Gepubliceerd op 28 juni 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 28 september 2024.

Luister jij graag naar muziek tijdens het lopen, fitnessen of fietsen? Of hou je gewoon van je bewegingsvrijheid en heb je liever geen last meer van knopen in je kabeltjes? Dan schaf je dus best een paar draadloze oortjes aan. Verbind de draadloze oordopjes eenvoudig via Bluetooth met je smartphone en geniet met alle comfort van het beste geluid.

Maar hoe kies je goede draadloze oordopjes? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste draadloze oortjes van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste draadloze oortjes van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Sony, Samsung, Apple, Beats en JBL bijna elk jaar een selectie nieuwe draadloze oortjes op de markt brengen? Het aanbod draadloze oordopjes is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van draadloze oortjes met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste draadloze oortjes van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 19 verschillende draadloze oortjes vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 10 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 9 draadloze oordopjes… Ik testte ook de aanwezige functies als een app, noise cancelling, de ingebouwde microfoon, de oplaadcase en accuduur. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Sony WF-C700N; deze draadloze oordopjes scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie draadloze oortjes die het best uit de test kwamen:

Budget
JBL Wave Buds
  • JBL Wave Buds
  • Type oorkussen: In ear

  • Gemiddelde accuduur: 8 uren

  • Oplaadcase:

  • Accuduur case: 24 uren

  • Noise cancelling:

  • Hi-res audio:

  • Ingebouwde microfoon:

  • Afstandsbediening op oorschelpen:

  • Waterdichtheid: Spatwaterdicht (IPX54)

1e keuze
Sony WF C700N
  • Sony WF-C700N
  • Type oorkussen: In ear

  • Gemiddelde accuduur: 7,5 uren

  • Oplaadcase:

  • Accuduur case: 7,5 uren

  • Noise cancelling:

  • Hi-res audio:

  • Ingebouwde microfoon:

  • Afstandsbediening op oorschelpen:

  • Waterdichtheid: Spatwaterdicht

2e keuze
Apple AirPods 3
  • Apple AirPods 3
  • Type oorkussen: Earbud

  • Gemiddelde accuduur: 6 uren

  • Oplaadcase:

  • Accuduur case: 24 uren

  • Noise cancelling:

  • Hi-res audio:

  • Ingebouwde microfoon:

  • Afstandsbediening op oorschelpen:

  • Waterdichtheid: Spatwaterdicht (IPX4)

Topper
Sony WF 1000XM5
  • Sony WF-1000XM5
  • Type oorkussen: In ear

  • Gemiddelde accuduur: 8 uren

  • Oplaadcase:

  • Accuduur case: 16 uren

  • Noise cancelling:

  • Hi-res audio:

  • Ingebouwde microfoon:

  • Afstandsbediening op oorschelpen:

  • Waterdichtheid: Spatwaterdicht (IPX4)

Goede draadloze oortjes kopen: waar moet je op letten?

Wat de beste draadloze oortjes voor jou zijn, hangt grotendeels af van jouw wensen. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je goede draadloze oordopjes wilt kopen.

1. Hoe wil je jouw draadloze oordopjes dragen?

Jouw zoektocht naar de beste oortjes begint bij de manier waarop je jouw draadloze oortjes wilt dragen. Je kan ze tegenwoordig onderverdelen in drie types:

in ear draadloze oordopjes

In ear

In ear oordopjes zijn het populairste type draadloze oortjes. Ze gaan rechtstreeks je gehoorgang in. Hierdoor hoor je minder van je omgeving en is de bas duidelijk hoorbaar. Fabrikanten als Samsung en Sony leveren vaak verschillende maten ’tips’ om ervoor te zorgen dat ze goed in je oren zitten.

earbuds

Earbuds

Earbud oordopjes nemen aan populariteit toe. Ze hangen in het ronde gedeelte van je oorschelp. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je oordopjes in je oren hebt. Dit heeft wel als gevolg dat het omgevingsgeluid goed hoorbaar blijft en dat het basgeluid minder intens is.

bone conduction

Bone conduction

Bone conduction oordopjes rusten op je jukbeenderen waarbij het geluid via trillingen naar het slakkenhuis wordt gestuurd. Dit betekent dat de trommelvliezen volledig worden overgeslagen. Deze oordopjes zijn vanwege het stevige design zeer geschikt om mee te sporten.

2. Met welke extra functies en gebruiksgemakken haal je meer uit je draadloze oordopjes?

De beste draadloze oortjes bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies en gebruiksgemakken heb ik hieronder voor jou opgesomd:

De beste draadloze oortjes beschikken doorgaans over noise cancelling.

Noise cancelling

De beste draadloze oortjes beschikken doorgaans over noise cancelling. Deze technologie dempt het omgevingsgeluid waardoor je meer kan genieten van je muziek tijdens een rumoerige busrit of op een drukke werkvloer. Let wel op: noise cancelling van oordopjes dempt het geluid minder goed dan de noise cancelling van koptelefoons.

draadloze oordopjes met hi res audio

Hi-res audio

Draadloze oordopjes die Hi-res audio ondersteunen, spelen Hi-res audiobestanden als wav en flac af. Deze bestanden zijn groter dan mp3 bestanden, waardoor ze meer details bevatten. Luister je vooral naar muziek op YouTube en Spotify? Dan heb je geen oordopjes met Hi-res audio nodig. Streamingdiensten als Cobuz en Tidal ondersteunen dit wel.

draadloze oortjes met multipoint pairing

Multipoint pairing

Dankzij multipoint pairing koppel je jouw draadloze oordopjes aan twee apparaten tegelijkertijd, zoals je laptop en smartphone. Dit is een bijzonder handige functie tijdens het werken. Wanneer je naar muziek luistert op je laptop en vervolgens een inkomende oproep ontvangt via je smartphone, wisselen de oordopjes automatisch van verbinding.

waterdichte oordopjes

Waterdichtheid

Luister je graag naar muziek aan het zwembad? Dan zijn waterdichte oordopjes de beste koop. Deze draadloze oordopjes hou je voor een bepaalde tijd onder water, zonder kans op waterschade.

draadloze oortjes met een ingebouwde microfoon

Ingebouwde microfoon

Goede draadloze oortjes beschikken doorgaans ook over een ingebouwde microfoon. Met zo’n ingebouwde microfoon voer je eenvoudig telefoongesprekken via de oordopjes.

Volumeregelaar in de oorschelp

Volumeregelaar in de oorschelp

Sommige draadloze oordopjes beschikken ook over een volumeregelaar in de oorschelp. Hiermee bedien je het volume van de muziek via een knopje of touch bediening op de oorschelp.

Met volumebegrenzing begrens je het maximale volume waardoor je gehoorschade voorkomt. Kortom, de beste draadloze oortjes betekenen dus niet alleen dat het een fantastisch geluid levert, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Wil je de oordopjes ook draadloos opladen?

Draadloze oordopjes kan je tegenwoordig ook draadloos opladen. Dit betekent dat je geen kabel meer nodig hebt om de oordopjes op te laden. Doorgaans worden deze draadloze oordopjes ook samen verkocht met een oplaadcase. Niet alleen beschermt zo’n case jouw dierbare oordopjes, het doet ook dienst als een soort powerbank waarmee je jouw draadloze oordopjes onderweg oplaadt. Sommige oplaadcases verlengen de accuduur van je draadloze oordopjes wel tot 15 uur!

4. Wil het oog ook wat?

draadloze oortjes design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je draadloze oordopjes zijn immers altijd zichtbaar. Het is dan ook belangrijk dat je er zoekt die je leuk vind. Zo hebben de draadloze oordopjes van Samsung en Apple een minimalistisch design. Draadloze oortjes van Beats en JBL hebben dan soms weer een kleurijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je draadloze oortjes kiest die je qua stijl en/of kleur leuk vind. Zo kan je de draadloze oordopjes ook matchen met je andere gadgets. Denk maar aan je smartphone of smartwatch. Anders worden zelfs de beste draadloze oortjes, hoe goed deze ook zijn, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Wat is je budget?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Draadloze oordopjes zijn er in verschillende soorten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Goede draadloze oortjes koop je al vanaf 100 euro. Wil je echter de beste draadloze oortjes van 2024, dan betaal je al snel 220 euro of meer.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op draadloze oordopjes nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbieden op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of bundelvoordelen zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms goede draadloze oordopjes van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke draadloze oortjes nu precies zijn. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden draadloze oortjes met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de draadloze oordopjes écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de draadloze oordopjes die jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop zijn. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over draadloze oordopjes? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke draadloze oordopjes de beste koop voor je zijn? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de draadloze oortjes uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!