verwijder voorzichtig het werkgeheugen uit de verpakking.

1122431 1 33320946 4581217688 e1534200593600

Zorg ervoor dat de inkeping op de geheugenmodule overeenkomt met de uitstulping in de sleuf van het moederbord.

Het is belangrijk dat je de geheugenmodules correct installeert. De uitstulping in de sleuf van het moederbord moet overeenkomen met de inkeping op de geheugenmodule. Duw de geheugenmodule vervolgens in de sleuf totdat de klemmen aan weerszijden vastklikken. Hiervoor zal je wat druk moeten uitoefenen op de geheugenmodule, maar forceer ze er nooit in! Klaar, het RAM-geheugen is geïnstalleerd!

Let op: Zorg ervoor dat je het werkgeheugen in gelijke paren in de correcte sleuven plaatst. Op moederborden met meerdere sleuven worden deze met een kleur of label aangeduid. Lees bij twijfel de handleiding van het moederbord even door. Moederbordfabrikanten zoals ASUS, MSI en Gigabyte bieden deze handleidingen vaak ook aan op hun websites.

Stap 5: schroef je computerbehuizing dicht en sluit de kabels weer aan

Zodra je klaar bent met het uitbreiden van het RAM-geheugen, kan je het zijpaneel terug vastschroeven en de kabels weer aansluiten.

RAM geheugen

Zet de computer vervolgens weer aan. Je controleert tenslotte best of Windows het nieuwe RAM-geheugen herkent. Je doet dit door naar het venster met systeemeigenschappen te gaan (Windows-knop + Pause).

Problemen na het uitbreiden van je nieuwe RAM-geheugen?

Start je desktop niet meer op? Krijg je een foutmelding bij het opstarten van Windows? Misschien dat je de oplossing van het probleem hieronder vindt:

 • Verwijder de nieuwe RAM-geheugen module(s) en steek eventueel het oude RAM-geheugen er opnieuw in. Start je desktop-PC opnieuw op? Dan ligt het probleem bij het RAM-geheugen en niet bij je desktop (de volgende stappen lees je hieronder). Indien jouw computer nog steeds niet kan opstarten, ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk bij je desktop. Heb je tijdens het uitbreiden van je RAM-geheugen per ongeluk een kabeltje losgetrokken of – erger – een statische schok gegeven aan je computer hardware?
 • Niet elke RAM-geheugenmodule is compatibel met je desktop, gaming PC of laptop:
  • Ben je zeker dat het nieuwe RAM-geheugen compatibel is met je moederbord? Wanneer het RAM-geheugen niet compatibel is met je moederbord, is de kans groot dat dit de reden is waarom je computer niet wilt opstarten. Om dit te testen, verwijder je best één voor één de  RAM-modules tot je een configuratie vindt waarmee je Windows wel correct kan opstarten.
  • Het is ook heel belangrijk dat alle werkgeheugen modules dezelfde snelheid hebben. Je hebt immers RAM-geheugen met snelheden als 2400 MHz, 2666 MHz, 3000 MHz enzoverder. Wanneer de snelheden van het geïnstalleerde RAM-geheugen niet overeenkomen, is het goed mogelijk dat er prestatieproblemen optreden en zelfs problemen bij het opstarten.
  • Ben je zeker dat het besturingssysteem compatibel is met het nieuwe RAM-geheugen in je desktop? Wie over een 32-bit versie van Windows beschikt, kan maar maximaal 4 GB benutten. Om meer dan 4 GB RAM-geheugen te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar de 64-bits versie van Windows (waar je bovendien ook een 64-bits processor voor nodig hebt)
 • Vertelt Windows je dat je net wat minder werkgeheugen hebt dan dat je effectief hebt geïnstalleerd? Geen paniek! Een ander programma, zoals CPU-Z, zal je hoogstwaarschijnlijk wel de correcte hoeveelheid RAM-geheugen weergeven.
 • Nog steeds problemen? Neem je desktop dan mee naar de plaatselijke computerwinkel.

Ben je nog op zoek naar RAM-geheugen? Dit zijn de beste RAM-geheugen modules voor je desktop-PC (update: september 2023)

Je koopt niet zomaar RAM-geheugen. Eerst en vooral is het belangrijk dat je RAM-geheugen kiest dat wordt ondersteund door je moederbord. DDR4 is sinds enkele jaren de standaard. Ben je in het bezit van een iets oudere computer? Dan is de kans groot dat je over DDR3 RAM-geheugen beschikt. Weet je niet zeker wat voor RAM-geheugen er in jouw desktop zit, dan raad ik je de gratis tool CPU-Z aan. Deze tool geeft je in een handomdraai alle benodigde gegevens van het ingebouwde geheugen weer.

Het beste DDR4 RAM-geheugen voor je desktop

Ben je benieuwd naar het populairste DDR4 RAM geheugen? Hieronder vind je de drie best verkochte RAM-geheugen kits van dit moment.

Corsair 8GB DDR4 DIMM 2133 MHz
 • Corsair ValueSelect

 • Kits: 4GB, 8GB, 16GB

 • Type gebruik: dagelijks

 • Garantie: levenslang

Corsair Vengeance LPX 8 GB DIMM DDR4
 • Corsair Vengeance LPX

 • Kits: 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB

 • Type gebruik: gaming/workstation

 • Garantie: levenslang

Het beste DDR3 RAM-geheugen voor je desktop

Ben je in het bezit van een computer met DDR3 RAM-geheugen? Dan zijn de onderstaande RAM-geheugenkits bijzonder interesant.

Kingston valueRAM
 • Kingston ValueRAM

 • Kits: 2GB, 4GB, 8GB

 • Garantie: 20 jaar

 • Voor: dagelijks gebruik

Kingston Hyper X Fury
 • Kingston HyperX Fury

 • Kits: 4GB, 8GB, 16GB

 • Garantie: levenslang

 • Voor: dagelijks gebruik / PC gaming

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (169 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?