Gepubliceerd op 3 oktober 2018 door Steven De Moor – Laatste update op 17 november 2023.
Het is je vast niet ontgaan.. Er gaat geen week voorbij of er verschijnt wel een nieuwsbericht over een nog onbekend virus dat het internet terroriseert of een bedrijf dat ten prooi is gevallen aan een hackerscollectief. Malware circuleert vandaag in verschillende vormen op het internet. In het ergste geval verlies je de controle over je laptop, gaming PC of tablet. Om deze ellende te voorkomen, is het belangrijk dat je een betrouwbaar antivirusprogramma installeert.
Je hebt vandaag de keuze uit zowel betaalde als gratis virusscanners, met elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel richt ik me op het aanbod gratis antivirusprogramma's voor Windows 10. Welke gratis antivirus biedt de beste bescherming, het grootste gebruiksgemak of heeft het minste impact op je computersysteem? Om de beste gratis antivirus voor je te kunnen kiezen nam ik een kijkje bij ’s werelds grootste en meest onafhankelijke testbureau voor virusscanners: AV-Test.org. Het testbureau hanteert objectieve testmethodes, zodat de resultaten al jaren lang dezelfde lijn volgen en consistent zijn voor de lezers. Lees je even mee?
Is een gratis antivirus betrouwbaar?
Ja! De gratis virusscanner Avast Free Antivirus 2018 werd bij recente AV-Test-resultaten nog gecertificeerd als Top Product. Het programma blokkeerde alle 275 0-day-aanvallen en ontdekte ook alle 19 747 malware samples in de test. Een gratis antivirus is kwalitatief gezien niet slechter dan een betaalde variant. Jij bent uiteindelijk de beste bescherming voor je computer: bewust en veilig internetten! Open dus bijvoorbeeld nooit een verdachte e-mail. Ga ook nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogezegd virussen op je computer gevonden zijn.
Wat is het verschil tussen een betaalde en gratis virusscanner?
Een gratis antivirus bevat vaak enkele uitgeschakelde functies die alleen gebruikt kunnen worden wanneer je de licentie aankoopt. Voor een antivirusfabrikant is een gratis virusscanner dan ook vaak een manier van reclame. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste verschillen, zaken die vaak ontbreken of minder goed zijn uitgewerkt dan bij een gratis antivirus:
Automatische updates
Het eerste verschil zijn de automatische updates van bedreigingen. Bij een gratis antivirus zijn updates vaak minder frequent, terwijl een betaalde versie doorgaans elk uur automatisch een update uitvoert. Er worden duizenden nieuwe vormen van malware per dag gedetecteerd, die grotendeels door de ontwikkelaars van de virusscanners in lijsten worden geplaatst. Als de virusscanner in een willekeurige applicatie of bestand een stukje code of script vindt dat overeen komt met een virus in een lijst, dan neemt de virusscanner actie.
Als je een gratis antivirus gebruikt, loop je dus een iets groter risico geïnfecteerd te worden omdat de lijsten van die programma's minder vaak geüpdatet worden dan die van een betaalde versie.
Extra functies
Het tweede verschil is het beschikbare aanbod van beschermingsfuncties. Een gratis antivirus beschikt in de meeste gevallen alleen over een scanfunctie waarmee je jouw computer kunt controleren op schadelijke virussen of malware. Een betaalde virusscanner beschikt over veel meer ingebouwde functies. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- een firewall tegen directe aanvallen;
- een anti-rootkit tegen programma's die je PC willen overnemen;
- een anti-spyware tegen ongewenste reclame;
- surfbeveiliging die je beschermt wanneer je websites bezoekt;
- een phishing-filter tegen verdachte e-mails;
- extra bescherming bij online bankieren en winkelen
- ouderlijk toezicht om het computergebruik van je kinderen te regelen
- opties voor back-ups en gegevensherstel, maar de nieuwste versies van Windows zijn hier ook van voorzien.
Als gebruiker van een gratis antivirus heb je duidelijk minder ingebouwde functies om mee te spelen, zoals te zien in de onderstaande vergelijkingstabel van Kapersky:
De extra functies bij een betaalde antivirus gaan dus verder dan alleen het opsporen en blokkeren van malware of virussen, maar beschermt je computer ook tegen andere bedreigingen.
Hulp bij problemen
Het derde verschil is dat je met een gratis antivirus niet kunt terugvallen op een hulplijn wanneer je met problemen zit. Je kunt wel terecht op fora waar je vragen kunt stellen, maar of ze je vraag kunnen beantwoorden is niet altijd zeker. Bij een betaalde antivirus kan je vaak telefonisch of via chat terecht bij een expert voor al je virus-gerelateerde vragen.
Vijf gratis virusscanners getest voor Windows 10
1. Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus is een gratis antivirus ontwikkeld door Avast Software. De gratis virusscanner kreeg van AV-Test in 2018 op alle vlakken een perfecte score en werd ook gecertificeerd als Top Product. Het enige minpunt is dat Avast een stevige impact kan hebben op de opstarttijd van je computer.
Avast Free Antivirus download je hier op hun website. De gratis antivirus van Avast is uitgerust met enkele optionele functies die je misschien liever niet wilt gebruiken. Kies dus voor de aangepaste installatie en selecteer alleen het Bestandsschild, Gedragsschild, Webschild en E-mailschild. Met deze onderdelen beschik je eigenlijk al over een prima basisbescherming!
Ben je toch geïnteresseerd in enkele van de optionele functies? De onderstaande functies kunnen een meerwaarde betekenden voor je computer:
- Software updater zorgt ervoor dat je software op je pc up-to-date blijft.
- Browser opschonen schakelt je overbodige of kwaadaardige addons/extensies uit in je browsers
- Reddingsschijf maakt een herstelmedium aan op een usb-stick of DVD om in geval van nood de computer mee op te starten.
- WiFi inspecteren controleert je thuisnetwerk op kwetsbaarheden.
- Browserextensie voor beveiliging optimaliseert je veiligheid bij het online winkelen en internetbankieren.
De overige functies zijn premium waarvoor je eigenlijk moet betalen. Deze zijn dus eigenlijk nutteloos.
Met de gebruiksvriendelijke interface van Avast Free Antivirus kun je meteen met één druk op de knop een slimme scan uitvoeren. Bij Bescherming schuilen ook enkele specifiekere scan-opties: een slimme scan, een volledige systeemscan, een verwisselbare mediascan, een opstartscan en een optie waarmee je selectie van mappen kunt scannen. Onder hulpmiddelen vind je andere software die je (misschien per ongeluk) mee hebt geïnstalleerd. Onderaan zie je tenslotte een reclamebanner die je een welkomstgeschenk wil doen uitpakken, wat eigenlijk niets meer is dan een korting voor hun meer geavanceerdere antivirusprogramma's in die winkel.
Conclusie: Avast Free Antivirus is een gratis virusscanner die je computer een uitmuntende bescherming over de hele lijn aanbiedt. Met de overzichtelijke interface kun je snel enkele scans uitvoeren. Deze gratis antivirus kan echter wel een stevige impact op je opstarttijden hebben.
2. Bitdefender Free Antivirus
Het betaalde Bitdefender Internet Security biedt al geruime tijd één van de best presterende antivirusprogramma's op de markt aan. De virusscanner behaalde de afgelopen jaren keer op keer topscores in de AV-Test-resultaten en won ook verschillende prijzen. Het werd door AV-Test in augustus 2018 ook gecertificeerd als Top Product. Niet zo lang geleden bracht Bitdefender ook een gratis antivirus op de markt. De gratis variant gebruikt ook dezelfde technieken en databases om virussen en malware te detecteren en te bestrijden.
Bitdefender Free Antivirus download je hier. Het is ongetwijfeld het eenvoudigste gratis antiviruspakket dat er bestaat. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd en geregistreerd hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Sterker nog: er valt vrijwel niets anders meer in te stellen. Dat is in tegenstelling tot Avast Free Antivirus dus ook een heel ander verhaal. Het is een antivirusprogramma welke je op de achtergrond kan laten draaien zonder er eigenlijk over na te denken.
Je kunt met Bitdefender Free Antivirus een handmatige systeemscan doen en het Protection Shield aan- en uitzetten (wat eigenlijk niet aangeraden is). Meer niet. Wel kun je door op het tandwiel te klikken de Events (jouw logboek van activiteiten), Quarantaine en Exclusions bekijken.
De eenvoud van Bitdefender Free Antivirus kan voor sommige gevorderde gebruikers misschien storend zijn. Het programma verwijderd ook automatisch bedreigingen, waardoor je eventuele verkeerde detecties niet kunt voorkomen (maar wel weer kunt terugzetten met behulp van de Quarantaine).
Conclusie: Bitdefender Free Antivirus behoort tot één van de beste gratis virusscanners in de wereld. Het programma beschikt over een zeer eenvoudige gebruikersinterface, heeft geen reclame en de impact op je systeem is minimaal. Het enigste minpunt (voor de gevorderde gebruikers) is dat je weinig tot geen extra's hebt.
3. Avira Free Antivirus
Avira Free Antivirus is ontwikkeld door het Duitse antivirussoftwarebedrijf Avira. De AV-Test-resultaten van Avira zijn zonder meer lovend. De gratis antivirus behaalde op alle vlakken een perfecte score en werd ook gecertificeerd als Top Product. Avira Free Antivirus is ook erg mild voor je computersysteem. Ik merkte weinig tot geen vertraging op wanneer Avira zijn ding deed op mijn computer.
Avira Free Antivirus download je hier. Tijdens het installatieproces krijg je enkele suggesties aangeboden voor gratis software. Let er dus op dat je deze onnodige programma's niet per ongeluk installeert.
4. Kaspersky Free Antivirus
Het Russische bedrijf Kaspersky heeft vorig jaar (eindelijk) een gratis versie van zijn befaamde beveiligingssuite gelanceerd. Deze gratis antivirus bevat minder opties dan het betalend pakket, maar biedt evenwel dezelfde beschermingsgraad. De AV-Test-resultaten zijn ook voor deze gratis antivirus enorm goed! Het behaalde op alle vlakken een perfecte score en werd gecertificeerd als Top Product. De 0-day- en malwarebescherming toonde zich tijdens de tests waterdicht. De impact van Kaspersky Free Antivirus op de prestaties van je computer zitten tenslotte ver onder het gemiddelde.
Je download Kaspersky Free Antivirus hier op de website. Een groot pluspunt is dat je bij de installatie van deze gratis virusscanner weinig overbodige software krijgt aangeboden. Het betaalde VPN programma Kaspersky Secure Connection wordt wel meegeïnstalleerd maar kun je achteraf gewoon verwijderen.
De gebruikersinterface van het programma is erg toegankelijk. Je hebt als gratis gebruiker de keuze uit een volledige of gedeeltelijke scan van je computersysteem. Kaspersky Free Antivirus biedt ook realtime monitoring aan van bestanden, webverkeer, e-mails en chatberichten. Ook beschikt deze gratis antivirus over zelfbescherming (om te voorkomen dat malware Kaspersky uitschakelt) en een quarantaine voor schadelijke bestanden.
Het Russische Kaspersky is niet geïnteresseerd om met (vervelende) advertenties of het verzamelen van gebruikersgegevens geld te halen uit deze gratis versie. De securityspecialist wilt wel met deze gratis virusscanner data verzamelen over nieuwe malware samples die opduiken om zo zijn producten voor alle gebruikers te verbeteren.
Conclusie: Met deze gratis variant introduceert Kaspersky zonder twijfel één van de beste gratis virusscanners die je momenteel kan vinden. Kaspersky Free Antivirus beschikt over een strakke gebruikersinterface, bevat geen reclame en heeft weinig tot geen impact op je computersysteem. Een aanrader!
5. Microsoft Windows Defender
Microsoft Windows Defender is een computerprogramma van Microsoft dat standaard in Windows 10 aanwezig is. Het beschermt je systeem, bestanden én online activiteiten tegen virussen, malware, spyware en andere bedreigingen. Als je geen antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, dan is Microsoft Windows Defender automatisch geactiveerd. Microsoft Windows Defender beschermt je computersysteem behoorlijk goed, zo blijkt uit de AV-Test-resultaten. De virusscanner behaalde op alle vlakken een perfecte score en werd gecertificeerd als Top Product. De integratie met Windows 10 zorgt er ook voor dat je nauwelijks iets merkt aan de prestaties van je computersysteem.
Om Microsoft Windows Defender in Windows 10 te openen, klik je rechtsonder in het systeemvak op het schildvormige Windows Defender-pictogram. Je kunt ook rechtstreeks met deze link het programma in Windows 10 openen.
De gebruikersinterface van Windows Defender sluit zowel op het vlak van design als gebruiksvriendelijkheid naadloos aan bij Windows. Ook reclame is nergens te bespeuren! Windows Defender voert regelmatig scans uit om je computersysteem te beschermen tegen virussen. Bovendien wordt het programma ook automatisch bijgewerkt via Windows Update. In de tab ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging‘ kan je zien wanneer de laatste virusscan heeft plaatsgevonden. Je kunt hier ook handmatig een snelle scan ‘Nu scannen‘ of een meer geavanceerde scan uitvoeren.
Iets verder naar beneden vind je ook ‘Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging‘. In dit tabblad kom je te weten wanneer de laatste update is uitgevoerd. Twijfelt je of de laatste update is uitgevoerd? Klik dan op de knop ‘naar updates zoeken‘, hiermee wordt Windows Defender dan voorzien van de laatste update. Alleen in de laatste versie van Windows 10 vind je onderaan ook de optie ‘Bescherming tegen ransomware‘ terug. Hiermee kun je Windows Defender belangrijke mappen laten beschermen zodat deze niet ontoegankelijk worden gemaakt door vervelende ransomware.
De beschikbare instellingen voor Windows Defender zijn tot slot aan de beperkte kant maar zitten nauw geïntegreerd met Windows 10.
Conclusie: Microsoft levert met Windows Defender een fantastisch alternatief voor wie geen antivirusprogramma wilt installeren! Het antivirusprogramma beschermt je bijzonder goed tegen virussen en malware, valt je bovendien niet lastig en is tenslotte ook mild voor je systeem.
De beste gratis antivirus voor Windows 10
Mijn persoonlijke top 5 van gratis antiviruspakketten is:
- Kaspersky Free Antivirus
- Bitdefender Free Antivirus
- Windows Defender
- Avira Free Antivirus
- Avast Free Antivirus
Hoewel er enkele verschillen zijn, ligt de betrouwbaarheid van deze vijf gratis virusscanners dicht bij elkaar. Kaspersky Free Antivirus en Bitdefender Free Antivirus zijn naar mijn mening de beste gratis virusscanners. Ze combineren nagenoeg perfecte bescherming met een lage impact op je systeemprestaties. Een eervolle vermelding gaat ten slotte nog naar Windows Defender. Het programma is met zijn gebruiksvriendelijkheid en integratie met Windows 10 ook een prima kandidaat om jouw pc te beschermen!
Ik wil wel Norton voor 1 jaar maar niet met automatische verlenging
Ik heb de betaalde versie van Norton gepakt… Echt tevreden! Zit weer safe voor een jaar hehe
interesante blogpost steven. heb deze gedeeld met mijn kennissen
Hallo Sofie, heel erg bedankt voor je reactie.
Leuk artikel! Ik heb uiteindelijk gekozen voor de gratis antivirus van Kaspersky. Ik ben er heel erg tevreden van 🙂